46
Следвайте ни

Паралелките след 7. клас в Пловдивско - с осем по-малко

61% трябва да са професионални, 56,4% - със STEM профил, чуждоезиковите остават 27

viber icon

Училищата с прием след 7. клас отново ще трябва да обявят приоритетно паралелки, в които се изучава професия или STEM - наука, технологии, математика.  Министерството на образованието и науката вече обяви в какви квоти трябва да се вмести план-приемът, включително в Пловдивска област. 

Остава в сила досегашната политика - за превес на професионалните над профилираните паралелки.

Отново само езиковите гимназии ще имат право да предлагат профилирано чуждоезиково обучение, след като миналата година бяха закрити последните такива 4 паралелки в средни училища в Асеновград и Карлово.

Приоритет на МОН остава обучението в STEM профили и професии, специалности от Списъка на защитените, по които е налице очакван недостиг на пазара на труда, както и обучението в дуална форма.

Това става ясно от спуснатите от просветното ведомство към всяка област изисквания за план-приема догодина. Целта на зададените съотношения е осигуряване на повече кадри с техническо образование, от които има нужда бизнесът.

В предстоящата кампания Пловдивска област трябва да се побере в 228 паралелки. Миналата година бяха 236, но имаше много непопълнени, които бяха закрити още след първо, както и след трето класиране. 

Професионалните паралелки трябва да бъдат 61% от общия брой. Миналата година се изискваше дял 60 на сто, а Пловдивска област заложи в план-приема 64%, но за доста не се намериха желаещи.

Няма промяна по отношение на STEM паралелките, които трябва да са 57,4%.

Отново 27 ще са паралелките с чуждоезиков профил.

Мярката е продиктувана от необходимостта от повече кадри на пазара на труда с техническо и професионално образование, както и от професии, които изискват по-задълбочено изучаване на математика, технически и природни науки. 

След като са ясни указанията на МОН за изготвянето на план-приема, предстои Педагогическите съвети в училищата да започнат обсъждане какви паралелки след 7. клас да обявят в съответното школо, както и дали да има нови професии. Рамката за областта се гласува на заседание на Постоянната комисия по заетостта към Областната управа, след което минава одобрение и от МОН. 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?