Следвайте ни

ПГТ „Гоце Делчев“ за ръка с „Еразъм“

viber icon

Пристигаме в сградата на ПГТ „Гоце Делчев“ – Пловдив, следобяд. Дворът  е пълен с ученици –  всички с маски и ръкавици. „Това са гимназистите, които работят по проект „Подкрепа за успех“. Провеждат поредното си заседание, след като са приключили редовните им часове онлайн по задължителните предмети от учебния план“.

Посреща ни директорът Ваня Парашкевова и преподавателите от професионалната гимназия Виолета Дамянова и Бойка Борисова, които отговарят за екипите по проекти „Подкрепа за успех“, клубовете по интереси, Еразъм+ и Еtwinning в училище. 

„Повечето от нашите ученици избират ПГТ „Гоце Делчев“, защото искат да се занимават с автомобили, интересуват се от новите технологии за ремонт и диагностика. Специално за тях сме създали  клубовете по интереси: Автомобилни технологии, Автомобилен свят, Съвременният автомобил, Авто-магьосник. Имаме клуб „Екологично образование и здравословен начин на живот“ по Наредбата за приобщаващо образование , а за момчетата, които обичат спорта, е клубът „Фитнес“. 

По проект „Подкрепа за успех“ имаме два клуба: „Забавна физика“ и „Географията – пътешествие и забавление.“ – разказва Виолета Дамянова.

Водим нашия разговор в новия кабинет Еразъм+. „Обособихме тази класна стая, за да можем да посрещаме нашите чуждестранни гости. Само миналата година в ПГТ сме посрещнали тук учители и ученици от Билбао, Испания през юли 2019г. и през февруари нашите приятели от Лион, Франция.“- разказва Бойка Борисова, координатор на Еразъм+ в училището. Миналата 2019 г. беше много успешна. Участвахме заедно с нашите ученици в 11 проекта в цяла Европа. Заедно бяхме в Испания, Франция, Словения, Гърция, Турция, Полша…Срещите са изключително интересни за младежите. Създават се искрени приятелства, защото отсядат в домовете на своите връстници, запознават се със семействата, разбират за културата и традициите в съответната държава. С нетърпение чакат и те да посрещат гости. Родителите също са доволни и винаги ни съдействат. 

Мои колеги също участват в международни проекти. Винаги е много полезно да обменим идеи с колегите от Европа. Заедно изнасяме уроци и участваме в семинари. Много полезни бяха участията ни в програми, посветени на ранното напускане на училище във Финландия, както и за опазване на околната среда във Каркасон и за културното наследство в Мурсия, Гранада и Анталия.

Самите ние бяхме домакини на мониторинг на проект: Информационните технологии за социално включване и организирахме международна конференция с наши партньори от осем европейски държави.

Участието ни в програма „Еразъм“ е шанс, възможност българските младежи да развиват информираността си,  насърчава европейската идентичност и е инвестиция в бъдещето, казва в заключение г-жа Парашкевова.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?