71
Следвайте ни

Отворено писмо до властта: Не затваряйте училищата!

viber icon

Вероятността за ново затваряне на училищата, за която заговориха властите, предизвиква остри реакции в обществото. 

Национална мрежа за децата, която представлява обединение на граждански организации и съмишленици, работещи с и за деца и семейства в цялата страна, изпрати отворено писмо  до министър-председателя Кирил Петков, до министъра на здравеопазването проф. Сербезова, просветния министър акад. Николай Денков и доц.д-р Георги Йорданов, заместник-министър на здравеопазването и председател на националния пандемичен комитет.

Писмото е по повод изказването на г-н Йорданов пред медиите: “За съжаление, вероятно ще се премине към онлайн обучение. Следим стриктно училищата. Децата разнасят вируса и заразяват родителите си”. Той заяви още, че към момента тестването в училищата не показва покачване на заразените деца, но посочи, че здравните власти имат съмнение за това колко качествено е този вид изследване и дали наистина се откриват случаи на коронавирус в детските колективи.

Ето реакцията на Националната мрежа за децата: 

“В свое изказване пред националните медии на 6 януари, 2022 г., заместник-министърът на здравеопазването и председател на Националния пандемичен комитет доц. Георги Йорданов съобщи две взаимоизключващи се като послание решения на здравното ведомство и експертните комитети към него – първо, че поради по-леко протичане на вируса, времето за карантина на болни и контактни ще бъде намалено, и второ –  в същото време поради повишен риск от разпространение на вируса от децата към възрастните, стои възможността за преминаване отново към дистанционно обучение. Заместник-министърът призна, че има проблем със спазване на мерките сред възрастните до момента, но не даде ясни гаранции как и дали те ще бъдат затягани и  как властта смята да гарантира тяхното изпълнение.

Накратко казано, отново виждаме единствена сигурна заявка за ограничаване на заболеваемостта чрез затваряне на училищата. Припомняме, че през последните 10 дни по време на коледните и новогодишните празници българските граждани бяха свободни да празнуват семейно, на големи групи, по курорти и къщи за гости, както и в различни държави и континенти в чужбина. През този период децата са били във ваканция. Преди нейното начало децата посещаваха училище чрез задължително тестване, като част от тях продължиха дистанционното си обучение според желанията на родителите им. Едва от 15.12.21 г. – по-малко от седмица преди началото на коледната ваканция, необходимият процент от съгласни за тестване и присъствено обучение в един клас беше намален от 50% на 30% и още една малка група деца успяха за седмица да се върнат присъствено на училище.

След връщането на децата в училище, и то при условия на безопасна среда, каквато няма в огромната част от останалите публични заведения, включително и в Народното събрание, не са регистрирани значими промени и покачване в заболеваемостта, което да може да се припише директно на присъственото обучение.

Внушението, че при установена процедура за тестване, децата посещават болни училище, а тестовете дават фалшиво-негативни резултати и не се правят качествено, е изключително вредно,

особено на фона на обстоятелството, че подобно тестване и спазване на изискването за зелен сертификат не се прави масово сред възрастните или не се спазва достатъчно ефективно, за да се твърди, че разпространители на вируса са децата.

Тъй като сме абсолютно убедени, че взимането на решение за здравето на населението и особено това на децата следва да бъде подчинено на научни данни, посочваме за пореден път, че препоръките и изследванията на нито една световна организация за почти две години от началото на пандемията – СЗО, УНИЦЕФ, ЮНЕСКО, Европейския център за профилактика и  контрол върху заболяванията – не водят до извода, че децата и училищните общности са двигател на разпространението на COVID-19, нито показват статистически висок риск за здравето и живота във възрастовата група 0-19 г. Напротив, всички препоръки са насочени към запазване на присъствената форма на обучение за възможно най-дълъг период от време, дори и в условия, при които всички други публични събития и места са с ограничен и с прекъснат достъп (при локдаун).

Ние от Национална мрежа за децата се обръщаме за пореден път към министър-председателя и министъра на здравеопазването с призив

да отправят ясно послание, че правата на децата ще бъдат защитени и няма да се допусне прекъсване на присъственото обучение за сметка на запазване на публичния живот на възрастните.

