Следвайте ни

Първи звънец за 3142 първолачета в Пловдив, 5514 в областта

viber icon

3060 първокласници ще прекрачат утре  училищния праг в общинските училища в Пловдив, а още 82 деца са записани в първи клас в държавните и частните училища в града. Това прави 3142 първолачета под тепетата, а в цялата Пловдивска област са 5514.

В 52-те общински училища в Пловдив през новата учебна година ще се обучават 641 деца в подготвителни групи (за 5- и 6-годишни) и около 33 000 ученици от І до ХІІ клас.

В системата на средното образование в Пловдив са обхванати близо 52 000 деца и ученици. Функционират 58 детски градини с около 10 900 деца и 77 училища с над 41 000 ученици  - в дневна, вечерна, задочна, индивидуална, комбинирана, дуална и самостоятелна форма на обучение.

В общинските детски градини, които са 52, за новата 2020/2021 учебна година са записани около 10 700 деца. От тях родените през 2017 г., които ще постъпят от 15 септември в първа възрастова група, са 2500.

Осигурени са безплатните за родителите познавателни книжки, учебници и учебни комплекти за всички деца от подготвителните групи и учениците до 7. клас.

Значително се увеличава броят на дуалните паралелките в Пловдив, в които се прилага обучение чрез работа в последните две години от подготовката на гимназистите. Миналата година в професионалните гимназии в града имаше 19 паралелки със 372 ученици от VIII до XII клас. За новата 2020/2021 година са сформирани още 14 дуални паралелки с над 270 ученици само в VIII клас. Така паралелките се увеличават от 19 на 33.

Годината започва присъствено, с безпрецедентни мерки срещу разпространяване на коронавируса в условия на пандемия и с готовност за преминаване към онлайн обучение при нужда. Всяко училище е разписало свой план, опирайки се на задължителни и препоръчителни насоки от МОН.

Кметът на Пловдив Здравко Димитров ще присъства в 9 ч. на откриването на учебната година в СУ „Паисий Хилендарски“, а зам.-кметът Стефан Стоянов ще подкрепи новото училище в Монтесори семейството в града – паралелката първолаци в СУ „Св. Седмочисленици“.  Началникът на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова ще е с възпитаниците на ПГТ „Проф. Асен Златаров“, които след сливането на на ПГСТ „Пеньо Пенев“ с Автото остават да ползват сами учебната сграда и ще са на едносменен режим.

На 15 септември стартират занятията и в две пловдивски висши училища – в 10 ч. с концерт на Античния театър началото дава АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“, а в 12 ч. е церемонията на Медицинския университет.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?