Следвайте ни

"Песента на колелетата" на Йовков зарадва зрелостниците на матурата СНИМКИ

viber icon

"Смисълът на благодеянието" е темата, върху която писаха днес зрелостниците на матурата по БЕЛ. Формулирана е върху откъс от разказа на Йордан Йовков "Песента на колелетата".

"Само като видях автора, извиках ура и почнах да пиша", сподели след две страници и половина интерпретативно съчинение Александър Ангелов от ПГХТТ. Чак след края на изпита обаче негови връстници разбраха, че са объркали благодеянието с благоденствието.

Валентин от Френската гимназия избра да пише есе. "Обърнах темата към себе си, така е по-лесно", каза момчето, но се оплака, че не му е стигнало времето за работа по втория модул.

От младежите се очаква да са демонстрирали способност да разбират и тълкуват поставената тема, да формулират и аргументират теза, както и да са показали висока езикова култура, обясниха от МОН.

Преди това изпитът включваше 30 затворени въпроса с по четири възможни отговора и 10 въпроса, които изискваха свободни отговори. Изпитът продължи 4 часа, а за учениците със специални образователни потребности – 6 часа.

45 924 зрелостници се явиха на днешната матура, която се проведе в 750 училища. Един зрелостник в Ямбол и един в Самоков са отстранени заради ползване на мобилни устройства. В София трима се явиха без документи за самоличност, но след допълнителна проверка бяха допуснати до изпит. 

Осем карантинирани зрелостници от различни градове на страната имаха възможност да положат изпита. Само двама болни от COVID-19 ще трябва да се явят на матура по български език и литература на 26 август.

Как се справиха учениците в Пловдив - очаквайте подробности

Снимки: Наташа Манева

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?