46
Следвайте ни

Пианистка лекува с музика деца с увреждания

Моцарт има най-силно въздействие върху аутисти, твърди Евгения Тагарева

viber icon

Музиката може да се окаже както лекарство, така и решение на различни социални проблеми. За това свидетелства опитът на Евгения Тагарева - пианист и директор на Лятна академия за изкуство ,,Огънят на Орфей”. Тя е единственият преподавател по пиано, който се занимава с деца със специални образователни потребности (СОП) в България и развива докторска дисертация по темата.  

Отличава я практическата й работа с ученици, които имат различни увреждания и затруднения ​- сетивни, умствени,  двигателни. Сред учениците й има незрящи, тежко чуващи, със синдром на Даун и аутизъм. Изпращат й и деца с детска церебрална парализа.

Евгения Тагарева работи по няколко направления - тя не само занимава своите възпитаници в рамките на урока, но и ги подготвя за социалната им адаптация. Доказателство за последното са постиженията им. Някои от децата се справят успешно с преодоляването на заекване благодарение на тактуване, а други

започват да използват пръстите си, които доскоро не са можели да движат.

В тази връзка едно от най-големите предимства на пианото е, че включва симетричното използване на двете ръце, което не се случва при други инструменти. По този начин уроците подпомагат балансираното развитие на децата със СОП. Една част от тези ученици достигат и до професионална музикална реализация. Това особено важи за незрящите.

Предвид индивидуалните потребности на учениците, Евгения Тагарева разработва помагала, които им позволяват да се докоснат до музиката. За незрящите тя записва аудио представяне на нотните листове, а за обучението на тези с намален слух разчита на визуализации. Употребата на цветове е задължителна в заниманията й с всички виждащи ученици, тъй като не само засилва вниманието, но прави упражненията по-приятни от естетическа гледна точка и създава настроение. 

Затова ефектът от уроците по пиано при децата със специални образователни потребности не е изненадващ. Освен че подпомага развитието на фината моторика, свиренето на музикален инструмент представлява активна музикотерапия. В практиката си Евгения Тагарева провежда и сеанси на пасивна музикотерапия, в която подбира произведенията в зависимост от търсения резултат. Казва, че както третираме всяко заболяване с определени лекарства,

можем да предпишем определени произведения, за да му повлияем.

Най-голям ефект забелязва от творчеството на Моцарт, което има оживяващо въздействие. Наблюдава го лично при заниманията си с дете с аутизъм, на което свири по време на сеансите. Според нея е важно да имаме предвид, че в началото на музикалния лечебен сеанс винаги трябва да се започва с музика, която е по-близка до душевното разположение на човека, и след това постепенно да преминаваме към музика, отговаряща на желаната промяна.

Според Тагарева в момента с музикотерапия у нас се занимават предимно медицински лица, психиатри и психолози.  Желателно е в екипите да се включват и музиканти, чието участие  предполага по-добро разбиране на заложените в музикалното произведение послания и преживявания. Тя няма съмнение в терапевтичния ефект на музиката и резултатите от нея. Казва, че в научната литература има доказателства за емоционалната реакция на звук, която е в пъти по-силна от тази при докосване. Затова е убедена в лечебното действие на системата Хеми Синк, чиято цел е да подпомогне (посредством звуци с определена честота) синхронизацията на двете мозъчни полукълба, като елиминира дисбаланса и създава хармония в душевен план. 

Незряща студентка търси асистент, за да посещава университет

Дарина Иванова е една от ученичките на Евгения Тагарева, която е 100% незряща. Тази година тя е приета да следва музика с пиано в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“,  след като години наред мечтае да стане преподавател по музикалния инструмент. Срещата й с клавишите се случва още като ученичка, но тогава не получава шанс да започне професионална подготовка. Желанието й се сбъдва едва наскоро благодарение на съвместната й работа с Тагарева, която я подготвя за изпита.

 Оказва се обаче, че пред хората с увреждания изпитът не е единствената бариера за следване. „Повечето ми колеги изпитват страх да преподават на ученици със специални образователни потребности,“ изтъква Евгения Тагарева.

