49

Петима искат да оглавят ОУ “Княз Александър I“, само един желаещ за СУ „Найден Геров“

В единен тест за цялата страна кандидатите отговарят за 70 минути на 50 въпроса, в деня на втория етап МОН генерира изпитен вариант с 2 от 150 казуса

Петима съперници ще се съревновават кой да оглави  пловдивското ОУ „Княз Александър I“, като сред тях е временно изпълняващата длъжността Иванка Василева. Това е най-желаното училище от 18-те в Пловдивска област, за които са обявени конкурси.

Както „Марица“ съобщи по-рано, общо 30 желаещи подадоха документи, само един от тях не е допуснат.

Трима са кандидадите за ОУ „Алеко Константинов“. Сред тях е и и.д. Марияна Найденова.

За НУ „Христо Ботев“ също ще се борят трима кандидат-директори, включително временно заемащият поста Милен Стайков.

Само един кандидат е подал документи за СУ „Найден Геров“ и е готов да се нагърби с решаването на проблемите с обхващането на децата от уязвими групи в училището, където наяве излязоха скандални практики с фиктивни ученици, включително починала петокласничка. 

За всички училища в Пловдивска област, за които са обявени конкурси, са подадени документи,  съобщиха от МОН в отговор на запитване на в. “Марица“.

Общо 415 души кандидатстват в конкурсите за директори, обявени от Регионалните управления на образованието в страната.  Някои са подали заявления за две и повече училища, а за 33 от общо обявените 276 вакантни места на този етап няма желаещи да заемат ръководната позиция. Днес е крайният срок, в който регионалните управления обявят допуснатите до следващия етап на конкурсите. Пловдивското ги е уведомило още снощи.

По инициатива на министър Галин Цоков бяха променени част от правилата в провеждането и организирането на конкурсите, а гарантирането на публичност във всеки един етап от тяхното провеждане е основен приоритет. За първи път изборът на директори на образователни институции е ориентиран не просто към намирането на администратори, а към търсене на лидери, които биха допринесли за промяната в българското образование, увериха от МОН.

Това е част и от предприетите инициативи на МОН за промяна на образователната система и към намаляване на механичното възпроизвеждане на знания и формиране на повече умения и компетентности в учениците. За да се случи тази промяна, е важно как се ръководи всяко едно училище. Затова и философията на правилата на новите конкурси е да бъдат избрани не само нормативно подготвени хора, но личности с множества качества и компетентности.

На първия етап  допуснатите ще решават тест, генериран в МОН в деня на изпита и който ще бъде единен за цялата страна. Той ще съдържа 50 въпроса, а времето за решаването му ще е 70 минути. За всеки въпрос има три варианта за отговори, от които само един е верен и носи една точка. Минималният резултат за допускане до следващия етап от конкурса е 30 точки.

На следнащия етап всеки от кандидатите трябва да представи концепцията си за развитие на съответната образователна институция.

По силата на промените в наредбата решаването на практически задачи вече ще е на втория етап - събеседване с комисия. Казусите ще са два. За да се избегне субективният елемент, в МОН са разработени повече от 150 подобни казуси, които ще се генерират на случаен принцип в деня на изпита. Всички те се базират на реални ситуации, които са се случвали в българските училища и при които е било нужно не формално прилагане на нормативната уредба, а лидерски подход. Членовете на комисията ще имат право да задават въпроси, но само относими към съдържанието на концепцията на кандидата, казусите и спецификата на длъжността.

След като ВАС отмени участието на представител на МОН в комисиите, в тях ще има трима представители на регионалните управления на образованието, определени от началника. Без промяна са останалите членове - представител на общинската администрация и представител на Обществения съвет в училището.

Изцяло променен е начинът на оценяването като всеки член на комисията трябва да го направи по предварително разработена скала, от 1 до 5, където 5 означава, че кандидатът напълно отговаря на изискванията, а 1 – че не отговаря на тях.  

За да има пълна прозрачност, участниците в конкурса ще са без мобилни телефони, а целият изпит ще бъде видео и аудио заснеман от министерството. МОН вече е оборудвало залите във всички области, където ще се провеждат изпитите.