Децата и родителите на България имат моралното право и необходимост да получат това потвърждение, както и достатъчно категорична информация и план за действие, каквито от март 2020 г. досега не е имало. Обръщаме внимание, че доверието в последователните и оправдани действия на правителството са от ключово значение за справяне с пандемията и последствията от нея. Вярваме, че правителството притежава всички средства да обезпечи безопасно присъствено обучение до края на учебната 2021/2022 г. и към момента няма причина то да не продължи да се провежда по вече регулирания и отработен от училищните екипи начин.

Едва 7 дни след началото на новата 2022 г. и по-малко от месец след встъпване в длъжност на новото коалиционно правителство не бихме искали да оставаме с горчивото чувство, че не сме свидетели на промяна,

ново начало и реализиране на добрите заявки от коалиционното споразумение, а на политическо дежа вю, в което децата плащат цената, която никой друг не иска да плати.

А тази цена – вече става категорично ясно – обхваща всички аспекти на детския живот – от учебните постижения и образователния обхват, през задълбочаване на неравенствата и кризи в семействата до заплахата за физическото и психическо здраве на децата и родителите. Неглижирането на тези факти за пореден път би оставило у гражданите убеждението, че отново икономическите интереси ще надделеят над моралните и етични норми и ценности, както за съжаление сме свикнали да става в нашето общество в последните десетилетия.

Призоваваме за ясни послания и категорични мерки за справяне с пандемията, основани на медицинската и научната логика, които поставят децата на първо място не само на думи, но и чрез реални действия и политическа и обществена отговорност на възрастните.”

Междувременно председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България Диян Стаматов написа в профила си във Фейсбук: 

"Другата седмица искат да затворят училищата! Защо, след като се тестват учениците? Защото според зам. - здравния министър “родителите и учителите не са обучени достатъчно добре” и заради това тестовете не показват реални резултати.
В същото време абсолютно същият е резултатът в детските градини, където децата не се тестват.
Данните в София за карантинираните деца от днес сочат следното:
Детски градини:
- брой карантинирани групи- 15 (0,93 %) от общия брой групи;
- брой деца в карантинираните групи- 319 (0,75%) от общия брой деца;
Училища:
- брой карантинирани паралелки- 44 (0,68 %) от общия брой паралелки;
- брой ученици в карантинираните паралелки- 1851 (0,98 %) от общия брой ученици.
Резултатът от “некачествената работа” на родителите и учителите е … да бъдат затворени училищата.
В цяла Европа се тестват учениците с тестове поне по два пъти в домашни условия и никой не казва и дума за затваряне на училища… В бедна България не е така! Тестване веднъж. Тестване в училище. И виновни за липсата на “положителни” резултати са “необучените учители”. Затова ни подготвят, че от 20-и училищата се затварят… Голяма работа сме…"

Като подчертава, че изразява лично мнение, Стаматов  посочва и възможни мерки за избягване на нов локдаун: двукратно тестване на всички ученици; носене от всички ученици и учители във всички училищни пространства на висок клас маски от типа FFP2; санкции при липсата на маски или при неправилното ползване на маски, включително и отстраняване от училище; висока степен на хигиена и дезинфекция; ваксинация. "Знам, че последното ще взриви много мисли, но трябва да излезем от този омагьосан кръг", подчертава Стаматов.

"Тестовете са нискоефективни, това е безспорен факт, според медицинските специалисти, но те са врата към редовното обучение", смята лидерът на Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" д-р Юлиян Петров. "Нека училищата да не преминават към електронно обучение на база заболеваемост на града или областта, а според ситуацията в образователната институция. Сегашният подход е груба грешка и нанася непреодолими дефицити на нашите ученици", добяви той.

По думите на началника на Регионалното управление на образованието Антоанета Пакова отново ще бъде отправен призив към учителската гилдия в Пловдивско за имунизация срещу ковид и поставяне на бустерна доза. Съществува обаче в голяма степен скептицизъм и твърдите негативни нагласи по отношение на ваксинирането не се променят.

