49
Следвайте ни

Първите ученици се върнаха в клас: С тест за ковид и куклата Ануш за кураж

В Арменското изследваха над 130 деца за 20 минути с помощта на родители, всички резултати са отрицателни

viber icon

Първите ученици от начален етап в Пловдивска област се върнаха днес в класните стаи по новите правила: с щадящ антигенен тест, съгласие на родителите и стройна организация от учебното заведение.

ОУ „Виктория и Крикор Тютюнджян“ е единственото пловдивско сред общо 6-те в областта, в които вчера нямаше избори. На тях се падна да проиграят първи тестването. Само 20 минути след старта в Арменското училище си отдъхнаха – всички тестове са отрицателни.

Доста преди началото на изследването в 8 часа малката Ануш изкачи стълбите заедно с куклата си за кураж – също Ануш, пременена с традиционна арменска носия от синьо кадифе. „Бяхме два месеца в Армения, там също се ходи на училище с тестове", разказа бащата Артур. Семейството се убедило, че изследването е рутинна проверка, няма причини за притеснение и подписало декларацията за съгласие за своето дете.

Такова е решението на повечето родители от ОУ „Виктория и Крикор Тютюнджиян“. Там се върнаха присъствено всички 8 паралелки от начален етап, бяха тествани над 130 ученици. От паралелка само по едно-две остават онлайн по желание на семействата.

„Нямам колебание“, решителна е Елена Колева, майка на Димитър от 2. Б клас. „От разстояние в електронна среда не се учи ефективно. Трябва да остана вкъщи с него, а не винаги работата ми позволява това“, сподели тя. Освен това не е пълноценно общуването на децата, а 20 минути съвсем не стигат за един учебен час, убедила се майката, докато помагала на сина си. От другата страна на везната поставя неудобствата при тестването и риска от заразяване при контакти извън дома. Надявам се изследването да е гаранция за безопасна среда, казва Елена. Митко пък вчера я попитал: „Със скафандри ли ще ни изследват?“.

Без скафандри, но в изпълнение на заповедта на директора, първо в 7 часа на тест се подложиха непедагогическите специалисти без зелен сертификат. Половин час по-късно дойде ред на учителите. Тестовете тип „близалка“, осигурени от школото, показаха, че всички могат да влязат по класовете

Заедно с тях в 1. Б клас този път бе и Екатерина Стоянова. Тя е майка  на едно от момичетата в класа, има и друго дете във 2. Б клас. Реших да бъда доброволка, за да помогна на екипа, сподели жената. Има собствен салон за красота и започва работа в 10 – затова може да си позволи да отдели нужното време рано сутрин, за да става по-лесно тестването на децата. Днес в 1. Б на линия бяха един учител и общо трима родители. Стана бързо – взехме пробите, после медсестрата мина да ги провери – за 20 минути всичко приключи, разказа майката.

Никой не е безусловно съгласен, но като няма друг избор, по-добре е да приемем новите мерки и децата да са училище, вместо вкъщи, сподели друга майка.

Камен дойде щастлив на училище – че ще се види с приятелите си. Най-много обича да играят баскетбол. "Пред екраните нямат нормална комуникация, не е редно да живеят така", смята майка му Ваня Стефанова. За да вървят нещата, в тази възраст родител трябва да стои плътно до детето. А с брат й имат рекламна фирма и не може да се работи само от къщи – бизнесът също започва да страда.

Ваня се притеснява само от евентуален положителен тест, което би наложило повторно тестване в лаборатория и карантина, която би залостила пак всички у дома. Дали няма да е по-спокойна като знае дали синът й е болен? Аз си познавам детето и мога да усетя това и без тест, категорична е жената. А ако боледува от ковид безсимптомно и заразява други хора? В краяна сметка всички ще се заразим, разсъждава майката. Въпреки личните си резеви обаче, е решила да следва политиките и правилата в училище, които ще позволят на Камен да учи в клас.

 

„Първото тестване премина успешно, с малко повече вълнение - обобщи директорът Симон Тютелян. – Екипът е отговорен. Нашите родители са добронамерени. Не са против, даже съдействат“.

И в събота и неделя продължили да пристигат декларации за съгласие от семействата, затова днес се наложи да се използва и малък резерв от осигурените тестове. Други хлапета пък се оказали със сертификат след тест с антитела и те не са подложени на изследването. 

Оставащото количество обаче ще стигне само за още веднъж – изследването, което предстои в четвъртък. 

Тогава ще се повтори организацията от днес. В нея е предвидено и време децата да хапнат, тъй като тестовете се правят, без да са консумирани храна и напитки 30 минути преди това. Между 8,30 ч. и 8,50 ч. обаче хлапетата извадиха закуските – преди началото на първия час, което по изключение е от 9 без 10.

Снимки: Наташа Манева

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?