49

Петима ученици със златни медали от национален STEM конкурс

Екопейка подсказва кога да полеем здравеца, баскетболен кош брои точките чрез енергия от слънцето

Гимназисти изобретиха екопейка, която сама следи температурата и влажността на растенията в цветарниците, които я красят. Деветокласници създадоха соларен баскетболен кош, а десетокласничка проведе опити и отсъди коя е най-добрата напитка за спортуващия младеж.

Всички са използвали знанията си по природни науки и технологии, а проектите им донесоха златни медали в VI национален конкурс за STEM науки в България, организиран от EduTechFlag в партньорство с научния център „Карнеги“, Пенсилвания.

Сред призьорите в състезанието са петима ученици от Пловдивска област и трима учители, които прилагат STEM обучение

Учителката по химия от СУ „Проф. д-р Асен Златаров“ в Първомай Златка Гарова предизвикала един от своите ученици да участва в надпреварата. Иван Димитров от 11. Б запалил на свой ред съученика си от паралелката по „Софтуерни и хардуерни технологии“ Ангел Богданов, а той поканил в тима и Евелин Стоянова от 11. А.

Екипът решил да създаде място за отмора в приятна среда, но да вплете в него и технологичен, и екоелемент. Идеите на тримата се срещнали в проект за екопейка, която е изработена от дърво, а от двете си страни има цветарници със здравец.

Добавили сензор за влажност на почвата и сензор за измерване на температурата. Те се захранват от соларен панел, за да се използва зелена енергия.

Останало гимназистите да напишат програма, за да може платката, свързана към сензорите, да показва температурата и кога влажността се отклонява от нормата между 40 и 60 процента и растенията трябва да се полеят.

Засега ги полива г-жа Гарова, но тийнейджърите са щастливи, че успели сами да доведат докрай начинанието си. Открили дърводелска работилница, в която да им изработят екопейката според заданието. Участвали в целия процес наравно с майсторите - в подготвянето на плоскостите, коването на пирони и оформянето на изделието. Накрая  прибавили и "умния" механизъм.

Скоро пейката ще добави свеж елемент в учебната среда на Златаровци. Междувременно донесе злато на тима в раздел „STEM технологии“ за възрастова група VIII-XII клас в националния конкурс.

Създателите й имат още по-смели мечти - Иван иска да стане софтуерен инженер, Ангел ще се развива в областта на бизнеса, а Евелин се е насочила към графичния дизайн

Беше ни полезно да работим заедно по този проект, защото имахме възможност да приложим на практика знанията си, казват гимназистите. Ценен опит им е и работата в екип, за да градят умение да се сработват и всеки да участва с това, с което може да е най-полезен.

Двама възпитаници на ОУ „Васил Петлешков“ също са сред призьорите, но за възрастовата група до 4. клас. Постиженията им са резултат от занимания в частни школи по роботика. Стелиян Димитров е отличен за проекта си „Jump“ в раздел „STEM и спорт“ за ученици от начален етап, а Димитър Диамандиев - в „STEM инженеринг“ в същата възрастова група с хидравличен кран-ръка.

 

 Соларен баскетболен кош брои точките в гимназията по електроника

Ученици от Професионалната гимназия по електротехника и електроника заслужиха  златен медал в раздела „STEM EUROPE (Sport)“, като създадоха соларен баскетболен кош. Иво Абрашев, Мирослав Кущилов и Атанас Аргиров първоначално създали слънчева карта на училището, за да определят най-светлите точки, където да ловят слънчевата енергия най-ефективно. След като било определено местоположението на баскетболното табло, проектирали електронен дисплей да отчита точките, отбелязани в коша. Захранва се със соларен панел, монтиран на гърба му.

Така деветокласниците впрегнали своите умения и знания в STEM науките в каузата си и да повишат физическата активност на тийнейджърите, които често я пренебрегват покрай уроците, домашните и устройствата. Изобретението им добавя забавен и екоелемент в играта - кошът да отчита точките като табло в спортна зала, но с енергията на слънцето.

За целта използват два сензора - механичен (поставен на игрището) и датчик за движение, монтиран на таблото, непосредствено под мрежата на коша. Механичният сензор засича преминаване на топката само отгоре надолу. Двата сензора работят заедно, като за правилното отчитане на попадение първо трябва да бъде задействан механичният сензор и след това този за движение. Така се гарантира, че топката минава първо през ринга и после през мрежата.

За определяне броя на точките ползват друг сензор. В реално време той изгражда 3D модел на игралното поле и така проследява дали топката е изстреляна от линията на трите точки, или по-близо до коша. Този сензор се управлява от контролер със съответния програмен код. Научен ръководител на момчетата е инж. Нина Райчева.

 

Десетокласничка откри най-полезната напитка за спортиста

Коя напитка е най-подходяща за спортуващия човек - това установи с поредица изпитания десетокласничка от ЕГ „Иван Вазов“. Първоначално Цветина Минкова предположила, че кокосовата вода ще има по-голяма проводимост от изотоничните напитки и портокаловия сок. Резултатите от изследването ѝ обаче показват, че изотоничната напитка с Mg има най-висока проводимост и чрез нея могат по-лесно да се набавят електролити.

Експериментите ѝ доказали, че заради добавените въглехидрати  кокосовата вода няма най-добрата проводимост. Проектът ѝ "Предизвикателство с електролити" бе обявен за национален победител в категория "SUPER STEM EUROPE технологии" в шестия конкурс за STEM науки. Неин научен ръководител е преподавателят по физика Недялка Траянова.

В своя научен проект Цвети сравнява количеството електролити в спортна напитка с тези в портокалов сок и в кокосова вода. За експеримента използвала сламка за пиене (изолатор), медна жица, амперметър, източник на прав ток, портокал, няколко вида изотонични напитки, кокосова вода и стъклени купички.

„Датчикът ми за проводимост е сламката с навития на нея меден проводник. Свързах веригата. Използвах източник на прав ток и изследвах проводимостта G = 1/R на всяка течност, която е пропорционална на концентрацията на електролита. Тъй като йоните са заредени частици, които са токоносители, проводимостта на разтвора зависи от концентрацията им. Ако увеличите концентрацията на йони в разтвор, неговата проводимост също се увеличава. Отчетените стойности въведох в таблица“, обяснява Цветина.

При физически тренировки чрез потта се изхвърляли жизненонеобходимите електролити (соли) и вода. А важни системи в тялото и движението на мускулите зависят от концентрацията на солите, затова е важно спортуващият да си ги набави пак.

Цветина е от испанска паралелка, но проявява интерес и към природните науки. Редовно спортува, което е причина да се заеме с проучване на масово рекламираните спортни напитки, консумирани след тренировки.

Оцени новината

Оцени новината
3/5 от 2 оценки
3/5 от 2 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Спасова

Спасова

09.02.2023 | 17:48

Браво на момичетата и момчетата!Браво и на техните учители! "Който се учи - ще сполучи!"

Отговори
0 0
анонимен

анонимен

09.02.2023 | 14:48

Най-после да прочета новина за кадърни млади хора.Браво....о!

Отговори
3 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?