Следвайте ни

Пишат правила за обезщетения на неприетите

viber icon

Община Пловдив пише свои правила, по които ще се компенсират родителите на неприети деца. Регламентът ще е в съответствие с гласуваната от МС Наредба за условията и реда за предоставяне и изплащане на средства от държавния бюджет за компенсиране на разходите, извършени от родителите на деца, които не са приети в държавни или общински детски градини или в училища поради липса на свободни места. 

Първото кандидатстване по нея е до 30 април, очакванията са на местно ниво правилата да са готови до 13 април.  

Правото на компенсация е за възраст от 3 г. до постъпване в първи клас, като по индикативни разчети за 2021 г. средномесечно обезщетение ще получават около 3600 семейства у нас, а за мярката ще са нужни 10 млн. лева.

Достъпът до ресурса обаче е ограничен от изискването

да са изпълнени едновременно 6 условия.

Основното е детето да е кандидатствало в детска градина в прилежащ район и да не е прието, като към момента на заявката за помощта не посещава нито една държавна или общинска детска градина. Така от парите няма да се възползват семейства, които биха могли да устроят детето, но не го записват заради настояването си то да бъде в точно определено учебно заведение.

Освен това преди отпускането на помощта Общината ще е длъжна да предложи равностойно място на това, за което семейството е кандидатствало. Именно тук експертите от Община Пловдив конкретизират какво ще се има предвид под „равностойно“. Сред  спряганите варианти е родителите да имат право да изберат сами алтернатива сред останалите незаети места в техния район.

Ако детето е обхванато от алтернативна форма - например в Родителски кооператив, то ще има право на паричната помощ само ако е записано в самостоятелна форма в детска градина.

Ако пък е на възраст над 4 г. и е в частна детска градина или в подготвителна група в частно училище, те не трябва да са включени в системата за държавно финансиране.

Освен всичко това

родителите не трябва да получават подпомагане от държавния бюджет

по оперативна програма за същите дейности на друго основание.

На одобрените ще се полага сума, която съответства на издръжката в детска градина, ако детето е било прието. Това прави около 300 лева. С тези пари ще се компенсират такси за частна градина или пък разходи за частен учител. Педагозите обаче трябва да отговарят на условията за учителите в детските градини и да са водили подготовката по четирите задължителни там познавателни области. Семействата ще трябва да представят договори, квитанции, платежни.

За тази учебна годината компенсации ще се дължат за месеците от януари насам, като заявлението трябва да се внесе до 30 април. Иначе кандидатстването за парите ще става до 15 октомври - за неприетите между 1 юни и 14 септември. А занапред - до пето число на месеците от януари до май.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?