49
Следвайте ни

Отрицателните тестове на учениците - в контейнера, само положителните се изхвърлят по специален ред

viber icon

Само положителните тестове за COVID-19 на учениците от I до IV клас ще се съхраняват и изхвърлят по специален ред.

Отрицателните ще се събират в плътни чували или торби за смет, които ще се завързват и слагат в контейнерите за смесен битов отпадък. Редът е разписан детайлно от министерствата на околната среда и водите и на здравеопазването в актуализираните Насоки за обучение и действие в условията на извънредната ситуация на училищата, които от вчера са задължителни за изпълнение.

Ако резултатът от изследването на някое от децата в класа е положителен, всички елементи от неговия тест се прибират в специална картонена кутия за изгаряне на опасни отпадъци. Съдът може да е с обем 10 или 20 литра. Училищата сами купуват тези кутии, които са налични на пазара в България и струват по няколко лева.

Кутиите ще се съхраняват в определени само за тази цел помещения в училищата, до които имат достъп само медицинските специалисти или други лица, определени от директора. Когато общата заболяемост в съответната община спадне под 250 на 100 000 души и изследването на учениците се прекрати, кутиите с положителните тестове ще бъдат предавани в съответните регионални здравни инспекции (РЗИ) за унищожаване. Това може да стане с неспециализиран транспорт.

Поради големия брой училища и ученици в София град опасните отпадъци там ще бъдат събирани не само еднократно в края на кампанията по тестването, а при запълнени поне три кутии с положителни тестове в училищата. Тогава Регионалното управление на образованието (РУО) или Регионалната здравна инспекция (РЗИ) могат да подадат искане за тяхното транспортиране и обезвреждане до Предприятието за управление на дейностите по оказване на околната среда (ПУДООС) към Министерството на околната среда и водите.

Насоките указват още след взимането на пробите да се извършва измиване на ръцете, дезинфекция на повърхностите и проветряване на класната стая.

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Наблюдател

Наблюдател

09.11.2021 | 21:17

Клиповете с двете деца по Бнт се тестват за 7 минути и половинс, тоест А 3.5.инути на дете. При пълна паралелка от 24 ученици по 3.5 минути ми е чудно как учителките ще се справят за 30 минути, освен ако не са вълшебници. НЕДОМИСЛИЦИ

Отговори
5 0
Аз, аз

Аз, аз

09.11.2021 | 14:29

Училищата = на развъдници! Пълен провал сте, ало, МОН и МЗ. Стотици души хрантутници в тези министерства, как едно адекватно решение не взехте!? Срам сте, срам. Никакви специалисти не сте, прости галоши сте. Срам!

Отговори
17 2
Даскал Ботьо

Даскал Ботьо

09.11.2021 | 14:34

За всичко са виновни сега управляващите, техните действия водят до безумия и хаос във всички сфери, не само в образованието. Понякога действията им изглеждат налудничаво.

Отговори
16 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?