Следвайте ни

Писмата до Дядо Коледа - като училищен тест СНИМКИ

В готови бланки авторите само ограждат избираем отговор: послушен/непослушен

viber icon

Писмата до Дядо Коледа заприличаха на тест за пробна матура.

Готови бланки отказаха авторите им да фантазират, пишат и украсяват. Първата част в тях е с избираем отговор, в който се огражда дали кандидатът за подаръци е бил послушен или непослушен.

И макар че на 13 г. тийнейджъри все още пишат на Добрия старец „мола“ вместо „моля“  и „чал“ вместо „чао“, ако трябваше да ги оценява като на зрелостен изпит, те все пак биха издържали - защото са перфектни във втория модул, където свободно съставят текст с желаните дарове за Коледа. 

В тази „интерпретативна“ част обаче писмата им все повече заприличват на модерни криптограми - с две-три български думи за насока и списък от наименования и съкращения на английски на последно поколение играчки.

Повече от всякога тази година „джуджетата“ от „Български пощи“ ще бъдат затруднени да изберат и наградят най-смислените и красиви авторски писма. Изпратените послания са в пъти по-малко от преди. 

Децата все по-малко пишат, пък Дядо Коледа още няма Вайбър 

А и са затворени детските градини, които преди подсещаха за посланията и сърцати учителки помагаха в оригиналното им декориране, казва Диана Ранчева, която от години чете посланията. Тазгодишните са пратени предимно от хлапета в предучилищна възраст, писани от майките им под диктовка или по самоинициатива. Повечето са ползвали готови бланки и пликове, много рядко някой е добавил нещо от себе си. 

Крайният срок за участие в конкурса изтича на 12 декември. А след това всеки, който е пратил писъмце с марка от 65 ст. и е написал на плика адреса си, ще получи обратно писмо, подписано лично от Дядо Коледа. То вече е подготвено и пратено да се печата във филателията, казва говорителят на „Български пощи“ Дора Цветкова. Но не издава какво ще се опита да каже Добрият старец на малки и големи в края на тази трудна година.

На 4 г. Теодора от Пловдив още не може да пише, затова е диктувала на майка си: „Държа се добре с всички хора и животни, слушам мама, тати и госпожите“. Момиченцето има списък с 6 желания за Коледа. На първо място е поставило „Тати да си дойде вкъщи и да го гушкам“. Второ поред е да навали много сняг и да си направи снежен човек като Олаф от „Замръзналото кралство“ ​- с морков за нос. Чак тогава следват поръчките за играчки - център за маникюр; куклата, която лети; бебе, което плаче и яде.

Под номер 6 е „здраве за всички“

Много се радвам, че те има, пише на Добрия старец 7-годишната Ивайла. Разказва, че е помагала на баба си и много се старае в училище. Няма никакви претенции за подарък. „Моля те да ми донесеш каквото прецениш“, пише първолачето. А в плика е пъхнало и авторска картичка със снежен човек, изработена чрез техниката квилинг - с навиване на тесни хартиени ленти.

Мигела от Бачков​о поръчва за себе си и своите учителки много здраве. След като е завършила отлично първи клас, се надява на книгата „Пинокио“ и играчка-компютър.

„Имам и една голяма мечта - да дойда на гости при теб в Лапландия.

Гледам непрекъснато в интернет твоя дом, джуджетата, Снежната кралица, елфите и теб“, споделя Мигела.

За да стигнат думите му до Добрия старец, 5-годишният Светозар разчита на помощта на 12-годишния си батко да ги напише на хартия. Момчето разказва, че не слуша родителите си, обижда баба, удря и се държи лошо с всички. Но понякога се случва да се усмихва и да се забавлява. Тогава даже гушкам мама и я разсмивам, описва немирникът. В писмото се прокрадва подозрение, че

всичко това е, понеже е зодия Везни.

Светозар иска за Коледа макет на човешкото тяло.

„Тази година ще ми донесеш ли кученце на каишка, което се казва Самби“, пита пък Мина.

В отчета за изминалата година 5-годишната Александра казва накратичко: „Ходя редовно на градина с желание и имам много приятели. Гадже нямам. Също ходя на народни танци. Искам да ми донесеш лак за нокти“.

Васко от Куртово Конаре е пратил писмото си във фирмен плик на компания за кредити и доста е пренебрегнал употребата на главни букви и запетаи, но пък смело иска колело. 

„Ти си много мил и аз вярвам в теб“, пише на Дядо Коледа Вики от Царацово.