В случая от ПУ „Паисий Хилендарски“ проявяват желание да дадат възможност за развитие на Дарина, като позволяват тя да учи със своята преподавателка, и изявяват готовност да сътрудничат за адаптирането на образователната програма. Идеята е тя да съответства на потребностите на момичето. За това обаче няма определен ред в нормативната уредба, което разубеждава много таланти с увреждания и ги кара да потърсят път към вузовете на Запад.

В момента пред  Дарина все още стоят логистични въпроси, касаещи придвижването й до университета. Тагарева и близки до момичето хора търсят начин да я подкрепят в първите й стъпки като студентка. Надяват се да се намерят хора, които да се съгласят да я придружават до университета и обратно до дома й. Целта е да се изготви график, така че, когато е необходимо, Дарина да може да стигне до сградата на ПУ. Тя ще има нужда от асистенция за намиране на залите поне докато научи разположението им. Според Тагарева не е задължително доброволците да разполагат с личен автомобил, тъй като е възможно да се използва и градският транспорт.

За Дарина следването е не само мечта, но и стимул да преодолее страха си от придвижване. След като става студентка, тя проявява желание да се научи да се придвижва с бастунче, обяснява преподавателката й Евгения Тагарева. До момента момичето използва метод с ехо-локация, но в открити пространства той е неприложим.

Този призив за помощ е идея на хората, които познават лично Дарина и знаят, че самата тя се притеснява да помоли за подкрепа. Те обаче виждат огромния потенциал, който носи, и не могат да не направят необходимото за нейното развитие. Така преди това те й съдействат да се сдобие с пиано, което подобрява самочувствието йна професионалист. Досега тя неведнъж е впечатлявала аудиторията с изпълненията си на пиано, а на 13-ото издание на Лятна академия „Огънят на Орфей“ 2019 публиката дори става на крака, удивена от таланта й.

В момента Дарина се подготвя усилено за бъдещето си и вярва, че дипломата е начинът да добие знания, за да бъде добре подготвена като преподавател по пиано. В момента тя преподава онлайн на свой ученик от Пакистан. Освен това е верен помощник на учителката си Евгения Тагарева в разработването и изпитването на помощни средства за обучение на хора със специални потребности.  Дарина е толкова способна, че съм готова да й осигуря място като асистент в школата ми по пиано, след като се дипломира, категорична е Тагарева.

 

 

Живка Гецова

Живка Гецова

Сътрудник

Живка Гецова е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. По-късно прави магистратура по международна сигурност в Sciences Po, Париж, с насоченост към въпроси от сферата на глобалното здраве. Работила е за две европейски агенции и има опит в различни медии в страната и чужбина.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Родител

Родител

03.10.2021 | 00:36

Поздравления за дейността на г-жа Тагарева!Да е здрава и все така всеотдайна при работата си с децата!

Отговори
2 0
Хххх

Хххх

30.09.2021 | 21:34

Каква платена рекламана статия на въпросната госпожа! Жалко, че не се коментира принадлежността й към евангелистите, организирането на концерти все в евангелска църква, агитациите й над нейните ученици да посещават тази църква, убеждаването им колко добри хора са евангелистите и колко е добре човек да посещава богослуженията им. Особено въздействаща вероятно ще бъде към дечицата с увреждания и техните семейства, които в мъката и тегобата си ще търсят всякакъв вариант за помощ и лечение. Именно така започва вербуването към тази секта - с убеждения върху хората колко ще им се помогне там. Наистина жалко, че вместо да бъде изобличена за действията си, й се приписват благодеяния! Хора, пазете си децата от тази госпожа, която изобщо не е така добра и чиста, за каквато се представя! Ще бъдете вербувани и ако дадете сериозен отпор, ще стещнете нейното неуважение и внезапно нежелание да работи с децата ви! Децата са невинни и се подвеждат лесно, не го допускайте и не й се предоверявайте!

Отговори
3 5
Дани

Дани

01.10.2021 | 11:16

Лично познавам госпожа Евгения Тагарева и се подписвам с две ръце, че написаното от Хххх е клевета.

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?