49
Следвайте ни

Питат родители за COVID тестовете на децата, търсят се и доброволци

В училища, които са направили изпреварващо проучване, съгласните са 38-40%, но има шанс още семейства да бъдат убедени

viber icon

Училищните директори в Пловдивско започват допитване сред родителите дали са съгласни децата от начален курс да бъдат тествани, за да се върнат присъствено в клас. Очаква се това да започне да се прилага от 10 ноември, ако до понеделник бъдат доставени тестовете по училищата. Условието обаче е 50% от семействата в паралелката да са съгласни.

В момента това касае общините със заболеваемост над 500 на 100 000, в които сега всички ученици са онлайн или в ротация.  Когато процесът стартира обаче, ще важи и за зоната със заболеваемост между 250 и 500 на 100 000. По силата на новата заповед на здравния министър от снощи в тази зона ще има два варианта - присъствени занятия срещу тестване или ротация на 50% от паралелките.

Директорите от Пловдивска област ще съберат мненията с онлайн анкета и родителски срещи в електронна среда.

Още днес ще има онлайн среща по класове в СУ „Христо Г. Данов“. Там вече е било направено предварително проучване на нагласите. Резултатите от него са средно 38-40% склонни децата да се тестват.  От общо 11-те паралелки има само няколко, които прехвърлят 50-те процента.

Има обаче голяма група на колебаещи се, които при щадящи тестове са склонни да променят позицията си и разчитаме именно на тях за промяна в общата картина,

каза директорката Гергана Аврамова. Решила да подходи с онлайн родителска среща, а не с онлайн анкета, за да могат родителите да обсъдят помежду си и да стигнат до общо решение. Така ще се чуят и различните аргументи, иначе рискуваме да възникнат конфликти и, след като вече са събрани мненията, родители да се изправят едни срещу други, каза директорката. До края на утрешния ден трябва да е наясно колко и кои паралелки ще се върнат в клас, за да бъде създадена организацията за тестване на децата.

На родителските срещи ще обясня, че хибридният вариант – част от учениците да са в клас, а другите да гледат онлайн от къщи, не е удачен. Технически може да се осъществи, но ефективността ще е ниска по отношение на учениците  у дома. Те при всички случаи ще бъдат ощетени,

казва директорката. Затова ще се мисли по-скоро за организация, при която да се прилага унифициран вариант – цялата паралелка в училище или цялата онлайн. Това ще зависи до голяма степен и от решението на родителите. Но училището също има право да го наложи.

Аврамова не крие, че има и учители, които не са ваксинирани и не са преболедували, но и отказват да се тестват. По силата на заповедта на здравния министър те и децата на несъгласните с тестване родители трябва да останат пред устройствата у дома. Тогава ще е трудно да се обезпечи присъствен учебен процес за желаещите тестване. Тези преподаватели са малко, но ги има, уточни Аврамова. Надява се да успее да обърне нагласите и сред тях.

Тръгне ли веднъж процесът, постепенно общественото мнение ще се промени,

вярва тя. Така се случи и по отношение на обучението от разстояние в електронна среда – миналата година Пловдивска област бе сред рекордьорите в страната по брой семейства, които по свое желание са избрали децата им да учат онлайн. Тази учебна година броят им от няколкостотин падна на трийсетина. Причината е, че видяха ефекта от този избор, смята Аврамова.

„В момента страдаме от това, че създадените регламенти за зони на заболеваемост и съответстващите им мерки много дълго време бяха условни  и на практика не се задействаха. Така някои хора си мислеха, че с петиция и протест във Фейсбук могат да ги обърнат. Но в условия на криза трябва да се действа последователно и твърдо“,

категорична е тя.

Засега за тестването директорката ще разчита основно на педагогическия и непедагогическия персонал, макар че МОН, работодателските организации и синдикатите се разбраха в процеса да могат да участват и медиатори, медицински лица, родители. Условието е те също да са със зелен сертификат или да се тестват два пъти седмично. „Ще поканим родители, ако искат да са доброволци – за да видят, че не е страшно“, каза Гергана Аврамова.

Рано тази сутрин и в НУ „Христо Ботев“ четоха осторожно новите заповеди, за да се задейства организацията – първо с онлайн анкета до родителите. Трябва да отговорят до края на седмицата или най-късно в понеделник.

Обучението присъствено срещу осигуряване на безопасна среда с тестване на учениците два пъти седмично и зелен сертификат или двукратно тестване на персонала трябва да стартира от 10 ноември само за начален курс - в зоните с висока заболеваемост. Дава се възможност на училищата обаче да пристъпят към това не точно идната сряда, а когато са готови с организацията. Освен това имат право на избор да връщат присъствено само отделни паралелки по своя преценка, след като се видят нагласите на учителите и родителите и стане ясно кой вариант може да се обезпечи. По думите на министър Николай Денков, ако намеренията сработят, седмица по-късно ще се пристъпи към връщане при същите условия и на децата от 5. до 7. клас, а от гимназиален етап – на дванайсетокласниците. Това означава поне две седмици отсрочка за Хуманитарната гимназия, но директорът Емил Начев възнамерява изпреварващо още от днес да започне проучване на нагласите сред родители и учители – с онлайн анкета с Гугъл формуляр през профилите на учениците и преподавателите.

