Следвайте ни

Петима в битка за ректор на Медицинския

Фаворит за поста е проф. д-р Карен Джамбазов, който изправи на крака УМБАЛ "Св Георги"

viber icon

Петима утвърдени медици и здравни мениджъри се готвят за участие в битката за ректор на Медицинския университет Пловдив, научи "Марица". Проф. Стефан Костянев, който управлява учебното заведение от 2011-а, няма право на нов мандат. Сегашният му изчита в събота, но с вратичка в Закона за висшето образование той бе удължен с още 2 месеца, за да мине кандидатстудентската кампания. Фаворит за поста е проф. д-р Карен Джамбазов, сегашният изпълнителен директор на УМБАЛ "Св. Георги", който през последните години успя да изправи на крака най-голямата болница в Южна България.

До момента за поста на Костянев публично се е кандидатирал и проф. д-р Илия Баташки. Той вече бе съперник на проф. Стефан Костянев при избирането му за първи мандат. Проф. Николай Бояджиев, който не можа да се наложи срещу него в битката за втория, е другият спряган кандидат-ректор. В момента той е декан на Медицинския факултет. В академичните среди се говори, че в изборите ще се включи и проф. Мариана Мурджева, заместник-ректор на ПУ по международно сътрудничество и проект на дейност. Тя се счита за фаворит на Костянев - човек, който е определен да продължи политиката на настоящото ръководство на университета с така наречения „скрит трети мандат". Петият е проф. д-р Георги Тодоров, декан на Факултета по дентална медицина. Днес предстои да се състои последният Академичен съвет на МУ под ръководството на Костянев.

Очаква се официално да бъде насрочено и Общото събрание за избор на нов ректор, което най-вероятно ще се проведе в последния възможен ден - на 13 септември. Председател на форума ще бъде проф. д-р Мая Кръстева, началник на Неонатологичното отделение на УМБАЛ "Свети Георги". Датата 13 септември може да се окаже проблем, тъй като тогава ваканцията още не е свършила и има риск много от делегатите на общото събрание да не успеят да участват в гласуването.

Хабилитирани преподаватели се оплакаха, че по това време на годината обикновено са на конгреси в чужбина, а други служители, студенти и докторанти са в годишен отпуск или ваканция и едва ли ще им е до провеждането на събрания за делегати и избори. Известяването за събитието се извършва в максимална публичност и информираност, включително и по отношение на членовете на ОС, твърди проф. д-р Мая Кръстева.

По правилник уведомлението за предстоящия изборен форум трябва да стане 10 дни преди провеждането му. Запознати с материята са категорични, че интересът към поста ректор на Медицинския университет се обяснява с направените поправки в Закона за изменение и допълнение на Закона за лечебните заведения, приет от 44-тото Народно събрание на 1 февруари 2019 г. Според него с решението по ал. 2 Министерският съвет одобрява и проект на договор, с който се уреждат отношенията между министъра на здравеопазването и ректора на съответното висше училище относно предоставяне управлението на държавното лечебно заведение.

На практика с поправката в закона ректорът на МУ - Пловдив ще има тежката дума за назначаване на изпълнителен директор на УМБАЛ "Св. Георги".

 

ПРОЦЕДУРАТА

Според член 13 от устава на Медицинския университет неговият ректор се избира чрез тайно гласуване от Общото събраниe на висшето учебно заведение. То е негов висш колективен орган за управление с 4-годишен мандат и се състои от представители на академичния състав на основен трудов договор; представители на административно- стопански персонал; представители на студентите и докторантите от всички звена, както и от научно-преподавателския състав на университетската болница.

 

КОЙ ГЛАСУВА

Числеността на Общото събрание се определя от неговата структура. Най-голямата делегатска квота от 70% се пада на хабилитираните лица; нехабилитирани преподаватели разполагат с 13% от делегатските места; представители на администрацията и специалисти с висше образование - с 2%; студентите и докторантите - с 15%. Академичният съвет може да изменя структурата на Общото събрание в рамките, определени от чл. 27 (2) на ЗВО. Квотата на нехабилитираните преподаватели, студентите и докторантите се разпределя пропорционално между катедрените и отделните звена. Списъкът на избраните представители се представя на ректора и се утвърждава от него. Всички членове на Общото събрание имат равни права: да изразяват мнения, становища или предложения по обсъжданите въпроси в ОС в рамките до 3 минути по обсъжданата тема/по темата на дебата: да внасят или предлагат за обсъждане от Общото събрание на проблеми и въпроси, засягащи общите интереси и развитието на МУ - Пловдив.

Коментари (3)

колега

11.07.2019 | 09:16

Кой Ви плати за тази статия, подлоги, такива?

Отговори
2 1

Асистент

10.07.2019 | 17:26

Проф.Мурджева е с най-големи шансове, не подвеждайте хората! Желая й успех!

Отговори
4 7

носталгик

10.07.2019 | 08:48

Ееех, какви имена имаше едно време, напр. д-р Стоилов. Сега - Джамбазки. Не върви за доктор да се казва така.

Отговори
3 6

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?