Следвайте ни

Първи заразен студент: Първокурсник с коронавирус в Пловдивския университет

Обучението, изпитите и консултациите в Икономическия факултет минават в онлайн формат за 10 дни

viber icon

Първокурсник от Факултета по икономически и социални науки в Пловдивския университет е с коронавирус. Тест е потвърдил диагнозата на 16 октомври, а преди това младежът е бил на лекции  в 6. аудитория с представители на няколко специалности.

В момента е в стабилно състояние, под карантина.

Според заповедта на министъра на здравеопазването всички близки контактни на потвърден случай на COVID-19 се поставят под карантина у дома или на друго място, на което лицето е посочило, че ще пребивава. А като близък контакт се определя престой в затворено помещение повече от 15 мин. и на разстояние минимум 2 метра.

До изясняване на пълните обстоятелства, близки контакти и присъствие на лекции ръководството на факултета прехвърля всички занятия онлайн. В електронна среда ще се провеждат също изпитите и консултациите.

 При  трудности за пренасочване на планирани изпити онлайн студентите трябва да се обръщат към декана доц. д-р Станимир Кабаиванов. В указанията си към студентите и екипа той е посочил и още един колега, който може да окаже подкрепа при нужда.

Карантината ще трае 10 дни, като се очаква студентите да се върнат в залите следващата седмица. 

Деканът призовава всички, които са били на 13 октомври на лекция по „Бизнес кореспонденция“, да бъдат особено внимателни за евентуални симптоми на заболяване. Това важи и за студенти, които са били на следващите занятия със студентите от първи курс в специалност „Икономика“.

Както „Марица“ писа, преди старта на академичната година ректорът на Пловдивския университет проф. Румен Младенов  даде възможност на деканите на факултетите сами да изберат каква да е организацията на учебния процес в условията на пандемия.

Заради малките аудитории и семинарни зали в Ректората част от тях избраха онлайн обучение с присъствени първи лекции за първокурсниците.  Хибридна форма прилага Педагогическият факултет, който е в Новата сграда на бул. „България“.

В помещенията за лекции и упражнения стриктно е измерено изискващото се отстояние от метър и половина, като са маркирани местата, които могат да се използват. Именно това придържане към изискванията намали драстично капацитета на залите и наложи изцяло или частично онлайн формат на обучение в много специалности.

Междувременно министърът на образованието Красимир Вълчев съобщи, че към момента в системата на средното образование заразените учители са 289 от началото на учебната година, а заразените деца от детски градини и училища са 286. Процентът при учителите е 10 пъти по-висок отколкото при от учениците. Това потвърждава, че учениците по-рядко заболяват или в повечето случаи го карат безсимптомно. Според Вълчев при учителите няма висок праг на тревожност, освен в училищeто "Св. Седмочисленици" - заради трагедията с починалата учителка.  

"Нормално е да има страхове, което може да ни накара всички повече да спазваме основните правила. Към момента 8 на 1000 са карантинираните учители и ученици. Стойностите нарастват, но дори да се увеличат до 2-3 %, 97-98 % от системата ще продължи да учи непрекъснато. Надяваме се динамиката от последните седмици да бъде пресечена", допълни Вълчев. 

 

 

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Граматиков

Граматиков

20.10.2020 | 16:56

Изборите в САЩ наближават и социал-демократическата мафия се е свръхактивизирала.

Отговори
0 0
Професор

Професор

20.10.2020 | 16:33

Скоро и в медицинския чакайте......няма прошка.

Отговори
0 0
студент

студент

20.10.2020 | 16:20

А в Медицинския как стоят нещата? Или за там не смеете да питате?

Отговори
0 0
Марица

Марица

20.10.2020 | 15:07

Вие за лов на вещици ли сте тръгнали?? Търсите заразени,да си пълните сайта с новини. Тръгнете с кучета по улиците,може и още да откриете. Друго не става ли в държавата,дебили?

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?