Както "Марица" писа, тестването ще става в класната стая, за 30-ина минути в началото на деня, като може да се наложи промяна в учебния график - например намалени часове и междучасия в понеделник и четвъртък. До даването на пробата децата ще трябва да са с маски. Одобрените от МЗ тестове са два, но от един и същи тип - дава се слюнка в контейнерче, от което после се взима пробата. При положителен резултат детето се отделя и се вика родител да го прибере.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (12)

Защо?

Защо?

06.11.2021 | 19:08

Защо излагате началните учители на риск да се заразят? Къде са медицинските специалисти в училищата, защо те не тестват учениците? Има ли доставени предпазни облекла, маски, очила или учителите ще си ги купуват сами?Кой ги е питал съгласни ли са да бъдат лаборанти, да се излагат на риск, себе си и семействата си? Защо им се вменяват несвойствени дейности?

Отговори
0 0
Жоро

Жоро

04.11.2021 | 15:33

Георгииииии, личи си колко добър и грамотен ученик си бил, хаха Управдание, хохо

Отговори
3 0
на майка ви

на майка ви

04.11.2021 | 14:47

путките никакви тестове , те са за опитните мишки

Отговори
6 1
Трий, не бой се!

Трий, не бой се!

04.11.2021 | 14:33

Въпроси много? В колко часа ще пристигат децата всеки ден в редичка за плюнки? Санитарката-медик ли ще е главната блюстителка на училищния ред?

Отговори
7 1
Учител, начален

Учител, начален

04.11.2021 | 12:36

Нищо конкретно, точно и ясно. Алабалистика. Всеки да тълкува заповедта както може. Директори и учители - пушечно месо. Ще бъдат охулени, оплюти(пряко и косвено), може и набити. Те ще са виновни каквото и решение да вземат.

Отговори
12 1
Без да пукне топче

Без да пукне топче

04.11.2021 | 12:19

На чифутската пасмина превзела възлови управленски и контролни органи в Държавата ни за периода от 76 години Бавно и методично навлизайки и процеждайки се в тези структури Идеята им е да обезлюдят България откъм Българи за да бъде населена от еврей чифути А каквото тук все още остане да бъде неграмотен обслужващ персонал сменящ памперсите им Бъдещето им като чифутски катун насаден с измислената и държава Израел на изкони Арабски земи е повече от несигурно България със стратегическото си географско положение и прекрасната си природа отдавна е апетитна хапка и блян в мечтите им Със икономическия си геноцид спрямо трудещете се Българи всячески се стремят да обезлюдят България Нашите деца прокудени А техните на талази като хишници надушили плячката идват от Хавърд Кембридж Оксфорд уж да ни освобождават От кое От чифутски гнет

Отговори
7 1
Родител

Родител

04.11.2021 | 11:51

Лиляно ти на какви хапове си? Явно скоро не си ходила в училище и незнаеш ,че няма училище с климатична инсталация.Кабинетите стават по 40градуса. И да вземеш да се ваксинираш и да не си пускаш детето болно някои друг да ти го гледа!

Отговори
5 11
Иван

Иван

04.11.2021 | 12:00

Много умен родител браво!Акъл капе бе от теб!

Отговори
8 4
Лили

Лили

04.11.2021 | 11:34

Само и само децата да не учат направихте всичко възможно, едно не мога да разбера защо децата не излизат във ваканция ? И когато няма епидемия според вас лятото примерно незнайно защо изчезва епидемията не учат спокойно в нормална среда? А тогава пък учителите са преуморени нали лятото не може? Оставете да не учат и без това нацията е пропаднала отдавна!

Отговори
8 6
До Лиляна

До Лиляна

04.11.2021 | 12:32

Лятото ти ли ще плащаш тока, ти ли ще купиш климатик, училищата са на ПАРНО! ЛИЛЯНО, стани учител - спаси дете!!!

Отговори
6 7
Георги

Георги

04.11.2021 | 14:49

Вместо да дават пари за тестове да купуват климатици примерно , 13 милиона ще са предостатъчни, има ли желание има и начин ! НО явно има само управдания!

Отговори
2 3
Жоро

Жоро

04.11.2021 | 15:32

Ти пак не разбираш, Георгииииии, КОЙ ЩЕ ПЛАТИ ТОКА!? Ти или от бюджета на училището т. е. от заплатите на хората работещи там? Щото няма да станеееее

Отговори
3 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?