1939

Първи по новия формат на матура без суха тренировка, ще стигне ли времето?

Зрелостници тръгнаха в тъмни зори, за да избегнат евентуални блокади на превозвачи, палят свещи и поливат вода за късмет

С малко тревога, че не са правили примерен вариант на новия формат на матурата, а са видели само типови задачи  на МОН, дванайсетокласниците влязоха тази сутрин на матурата по български език и литература. Другото, което ги притеснява, е  дали ще им стигне времето – тази година има повече отворени въпроси, а общата продължителност е пак 4 астрономически часа, плюс още 30 минути за учениците със специални образователни потребности.

Христина Костова от ЕГ „Иван Вазов“ се качи още в 6,30 ч. в семейната кола, за да стигне навреме от Асеновград до ПГСАГ „Арх. Камен Петков“ в Пловдив. Превозвачите обещаха да не пречат, но баща й Емил Костов закъснял за работа миналия път, когато те излязоха да заявят исканията си. Затова за важния изпит двамата предпочели да си дадат аванс от време. Докато чака край оградата да влезе в изпитната зала, абитуриентката от испанска паралелка в ЕГ „Иван Вазов“ обясни, че изпитва мотивиращ стрес. Чувства се достатъчно подготвена, без да е ходила на частни уроци. Учителите ни дадоха всичко, каквото можаха, сме ние сме на ход, казва Христина, която смята да продължи в Пловдивския университет с биология.

Ние сме първите по този формат и малко ме притеснява, че още не е проигран, призна Боян от специалност „Приложно програмиране“ в Професионалната гимназия по електротехника и електроника. Повече от него обаче се безпокои баба му Атанаска, която го придружи за кураж. Момчето загубило майка си преди няколко години, сега възмъжава при дядо и баба. Добро момче е, дано да успее, изтри сълза Атанаска.

Боян е от първия випуск, който ще държи в петък втората задължителна матура по един от профилиращите предмети от втори гимназиален етап, вместо по избираема общообразователна дисциплина. За него това е информатиката – една от четирите матури, каквито ще има за първи път в Пловдивско в тази кампания.

На матурата по български език и литература днес пък има още един нов момент – отделна тема за есе и интерпретативно съчинение, като зрелостниците ще могат да избират. Рая Гетова от Математическата гимназия ще се спре на формулировката, която повече й допада. Тя завършва специалност „Компютърна графика“ в професионална паралелка. За първи път за този випуск вторият държавен зрелостен изпит е задължително по професията, като учениците можеха да избират между 3 формата - досегашния с теоретична тема и изпит по практика, тест по теория и изпит по практика или защита на дипломна работа, което съчетава теорията и практиката. Рая избрала да подготви свой проект по художествена фотография.

Елисавета Пейчева от Хуманитарната се надява на матурата по български език и литература днес  интерпретативното съчинение да е върху тематичния цикъл „Трудът и творчеството“ – по новата програма произведенията вече се изучават не хронологично, а в цикли по теми. За изпита е подготвена, но за времето не – потрепери по къс ръкав във ветровитото утро пред ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров“. А по-късно се чакат дъжд и градушки. „Само да не е „Градушка“ на Яворов“, пошегува се момичето. Но би се справило и с това произведение. Много му трябва добър резултат от матурата, защото иска да учи за начален учител.

Ирен Велева от ЕГ „Пловдив“ пък смята да се насочи по-скоро към есе – дава по-голяма свобода и възможност за препратки, интерпретации, лична позиция. Чела е всичко от материала по литература, затова за нея е без значение, че в изпитните варианти влизат 27 вместо 97 произведения. А любимото й е „Две души“ на Яворов. И Ирен не вижда смисъл от частни уроци, щом се е готвила в училище системно. И в Английската влязла без помощ от частен учител, като на националното външно оценяване постигнала 97 точки от максималните 100.

Петя, Мариела, Мони и Веси от СУ „Св. Климент Охридски“ се събраха пред ПГСАГ „Арх. Камен Петков“ да си дадат кураж, преди да влязат на матурата по български език и литература. Снощи Мариела запалила свещ да се помоли за успех, сутринта я изпратили с плисната вода за късмет. Така през огън и вода момичето се яви на матура, а всъщност не му е чак толкова важна, защото ще кандидатства в Художествената академия и там решаващи са приемните изпити по изобразително изкуство.

Общо 3946 зрелостници от Пловдивска област са допуснати на матурата по български и литература днес. Няма нито един с ковид или под карантина, за когото трябва да се осигурят специални условия за полагане на зрелостния изпит.

Той започна в 8,30 ч. Първият модул със затворени въпроси е 60 минути, още толкова са предвидени за отворените, а 120 – за работа по създаването на текст в последната 41. задача. Рано сутринта в МОН бе изтеглен изпитен вариант N13. Генериран е сред възможни 5 859 375 комбинации.

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?