Следвайте ни

Питат учители и директори кога да се върнат учениците в клас

МОН пусна електронна анкета с още варианти, освен огласеното намерение за присъствени занятия от 4 февруари за 7., 8. и 12. клас

viber icon

Учители и директори ще кажат думата си дали, кога, как и кои класове да се върнат присъствено, преди да се вземе решението в държавата за разхлабване на мерките в образователната система. В момента МОН провежда електронна анкета в гилдията, за да установи нагласите, като е поставило краен срок за участие - неделя вечер.

Първо въпросникът изяснява дали анкетираните изобщо одобряват възстановяване на присъствени занимания след началото на втория срок. В масовия случай той започва на 4 февруари. Но за училища, които са използвали възможността за проектни дейности преди коледната ваканция и отлагане на задължителните занятия през юни за децата от до 6. клас, датата може да е по-късна.

В тази връзка вторият въпрос в допитването е от коя дата евентуално да се възстановят занятията. Посочени са два варианта: от 4 февруари или от първия понеделник на втория учебен срок – 8 февруари. Дадена е обаче възможност и анкетираните сами да посочат дата, а има и отговор „да не се възстановяват“.

Министерството се интересува и от нагласите в гилдията за кои класове да се мисли приоритетно при евентуално връщане в клас. Възможностите са: само 7. ; само 7. и 8.; само 7. и 12.; 7., 10 и 12.; всички в гимназиален етап от 8. до 12; всички в прогимназията от 5. до 7. клас. Пак има опция и за свободен отговор.

Последното питане  е по какъв начин да се върнат учениците: всички едновременно; постъпателно, като първи са 7., 10. и 12. клас; постепенно по етапи – прогимназиален и гимназиален или пък постъпателно, като първи са 7., 8., 10. и 12. Отново може да се посочи и друга схема.

Осъзнаваме, че това е поредната анкета, която попълвате, но разчитаме на вашата обективност и професионални отговори, гласи обръщението на МОН към гилдията. Оттам уверяват, че с цел да се гарантира спокойствието допитването е анонимно. Попълва се само код на учебното заведение.

Както „Марица“ писа, в началото на тази седмица след среща на здравните и образователните власти бе обявено намерение за връщане от 4 февруари в училище на 7., 8. и 12. клас, като след това те да се завъртят присъствено в график за редуване с останалите класове. Направена бе обаче уговорката, че решението не е окончателно, ще зависи от епидемичната обстановка през следващата седмица и настъпването на новия щам на коронавируса у нас. 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

Наталия Георгиева

Наталия Георгиева

25.01.2021 | 19:19

Да се връщат всички ученици от 4 февруари е пълно безхаберие за здраве то на всички-учители,ученици, родители. Може да се върнат, но след като има поставени ваксини на желаещите учители. През февруари се очаква повишаване на вирусни инфекции, нов ЩАМП. ЗДРАВИЯТ РАЗУМ ГОВОРИ УЧЕНИЦИТЕ ДА ОСТАНАТ ОНЛАЙН. КАЗАХМЕ ВЕЧЕ, КОЙТО СИ УЧИ СИ УЧИ, НО АКО ПУСНАТ ВСИЧКИ НА УЧИЛИЩЕ, ЩЕ ИМА МАСОВО ЗАБОЛЕЛИ И ПОЧИНАЛИ. ТОВА ЛИ ИСКАТЕ?

Отговори
1 1
Иванов

Иванов

22.01.2021 | 16:28

Всички трябва да се върнат в клас, както и студентите!Защо ще питат директори и учители, като е ясно, че те не искат присъствено обучение, защото се страхуват за здравето си!Както малките ученици, така и големите могат да бъдат с маски в часовете!Учителите да се ваксинирати и да престане този уж учебен процес онлайн!

Отговори
4 6
Лекар

Лекар

22.01.2021 | 11:53

Малоум,ти си пълен о.лигофрен! Като ги върнат и се натръшкат техните родители,баби,дядовци .... Кво прайм? Ти ли бе з.адник с.мотан ще плащаш болнични и лекарства? Това българина е изключително п.росто същество, за това сме и на този хал! Държава с г.лупендери...

Отговори
8 5
Иванов

Иванов

22.01.2021 | 16:38

Да те попитам мними "докторе", как по точно ще се натръшкат големите момичета и момчета като те и без да ходят на училище са в контакт със семействата си, които пък ходят на работа! В контакт и то без маски са със съученици, а мнозина ходят и на всякакъв вид спорт!

Отговори
5 3
Evil

Evil

22.01.2021 | 10:54

Още един месец онлайн обучение и ще ги пишем "черна дупка" учениците от 7 клас (а вероятно и другите)... Работата е на ръба на мотивацията им за учене и изобщо за каквото и да е бъдеще.

Отговори
6 7
Малоум

Малоум

22.01.2021 | 10:45

Върнете ги 2022 глупендери...

Отговори
6 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?