46

Отсрочка за тестването на децата, готвят няколко сценария как да става

Първо трябва да приключи обществената поръчка, за да се види точно какви ще са параметрите на антигенните тестове за училищата, каза зам.-министърът на образованието Мария Гайдарова

Най-вероятно тестването на учениците и учителите, за да се върнат в присъствено в клас, няма да може да стартира още следващата седмица, каквито бяха първоначалните намерения. Причината е, че трябва да приключи обявената от МЗ обществена поръчка, да се види точно какви тестове ще се прилагат и според техните характеристики да се вземат решенията за алгоритъма, по който ще се извършва изследването. В момента МОН разработва различни варианти, като успоредно ги съгласува със здравни експерти, учителската гилдия и родителски организации.

Това каза пред bTV зам.-министърът на образованието Мария Гайдарова.

Към момента около 30% от общините са в дистанционна форма на обучение с ротация. За пълното затваряне на училищата в зони със заболеваемост над 750 на 100 000 решенията се взимат от общините, а не със заповед на министъра. Затова МОН няма точна бройка за тях. „Ние следим информацията ежедневно, защото има споразумение между МЗ и МОН. Към момента около 2,4% от учителите са карантинирани. Но тази година прилагаме децентрализиран подход, така че да дадем възможност решенията да се взимат на ниво община – за да се даде максимално възможност при ниска заболеваемост учениците да останат присъствено, обясни Мария Гайдарова.

Ще се върнат ли децата от 1. до 4. клас в училище още идната седмица?

„Ние имаме желание да отговорим на очакванията на родителите и да върнем децата до 4. клас в училище. Но това ще се случи при определени условия – напълно безопасна среда в училище, за да сме сигурни, че при връщане на децата присъстевено при толкова висока заболеваемост в страната това няма да доведе до още по-голямо покачване. Гарантираме безопасната среда като прилагаме добър европейски опит, който до момента дава своите позитиви: два пъти седмично тестване на учениците и зелен сертификат или тестване на учители, които не са преболедували или ваксинирани“, коментира Гайдарова.

В момента е позволено в училищата да се прилагат  11 вида антигенни тестове, като те работят на различен принцип. Мария Гайдарова бе категорична, че тези, с които ще се извършва двукратното тестване, ще са слюнкови. Но какви ще са точно характеристиките им ще се знае след приключване на обществената поръчка. „Това е първото, което чакаме да се уточни – за да направим информационна кампания и да отправим послания към родителите, за да се знаят параметрите и да осигурим логистиката – как ще се доставят, как ще се правят, как ще с изхвърлят. За всичко това работим“, увери зам.-министърът на образованието.

Без да се ангажира със срокове, тъй като те зависят в голяма степен именно от приключването на обществената поръчка, тя изрази мнение, че не е разумно да се бърза със старта още идната седмица. Когато сме изработили логистиката, имаме механизъм с директорите и тестовете са налични в училищата, може да се пристъпи към самото тестване, уточни тя. По Закона за обществените поръчки е възможно и обжалване, което би отнело още време за процедурите.

В момента МЗ и МОН работят успоредно по подготовката за тестването на децата и учителите. Създадена е работна група, в която участват социални партньори, експерти от МОН и МЗ, чуват се и мненията на родителите. Идеята е да се изработи точният механизъм и процедура с разписани отговорности на всяко едно ниво. 

Учители или родители ще правят тестовете и къде?

Има няколко варианта. „Наблюдаваме европейските практики. Зависи какви тестове ще бъдат предоставени – дали ще могат сами децата да ги правят или ще имат нужда от помощ. Дали ще могат родителите да ги прилагат у дома – дали ще имаме това доверие и равнопоставеност между тях, или може в класната стая. Това са възможни варианти. Ще ги уточним, след като знаем спецификите на одобрените тестове. Имаме различни алгоритми, разписваме ги в момента. Ще чуем какво мислят директорите и какво мислят родителите. Когато имаме консолидиране на мненията, ще обявим по кой начин ще се действа. Засега е сигурно, че за децата със СОП няма да може тестването да е в училище и с цел да се осигури спокойствие за тях това ще се прави у дома“, каза Мария Гайдарова. 

Тя уточни, че тестовете са анонимни и никъде няма да се вписват лични данни. Пробите ще са вид отпадък, който трябва да се третира по специален начин. В момента върви и проучване как  да става изхвърлянето, като се събират и правни, и медицински гледни точки. 

Ще чакат ли родителите резултата пред училище?

„Без да е окончателно решение, ако тестовете се правят в класна стая, няма да е нужно родителите да чакат. Защото вероятно ще отнема поне 15 минути. Те могат да отидат на работа. Само, ако има позитивна реакция, ще се действа по действащата и сега процедура – класният ръководител ще се обади на родителя. Ако детето е в класната стая, ще се отдели. Според нас е редно да се направи втори тест в лабораторни условия – това засега е нашата дискусия, която водим в работната група“, каза Мария Гайдарова.

Запитана дали може да се избегне карантиниране, ако тестването става на входа, преди децата да са влезли в клас, тя отвърна, че при контакт трябва да се пристъпи към карантиниране. Конкретните решения предстоят, но ние трябва да сме готови логистично с различни варианти, добави Гайдарова. 

Кога ще влязат в сила зелените сертификати за учителите?

Зам.-министърът не се ангажира със срок. „В момента някои от тях ги имат. Не задължаваме никого. Но ако искаме безопасна среда, трябва да имат или да се тестват“, каза тя.

Към момента няма виждане за затваряне на детските градини. За тях МОН разписа отделни насоки преди старта на учебната година. Но ако има заповед на МЗ, тя би ги променила и ще трябва да бъде изпълнена, направи уговорка Мария Гайдарова.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
4 коментара
Родител

Родител

28.10.2021 | 16:02

Кой ще гарантира за годността и достовереността на тестовете!?

Отговори
4 0
Учител и родител съм

Учител и родител съм

28.10.2021 | 12:52

Как не те срам, велика директорке! Как учителят ще взима и отчита проби, по кой закон? С какво защитно облекло ще е облечен? Кой дава право на немедицинско лице да извършва тази манипулация? Къде ще се извършва теста с лигите? На бюрото на учителя или на чина на Иванчо, Пенка...? Къде ще се изхвърля ежедневно биологичният отпадък? Колко ще продължава цялата процедура? Кой ще обгрижва децата, докато учителят прави теста?.... Не те е срам!!!

Отговори
9 0
Shamsher Bahadur

Shamsher Bahadur

28.10.2021 | 13:25

Важното е от МОН да не се носи никаква отговорност , ще я прехвърлм на някой друг. От друга страна, тестването е единственият начин да се върнем в училище , но на Ганьо Балканснски няма да му уври куфалницата....

Отговори
3 2
Леле леле

Леле леле

28.10.2021 | 12:30

Каква поръчка бе моме ???? Никой няма да позволи да тестват детето му вие пак едни комисионни да приберете гледате ... Срам срам

Отговори
8 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?