Следвайте ни

Павел от Математическата със сребро от международната олимпиада по химия

viber icon

Единайсетокласникът от Математическата гимназия в Пловдив Павел Николов спечели сребърен медал на 53. издание на Международната олимпиада по химия (IChO/ МОХ). Тя се проведе онлайн от 23 юли до 2 август, като събра 320 ученици от 79 държави (и 6 държави наблюдатели) от цял свят.

На 28 юли бе теоретичният изпит, продължил 5 астрономически часа. Националите ни се състезаваха заедно на място в Националната природоматематическа гимназия в София.

Провеждането бе съобразено с повечето часови зони по света, но водещо беше японското време, тъй като виртуален домакин беше именно Страната на изгряващото слънце. Вчера в церемония на  живо бяха наградени и победителите.. 

Българските химици отново се представиха достойно, всеки от тях спечели по един медал. Това са общо 4 медала - 1 сребърен на Павел и 3 бронзови: на  Теодор Маслянков (12 клас, СМГ), Георги Недялков (12 клас, СМГ),  Самуил Петков (11 клас, СМГ).

Ръководители на отбора са доц. д-р Донка Ташева и доц. д-р Пенка Василева от Факултета по химия и фармация на СУ “Св. Кл. Охридски”.

Всички момчета от отбора, с изключение на Самуил, за когото това е дебют на МОХ, имат предишен “стаж” на международната сцена, като взеха участие в международните формати и през тази, и през миналата година.

В края на април същите състезатели ни представляваха и на другото важно състезание по химия - Международната Менделеевска олимпиада, от която също спечелиха 1 сребърно и 2 бронзови отличия. През 2020 г. пък IChO се проведе за първи път онлайн, с виртуален домакин Турция, като тогава гимназистите грабнаха 1 сребърен и 3 бронзови медали.

Международната олимпиада по химия се провежда за първи път през 1968 г. в Чехословакия, а България е участник още тогава като наблюдател и се явява като редовен участник на следващата 1969 г. в Полша - досега. България е домакин на МОХ през 1982 г., когато тя се провежда в Бургас. От 1999* г. до 2021 г. нашите ученици са спечелили общо 60 медала: 5 златни, 13 сребърни и 42 бронзови! (*Има пропуски в данните от 1968-1999)

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Хана

Хана

03.08.2021 | 19:12

Браво , още по големи успехи в бъдеще !

Отговори
1 0
Браво

Браво

03.08.2021 | 08:38

Успехи

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?