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (26)

Анонимен

Анонимен

10.01.2022 | 01:32

Децата трябва да преминат онлайн задължително, не защото, както пишете: "поради повишен риск от разпространение на вируса от децата към възрастните", а защото нееднократно казаха, че този щам атакува младите и все още не са известни дори пораженията, които нанася след преболедуване. Оставете на компетентните мед. специалисти да решават!!!  

Отговори
6 2
Анонимен

Анонимен

09.01.2022 | 21:47

Я стига с тези писма до институции, кои сте вие, че ще говорите от името на родителите на България?? И какви хора сте, че неглижирате здравето на собствените си деца, само и само да не са до вас и да не са ви в тежест. При този силно заразен щам, учениците от градовете-над 750 заболеваемост на 100хил, трябва НЕЗАБАВНО да преминат на ДО!!!

Отговори
13 2
Родител

Родител

09.01.2022 | 16:06

Маски в училището на моите деца не се носят изобщо.За какво говорим!

Отговори
14 1
Георги

Георги

08.01.2022 | 21:22

Аз съм родител , а не учител ! Децата трябва да са в уще! А не на частни уроци, защото са онлайн!! Стаматов е абсолютно прав!

Отговори
4 14
хаха

хаха

09.01.2022 | 17:26

Някои хора като Стаматов, би трябвало да замълчат, защото сме виждали как фондация "Америка за България" му казва какво и как да прави. Явно чуждопоклонничеството е заразно като ковид ...

Отговори
10 1
Даскал Ботьо

Даскал Ботьо

08.01.2022 | 20:42

Онлайна съсипва поколения вече трета година!!!децата загубиха навици да учат!!!чуйте Стаматов,глупаци!

Отговори
4 15
Канна

Канна

08.01.2022 | 20:35

Мале колко прост народ има….

Отговори
1 5
наивник 521

наивник 521

08.01.2022 | 17:39

Аман от измислени организации и истерични родителки, които не знаят какво искат, но главното е за детето им някой друг да носи отговорност. Защо сте такива лицемери - училищата могат и да не затварят, но учениците пак са онлай, защото хаосът с ОРЕС е уникален. Искат да идат на ски - минават на ОРЕС, искат на топли острови - минават на ОРЕС, не им се става рано за първа смяна - ОРЕС -, все пак сме демократични до безмозъчност. На училище са само тези, които и на ОРЕС имат съзнанието и учат. Що касае до измислените тестове - трябвало е да се похарчат едни пари и са успели. Как ще обясните факта, че на единия ден тестват учениците и всичко е уж отрицателно, а на другата сутрин се карантинира цялата паралелка. И ако тези тестове работят, защо само PCR са валидни за пътувания в чужбина. На някой не му ли свети лампичката, че това е прах в очите. Да, в Европа не се затварят училища, но там учениците също са ваксинирани. А у нас само истерии и истерици и големи специалисти по права и свободи.

Отговори
20 0
1в1

1в1

09.01.2022 | 15:25

наистина си наивник.Ваксините разнасят вируса и разболяват - всички ти го казвам и по казват с доказателства,само зависещите от пари казват обратното,а овцете вярват на телевизора а нена фактите .

Отговори
5 2
Радо

Радо

08.01.2022 | 16:35

В цяла Европа училищата работят въпреки заразените защото хората се ваксинират и смъртноста е ниска!При нас само професори висока смъртност неваксинирано население и накрая пак децата ще плащат за тъпотията На голяма част от нацията

Отговори
7 6
Родител

Родител

08.01.2022 | 15:46

Студентите онлайн.А малките деца учат редовно.

Отговори
15 1
Почи

Почи

08.01.2022 | 15:37

А като се натръшкат учителите заразени в училищата, кой ще преподава? Сигурно НПО-тата.

Отговори
25 2
1в1

1в1

09.01.2022 | 15:26

от какво да се натръшкат ? От хремата ли ? Досега нямаше ли хрема. Симптомите на хрема-грип са еднакви като коронката,съвпадения може би ....

Отговори
3 8

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?