Новият тип конкурси измерват и умения за прилагане на нормативната уредба според спецификата на училището, индивидуалните потребности на учениците и работата с общността в съответното селище или квартал. Целта е и да се минимализира субективният подход и дори в училища, където има само един кандидат, да не се стига до избор, ако той не отговаря на всички условия.

Оцени новината

Оцени новината
4.8/5 от 6 оценки
4.8/5 от 6 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
14 коментара
Колега

Колега

17.02.2024 | 09:11

Бездарните и неграмотни ВРИД-овее, протежета на кумата да си ходят на село.

Отговори
10 7
1234

1234

17.02.2024 | 08:40

Отбор юнаци с криви калпаци. Компетентният човешки ресурс /виждащ себе си като ДИРЕКТОР/ в образованието клони към нула. За съжаление голямата част от кандидатите /29 за 18 училища/ са неуспешни учители, още по-малко успешни бизнесмени и най-вече неуспешни кандидати за всички обявени конкурси в РУО и МОН. Някои от тях имат само едно предимство - класен ръководител на кметска щерка...

Отговори
12 2
Костов-майна

Костов-майна

17.02.2024 | 05:17

Найденова, Стратиев, Милкотева, Йорданова, Ангелова, Василева - СЪВРЕМЕННИТЕ ГОЛЕМАНОВЦИ - безпринципно ламтене за поста ДИРЕКТОР на училище, за който не са квалифицирани.

Отговори
12 9
3-4

3-4

17.02.2024 | 04:45

Стратиев - протежето на Ставрев и Ставрева!!! Изгонен от Яворов и Димов - сега директорче ще става. За нищо не става!!! Ставрев е в конфликт за комисията и жена му също. Стратиев недоразумението. Ха!

Отговори
6 4
321

321

17.02.2024 | 04:41

Найденова, класната на кметската щерка, се готви да царства в Алекото. Колегите не могат да я гледат - тя ДИРЕК-ТОР. Всяко година се натискаше за награди - но никой май не гласуваше да я номинират. Срам и позор е тази селска пръчка. Далавараджийка - да я попитате с кои фирми за квалификации и ПКС играе и дали не получава бонуси и комисионни. Дали има някой смелост да я проучи.

Отговори
13 1
Dimityr

Dimityr

16.02.2024 | 21:32

A ot kude g-ja Kandeva znae za koe uchilishte kolko kandidata ima, kato tazi informacia ne e publichna?!

Отговори
18 1
ццц

ццц

16.02.2024 | 18:37

И видеозаснемане - и на какво основание? Та вие си назначавате този, когото са ви посочили от партийните централи по градове. А министърът от средно образование разбира колкото св... от кладенчова вода. Има и други директори, които трябва да подхванат - английската, математическата, руската , училището на Соли Христов, Стоян Михайловски - все подаръци от партии ...

Отговори
20 0
123

123

16.02.2024 | 20:25

Да, само мизерия е в училищата. Няма къде човек да си запише спокойно детето. Само кукундрели управляват. Всички са с партийни назначения. И накрая ще разсипят държавата. Но никой от тях не се интересува. Слагат жени с нарцистично разстройство на чело на хубави училища и после защо всичко е наопаки.

Отговори
14 2
само питам

само питам

16.02.2024 | 17:28

А пушещата в училището и с държане на магистрална жрица директорка на *Кочо Честименски* кога?*КОЙ* я крепи тази?!?

Отговори
29 1
Има и друга,ней подобна-директорката на СУ”Хр.Данов”

Има и друга,ней подобна-директорката на СУ”Хр.Данов”

16.02.2024 | 17:38

И тая си пафка по цял ден,все едно е в кафенето..

Отговори
23 4
Не питай

Не питай

17.02.2024 | 19:34

знаеш ли колко пот е проляла жената докато се добере до поста.

Отговори
7 0
даскал

даскал

16.02.2024 | 16:51

Василева за Княза е най-достойна !

Отговори
22 11
Иванка тъпото

Иванка тъпото

17.02.2024 | 09:31

Мила моя и единствена вярваща в грамотността ми секретарко ,не се притеснявай,нали ти обещах,че отиваме в EVN

Отговори
7 8
цоковица

цоковица

16.02.2024 | 16:40

цоков да каже защо няма конкурс за жена му в яне сандански и защо само натам текат пари?

Отговори
34 1

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?