46

Първият Монтесори випуск в начален етап: Самостоятелност и високи резултати на националните изпити

Изградени трайни навици за самостоятелно справяне и добро представяне на националните външни оценявания са резултатите от 4-годишното обучение по Монтесори педагогиката на първия випуск в начален етап по тази система в пловдивското СУ "Св. св. Кирил и Методий".

Започнахме с деца от обикновените детски градини и родители, които нямаха представа за методиката или си мислеха, че я познават, разказа Албена Фиданска. Тя пое като класен ръководител първата Монтесори паралелка от първолачета в общинско училище в цяла България. За прилагането на методиката с философия "Помогни ми да се справя сам" училището тогава получи статут на иновативно.

"Наложи се за променим ролите, с които всички бяхме свикнали - споделя днес Фиданска. - Децата да не са само слушатели, учителите да отстъпят крачка назад и да им дадат възможността да водят, родителите - да са участници и критици."

Правилата на класа са изработени, като всеки от учениците предлага и приема правилото на другия. Така се регламентира кодексът на поведение в групата. Ученето минава през работа със специализирани материали и през личния опит на децата. Набляга се на самоорганизацията.

На финала на първия 4-годишен цикъл екипът отчита по-висока мотивация за учене. Налице са и по-високи резултати на националните външни оценявания. Монтесори паралелката е със среден успех 84,26 точки по български език и литература при среден за страната 70,46 т. По математика четвъртокласниците, обучавани по методиката, са постигнали средно 72,29 т. при среден резултат на връстниците си в цялата страна 57,33 точки.

Важно е да видим дали това ще бъде устойчиво, подчерта Албена Фиданска. Засега настоящите петокласници показват тенденция за трайно усвоени умения.

След известни неудачи и разпадането на втората паралелка по Монтесори в учебното заведение в момента продължава прилагането на метода от 1. до 3. клас. Набляга се на връзка с природата, която се изгражда  в занимания на опитното поле в двора. Застъпени са практическо обучение и работа по проекти и презентиране, работа в екип. Развитието се проследява с персонални диагностични карти, проведени са и тренинги с учители в 5. клас. Периодично има и занимания в училище за родители, за да е еднакъв подходът в училище и вкъщи. Семействата са подписали споразумения на добра воля за сътрудничество с учебното заведение. Децата пък преживяват с голям интерес срещите с майки и татковци от "Седмица на професиите".

Екипите от учители вече са добре сработени, а родителите от квартала постепенно разбраха, че Монтесори не е система за деца със специални образователни потребности, което пречеше при първоначалното прилагане на методиката, каза зам.-директорът по учебната дейност в начален етап Симеон Чуканов.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?