Следвайте ни

Парламентът прие: 4-годишните задължително на предучилищна подготовка

viber icon

Четиригодишните деца ще посещават задължителна предучилищна подготовка. Това прие на второ четене Народното събрание с промени в Закона за училищното и предучилищно образование.

Предучилищното образование за децата на 4-годишна възраст ще стане задължително най-късно до 2023 година, предава БНР.

Според законовите промени, ако в дадено населено място са осигурени условия за осъществяване на обучението, което значи достатъчно места в детските градини за четиригодишните, то може да стартира и по рано.

Според образователното министерство, задължителната детска градина ще помогне за преодоляване на обучителните затруднения чрез ранно интегриране на потребностите, ще предотврати натрупването на дефицити, а впоследствие и отпадането им от образователната система.

Министърът на образованието Красимир Вълчев коментира, че задължителният характер ще има положителен ефект.

"Тя е ключова. Да пресечем възпроизводството на неграмотността от поклонения на поколения, всички държави вървят в тази посока. За България тя е още по-важна предвид големият процент деца от семейства, в които липсва отношение към образованието, чийто майчин език не е български и за които ранното включване в детска градина е критично важно за тяхното по-нататъшно обхващане", каза още министърът.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Майка

Майка

09.09.2020 | 14:10

Май всичко се прави повече за определена група от населението, а не общо за децата. Не се взима подвнимание това, че няма достатъчно обучени кадри и персонал обслужващ децата. Сутрин няма кой да посрещне децата. Инспектората да направи проверка но да не са уведомени предварително директорките на градините!

Отговори
6 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?