Следвайте ни

Пиле стана фотомодел във великденска изложба СНИМКИ

Деца от школите по изобразително изкуство, дизайн и фотография показват свои творби в двора на Центъра за подкрепа на личностното развитие-ОДК

viber icon

Пилето Жълтурко  стана фотомодел за Симона Лукова от 5. А клас на ОУ „Васил Левски“. След като още в първите дни след излюпването му миналата година стопанката му заснела пухкавата му прелест и спечелила с кадъра национален конкурс в Козлодуй „Птиците около нас“, сега мъникът вече е пораснал и пак е главен герой – този път във великденска изложба, организирана от Школата по фотография към Центъра за подкрепа на личностното развитие – ОДК.

Понеже там все още са забранени даже присъствените занятия, вместо да подредят във фоайетата творби и на деца от клубовете по изобразително изкуство и дизайн, произведенията им „излязоха“ на двора – тъкмо да ги видят и пловдивчани.

Компания на Жълтурко във фотографиите на Симона, които се поклащат на въженце между дърветата, правят още няколко пернати: Пуй-пуй, Гошо, който е кръстен на най-добрия приятел на брат й, и Иван, наречен на чичото на малката фотографка.

Пилетата се излюпили  миналата пролет тъкмо по Великден, Симона изнесла в лехите в двора на баба си във Войводиново корите с току-що боядисаните яйца и направила празнични композиции.

Не пренебрегнала и заека Анна, който гледа в апартамента в Пловдив. 

„Най-много обичам да снимам натюрморти - казва Симона – защото в тях пренареждам света, както ми е в главата”. Харесва й да прави и портрети, най-отговорно й позира баба й – седнала на стола с пеньоар или докато шета из двора. Във фотографията ми харесват уловените мигове, които мога да споделя с другите хора, и търсенето на интересен поглед към света, казва момичето. Иска това да стане нейна професия и следва насоките на преподавателката си в школата Изабел Хугасян. А хоби ще й останат народните танци.

Великденско предизвикателство отправи към своите възпитаници и ръководителката на Школата по дизайн и хоби Маша Катилева – да направят свой проект за декорация на яйце.

Поради забраната за присъствени групови занимания лично преподавателката е съчетала мотиви от техните идеи в два 70-сантиметрови стиропорени борака, които също са поставени в двора.

Използван е материал за изолация като част от цялостната политика за рециклиране. Стремим се да щадим природата, да използваме подръчни материали и кретивност, която да ги превърне в произведения на изкуството, обясни Катилева.

Едното от яйцата, рисувани с темперни, акрилни бои и латекс, пресъздава българската шевица, а другото е с типичната шарка на писаните яйца, като с цветовете загатва и трикольора.

Великденското настроение е и в рисунките на децата от Школата по изобразително изукство на Николай Балдев. В момента той възлага задачите от разстояние онлайн с кратко описание и с по няколко примера към всяка. Учениците обсъждат с него техниките във видеовръзка.

По-трудно е, защото не може да се покаже, но въпреки това децата са мотивирани и активни. Всички чакат връщането към присъствени занятия в ателиетата.

Центърът за подкрепа на личностното развитие-ОДК-Пловдив поставя началото и на нова инициатива – за всеки празник пред входа да има тематично пано. Първото е за Великден, а текстовете и илюстрациите са подготвени от Школата по творческо писане на Елена Левашка.

Снимки от Наташа Манева

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?