Следвайте ни

Пейки с цитати от "Записки по българските въстания" в школска Алея на познанието

Четвъртокласници, родители и районното кметство я оформиха заедно по повод 80-годишнината на ОУ "Кочо Честеменски"

viber icon

Учениците от ОУ „Кочо Честеменски“ вече си имат Алея на познанието в двора на школото – с къщичка за книги, от която да вземат томче и да го разгърнат на пейки с патриотични послания от „Записки по българските въстания“ на Захари Стоянов.

Кътът бе открит от родители и ученици при завършването на четвъртокласниците, които приключват начален етап на обучението си. Те лично поставиха гравираните табелки с откъс от предговора към „Записки по българските въстания“.

Инициативата е на Обществения съвет в училището и се родила спонтанно в хода на приготовленията за 80-годишнината му. „Искахме да направим нещо, което да остане във времето, да присъства съвсем реално в ежедневието на децата и в същото време да носи послание – възпитателно и образователно, обяснява Гергана Костадинова, която е председател на Обществения съвет. Неколцина родители започнали организацията. Семействата на четвъртокласниците, които завършват начален етап,  харесали идеята и се присъединили. Така първите две пейки с послания от общо 6 са дар за училището от випуска, който догодина прекрачва в прогимназиален етап.

На облегалките им са монтирани метални табелки с откъс от книгата на Захари Стоянов, в която се споменава патронът на школото – Кочо Честеменски.  Търсихме фрагмент, който да описва характера на будния българин и да бъде мотивиращ за децата, казват от Обществения съвет.  Изборът паднал върху откъса, който гласи: „Достатъчно ще бъде да ви напомня само имената на Левски, Бенковски, Кочо Честеменски… Тия и никои други умиха лицето на България…, тия …. бяха честни, имаха воля железна, характер несъкрушим, обичаха горещо своето отечество – свята длъжност на всеки едного…

Нека тия наши народни светила ви служат за пример“. Захари Стоянов, из предговора към „Записки по българските въстания“, 1884 г.“. 

За да бъдат поставени пейките, се заехме да облагородим двора, като заменим старата настилка с нови плочки, разказа директорката Златка Алдженаби. 

И понеже доброто е заразно, администрацията на район „Централен“  предоставило още две пейки – за да се оформи цялото пространство като нова алея в двора на учебното заведение.

Заедно с откриването й се поставя начало и на още една традиция – Летописна книга „Добротворци“. В нея ще се записват добрите дела на ученици и родители, които са помогнали на цялата общност или са я увлекли в мисия с кауза.

За да бъде даден добрият пример и извън нея, предстои поставяне на още две пейки в градската среда на Пловдив. Едната ще бъде монтирана още този уикенд в парк „Лаута“, а другата ще е под сенките на Бунарджика. Те ще са с логото на училището.

Присъединиха се много дарители, вкючително семейства на деца, които преди са били възпитаници на учебното заведение, разказа Гергана Костадинова.

„Когато участват толкова много хора, стореното е ценно като хляба, направен от отделните малки зрънца“,

добавя тя.

Включването на децата пък, освен че ги ангажира емоционално, ще създаде и отговорност за опазването на новата алея, като те самите са добрия пример за връстниците си.

Колкото до летописната книга „Добротворци“, в ОУ „Кочо Честеменски“ вече имат доста за вписване в нея. Наскоро ученици подариха книги на Центъра за работа с деца на улицата, подготвиха пакети с хранителни продукти за хора в нужда, включиха се и в коледната Операция „Плюшено мече“ – за осигуряване на коледни подаръци за деца в неравностойно положение.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?