49

Пенсионират акумулиращите печки, 4 училища стават като нови

Край на отопляването с акумулиращи печки в ОУ „Елин Пелин“! На 15 септември ОУ „Екзарх Антим I“ ще посрещне учениците си с почти нова сграда и физкултурен салон, какъвто не е имало никога. А СУ „Пейо Яворов“ вероятно ще мине на едносменен режим. Всичко това – когато приключат ремонтите там и в НУ „Климент Охридски с пари по Националния план за възстановяване и устойчивост.

Днес бе направена символична първа копка за старта на работата по обектите  в район „Централен“. До края на 2025 г. ще обновим цялата инфраструктура с 25 млн. лева по Плана за възстановяване и различни други програми, съфинансирането от Община Пловдив е 5 млн. лева, обяви зам.-кметът по образованието Владимир Темелков. Той плисна менче в ОУ „Екзарх Антим I“ – три пъти, за да върви модернизацията по вода и да спазят изпълнителите сроковете.

По Плана за възстановяване Пловдив кандидатства за финансиране за 9 училища, получи пари за 4. Ремонтите ще са сходни като вид и обем, парите ще стигнат, каза Темелков.

В ОУ „Екзарх Антим I“ модернизацията с парите по Плана е на стойност около 5 млн. лева, отделно 1,8 млн. ще бъдат инвестирани във физкултурен салон. Ще бъде изградена пристройка, в която  ще има модерни санитарни възли и сервизни помещения. В учебната сграда ще се обновят електрическата и ВиК инсталациите. Ще се положат нови настилки, ще има окачени тавани и акустични стени. Предвидени са мерки за енергийна ефективност – дограма, покрития на стените, въздухоотводи, нов покрив. Ще бъде изграден и асансьор откъм ул. „Гладстон“.

Голямо предизвикателство е как ще се съвместят ремонтните работи с учебния процес. Срокът на изпълнителите от „Запрянови 03“ е 330 дни, но ще се работи ударно, основно през  лятната ваканция.  Целта е да приключим за по-кратко време, за да не бъдат засегнати и двете учебни години, каза Вакрил Запрянов. За всички заложени дейности по принцип трябват 5 месеца. От фирмата увериха, че ще осигурят достатъчно работници. Вече е направен изкопът за пристройката. През априлската ваканция ще се работи по асансьора . На 17 май работниците трябва да влязат в класните стаи.

По думите на Темелков ще се жертват най-много 10 учебни дни, за които ще се наложи компромис с учебния процес.

В училището има 541 деца. Директорката д-р Катерина Василева обясни, че заради струпването на празници за учениците от 1. до 3. клас учебните дни са само 6 между 21 май и края на учебната година. Вероятно ще се ползват за проектни дейности, разговаря се с родителите за евентуално обучение извън стандартната среда или Зелено училище.

По-сложно ще е с по-големите, които от 1 юни може да се преместят в ОУ „Д-р Петър Берон“, когато тамошните ученици от 1. до 3. клас завършат. За 2 седмици петокласниците и шестокласниците може да минат на двусменен режим, защото наличните 9 класни стаи няма да стигнат. В този случай трудно ще е организирането на националните външни оценявания от две училища в една сграда.

Още на 20 септември Василева пратила писмо да иска базата на СУ „Климент Охридски“, но там в последствие бяха базирани част от учениците на ПГЕЕ, където също върви ремонт.

Безопасността на децата  в ОУ „Екзарх Антим I“ е гарантирана с преструктурирана система за дежурства на учителите.  През двора се минава само до лавката и столовата, като има заграждения около изкопа. През останалото време децата са в т.нар. английски двор, ще ползваме при нужда и зелени площи в района, каза д-р Василева.

В ОУ „Елин Пелин“ ремонтите са на стойност 4,8 млн. лева. Там „Бау Систем“ ще прави разширение на сградата, достъпна среда с външен асансьор, нови тоалетни, нова отоплителна система, цялостен ремонт на класните стаи, реконструкция на таванския и приземния етаж. За пребазиране на някои класове от прогимназиален етап ще се мисли в краен случай.

За около 6,5 млн. лева е ремонтът в СУ „Пейо Яворов“, където ще има саниране, нова дограма, фотоволтаици на покрива, вътрешна система за пречистване на въздуха и пристройка с още 3 кабинета, която да разшили базата да позволи преминаване на едносменен режим.

НУ „Климент Охридски“ ще се модернизира за около 3,3 млн. лв.

По думите на зам.-кмета около 3 млн. ще се вложат и в обновяване на ОУ „Тодор Каблешков“ но още няма изпълнител и се чака приемането на общинския бюджет, за да се осигури съфинансиране. Скоро ще дойде ред и на общежитията на ЕГ „Иван Вазов“, за които ще се използват 6 млн. лева, добави Темелков. Отделно ще се направят физкултурният салон на ОУ „Екзарх Антим I“ и спортни площадки  в ОУ „Райна Княгиня“ и ОУ „Яне Сандански“.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
4 коментара
Чак

Чак

14.02.2024 | 12:16

Чак сега ли? Явно Червея скоро няма да достигне до Европа!

Отговори
0 0
Браво!

Браво!

13.02.2024 | 20:32

Браво на кмета Темелков!!

Отговори
1 1
Фани

Фани

13.02.2024 | 18:00

Два гербаджийски нарциса се пъчат! Хахахахаххахаххаха

Отговори
3 1
Даскал

Даскал

13.02.2024 | 17:56

А Княза и Хуманитарната кога ??? Математическата ???

Отговори
3 1

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?