Следвайте ни

Петокласници върнаха портмоне с много пари и документи

viber icon

Ученици от СУ „Христо Г. Данов” намериха и предадоха портфейл с голяма сума пари и документи. Школото и полицията ги наградиха за достойната постъпка, даже два пъти. Стилиян Лазаров и Михаела Георгиева са от село Труд, в момента са петокласници в пловдивското училище и всеки ден пътуват до Пловдив.

На 27 септември по обяд те чакали рейс на спирката на бул. „Цар Борис III Обединител”, за да се приберат след часовете. Там видели изгубения портфейл. Понеже нямали време да се върнат в училище да го предадат, за да не изпуснат автобуса, двамата решили да се доверят на случайна жена, която по това време също чакала на спирката. Тя се обадила от своя телефон на 112 и записала имената на двамата ученици. Те обаче не посмели да й дадат своите телефони, тъй като родителите многократно им обяснявали да са внимателни с непознати и лични данни.

В отговор на обаждането на място пристигнала патрулка от Трето РУП. „В първия учебен ден след случката Петя Павлова, към която са се обърнали за помощ нашите ученици, дойде в училището”, разказа директорката на СУ „Христо Г. Данов” Гергана Аврамова. Обяснила, че децата й казали единствено, че са от село Труд, но тя видяла логото на школото на униформите им. Настояла пред ръководството на учебното заведение учениците да бъдат поощрени.


Още същия ден Педагогическият съвет взел решение да ги награди с грамоти за гражданска позиция. Тъкмо ги връчихме, и ми се обадиха от Трето РУП, че държат те лично да поощрят хлапетата, разказа Аврамова. Така се стигнало до втора „церемония” за малките герои от 5. А клас. Инспектор Стоянка Гръблева от Детска педагогическа стая към Трето РУП дошла в училището и им донесла малки подаръци – шапки и химикали, заедно с благодарствено писмо от шефа на полицейското управление. „Благодарим ви, мили деца, за достойната постъпка, проявената гражданска позиция и честност. Благодарение на вас вещите са върнати на собственика им. Радваме се, че сред подрастващите растат честни, отговорни и достойни хора”, пише в писмото, подписано от шефа на управлението гл. инсп. Никола Симов. От името на целия си екип той благодари и на школото, че възпитава такива деца. Самите те не разбират кое е изключителното в постъпката им, защото така са възпитавани у дома, добавиха от учебното заведение.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?