И всяко следващо изречение започва с по едно „искам“:

„…Тротинетка с гуми, отпред една и отзад, да е на цвят бяла и розова. И искам колекция от четки за гримове, да са 10 на брой. Искам гримове сини и червени в комплект с огнени гримове. Искам темперни боички и четки с номера 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10".

Накрая Вики добавя навигация: "Ще видиш една розова къща, където е написано на едно дървено нещо нашето семейство“.

Натали е пестила хартията. На 1/3 лист от тетрадка, но със сърце и звезда на него, си поръчва голям куфар, пълен с флумастери и пастели. Валери обаче не се е скъпил за листовете и праща точно 12 рисунки с трактори, коли и други превозни средства.

Тетрадка с пайети, пръчката на Валдемор, плеймобил-къмпинг, количка за сервиране, скейтборд и електрически четки за зъби за мама и татко, книга за джунглата, бутилка за вода с Хари Потър, кученце с дълга коса, комплект с желе и ново бебе искат децата от Добрия старец. А също барбекю скара, бременната Барби, машина за захарен памук, микрофон. И още: „много сняг и три дървени човечета“, „здраве и интерактивно куче мопс“. 

 Ти четеш ли друго освен писма?

За първи път второкласничка от Пловдив пише сам-самичка писмото си до Дядо Коледа.

Бърза да му се похвали, че вече и чете съвсем добре ​- през лятото е пребродила от начало до край „Пипи Дългото чорапче“ - нищо че е 300 страници. А сега е на „Мечо Пух“. Той пък колко е забавен!

А ти четеш ли друго освен писма, интересува се малката читателка.

Пожелава си татко й да се върне от чужбина, едно герданче с дърво за мама, обаче да е сребърно, за баба и леля - всичко най-хубаво, което може да им се случи. И плодов чипс за папагалите, които Дядо Коледа донесъл миналата година.

Може и за тебе да има нещичко, загатва момичето и заключава: „Е, добре си поприказвахме“, след което се оттегля да приготви „нещичко“-то.

Сред авторите на писма до Дядо Коледа е още една страстна читателка - 9-годишната Вяра от Браниполе. Нейната поръчка за подарък тази година гласи: "Всички книги на Роалд Дал (те са 16)".

Нека мама и тати да се съберат, но знам, че няма да се сбъдне

Когато има вирус, се притеснявам, че няма да дойдеш, но не спирам да се надявам ​- пише на Дядо Коледа малката Валентина в дълго писмо на лист от средата на тетрадка с тънки и широки редове. Писмото й е сред най-трогателните, които пощальоните препращат в Лапландия.

Отчитайки, че тази година заради пандемията вероятността Добрият старец да успее да дойде е по-малка, Валентина обявява себе си за "нагла", че иска 3 подаръка. „Масажор за мама, защото я боли гърбът. Това е от работа - пояснява хлапето. ​- За мен малко училище с писалки и линии. Абе, както е училището, нали си виждал училище? А също и ветеринарна клиника“.

Под „ПоТпис: Моля те“ авторката обаче внезапно помръква и се отказва от всичко по-горе:

„Може би не ми носи нищо, а искам мама и тати да се съберат, но както винаги, няма да се сбъдне“. 

И по листа се появяват разплакани емотикони. 

„Обичам те, Дядо Коледа, ти си единственият, който ме разбира​ - обръща се към него Валентина. И пак повтаря, че се надява най-голямото й желание за сговор в семейството да се сбъдне, но даже и тя не вярва в това.

Петгодишният Павел Вълчев също се опасява Дядо Коледа да не се обърка покрай ковид.

„Сега не ходя на градина, защото се пазим от вируса, затова ще те очаквам да дойдеш у дома“,

дава указания момчето.

Разказва, че това е най-любимият му празник и много обича да украсява елхата. Тази зима още не е готова, защото семейството скоро ще се мести в ново жилище. Тогава със сигурност ще спретне коледно дръвче. А Павел лично ще сложи на терасата красиви лампички - за да види отдалеч гостът от Лапландия къде живее.

Заслужил е подаръка от него, защото помага на майка си. Това е много важно, понеже скоро тя ще роди бебе. Освен че чака с нетърпение новия член на семейството, Павел си мечтае за голяма пожарна станция.

 „Знам, че е скъпа и мама и тате не могат да ми я купят, затова се надявам ти да ми я донесеш или да я направят джуджетата“, 

предлага варианти хлапето.

А Ивайла даже си е направила горчива шега, като за финал на своето писмо е написала: „Весела Ковида!“. 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Гост

Гост

11.12.2020 | 08:14

Страхотна инициатива от страна на "Български пощи". Има огромна нужда от вяра в децата, особенно в това материално време в което живеем. Поздравления!

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?