Следвайте ни

Отпор срещу връщането в клас, родители с петиция до щаба

Настояват седмокласниците и зрелостниците да влязат отново в училищата само за матурите и НВО

viber icon

Родители, училищни директори и синдикати се обявиха против евентуалното връщане на учениците в клас.

Както бе обявено през уикенда, съществува вариант занятията да се подновят само за 7. и 12. клас, за да завършат присъствено годината, да положат национално външно оценяване и матури, за да не се попречи на кандидатстването им.

До 10 май МОН трябва да представи решението си как да приключи учебната година, като до тогава чуе позициите на родители, учители и синдикати.

Идеята за връщане в клас на седмокласници и зрелостници събира повече аргументи против, показа проверка на „Марица“. 

Ако се вземе такова решение, то няма как да бъде приведено в действие преди 6 май, а към тази дата на дванайсетокласниците ще им остава само една седмица учене, коментира директорът на ЕГ „Пловдив“ Николай Радев. В училището има 10 паралелки зрелостници. Радев е категоричен, че и дистанционно няма проблем да бъде оформен успехът им, защото учениците и сега се изпитват и оценяват.

Направена е даже пробна матура по български език и литература – в извънучебно време, от къщи. Били спазени всички правила на истинската, включително последователно даване на заданията от трите модула. Около 70% от зрелостниците се включили по желание. Пробната матура не носи оценка и не влияе върху успеха, но е проверка за всекиго на какво ниво е подготовката му.

Радев добави, че в разговори с колеги от различен тип средни училища чува, че и там дистанционното обучение се провежда достатъчно добре, за да приключи годината от разстояние.

Да се върнат при това положение учениците физически в училище за седмица-две ще е ненужно, нецелесъобразно и рисковано, смята Николай Радев. В същото време това няма да помогне чувствително нито за подготовката им, нито за оформянето на успеха.

Директорът предупреждава, че в Английската има деца, които пътуват от Асеновград и други населени места, а много са и на общежития. Така ще се смесят потоците, което би създало опасност от разпространяване на заразата.

Ще се рискува много и здравето на учителите, чиято средна възраст у нас е около 58 г. Много голяма част от тях са с професионални и хронични заболявания – хипетронии и болести, причинени от стреса. А в момента са допълнително изтощени от организацията на дистанционното обучение, което наложи мобилизиране на всички сили.

Радев е категоричен, че усилията трябва да се съсредоточат върху провеждането на матурите  и зрелостниците да влязат в клас само за тях – като се проведат в повече сгради, с по-малко ученици в стая и само един квестор в помещението. Той е съгласен с министъра на образованието Красимир Вълчев, че държавните зрелостни изпити не бива да се отменят, дори и при тази ситуация, и вижда възможност за полагането им в период, когато има занижаване на заболеваемостта.

Трябва да се помисли също за изпитите за промяна на оценката от предишни години, както и за изпитите на учениците в самостоятелна форма, казва още Радев.

Според него няма как да сработи идеята на столичния директор Диян Стаматов – при връщане в клас паралелките да бъдат разделени на две, като едните учат сутринта, а другите след обяд.

„Така учителят трябва да влезе физически в клас с половината деца, след това да преподава дистанционно, а след обяд всичко това още веднъж. По 15 часа на ден ли ще работи?“, пита риторично Радев.

Евентуално връщане на учениците от 7. и 12. клас в присъствена форма ще създаде затруднения в СУ „Любен Каравелов“ и без разцепване на паралелките на две. Училището с две паралеки седмокласници и една зрелостници не е голямо и разполага само с един учител, например по история. Трудно би било той да преподава в класната стая и успоредно с това да води дистанционното обучение за останалите ученици.

Директорката Славка Щерева уверява, че годината може да приключи дистанционно, без децата да бъдат ощетени. Този подход вече се прилага достатъчно дълго време и учителите са намерили варианти да преподават ефективно и да получават надеждна обратна връзка. За някои ученици по този начин нивото на подготовката даже се оказало по-висока, тъй като са се мобилизирали и са се научили да се самоорганизират.

И в СУ „Любен Каравелов“ има пътуващи ученици, включително от околни села, което ще създаде опасност при възстановяване на занятията.

И според Щерева седмокласниците и зрелостниците трябва да влязат в клас само за НВО и матурите, а тази година да се отменят националните външни оценявания в 4. и 10. клас.

Родители с петиция до щаба

Родители събират подписи в петиция срещу идеята за промяна в мерките и връщането на част от учениците в училище. В писмо до премиера, Националния кризисен щаб, министрите на образованието и здравеопазването те изразяват становище, че в ситуация на епидемия от COVID-19 подобно решение би застрашило сериозно не само децата, но и техните семейства, както и учителите.

Призивът е учебната година да завърши дистанционно, а учениците от 7. и 12. клас да се явят в училище само в деня на провеждане на националното външно оценяване и зрелостните изпити при стриктно спазване на противоепидемичните мерки.

„Носенето на маска, физическа дистанция и недокосването на повърхности са немислими изисквания за деца в училищна възраст. Те не са в състояние да се съобразяват и да изпълняват предписанията. Носенето на маска в продължение на часове е неефективна и неизпълнима задача, още повече по това време на годината. Всеки от нас би бил затруднен от продължителното стоене с маска, а когато става въпрос за деца е практически невъзможно”, пише в петицията.

Според родителите няколко часа престой на 24-26 деца в затворено помещение обезсмисля мерките. А междучасията и ползването на общи санитарни възли практически обричало децата на заразяване.

Петицията в интернет вече е събрала хиляди подписи.

Гласът на един баща

Атанас Спасов е баща на ученичка от 12. клас. "Много сме притеснени от зачестилите изявления на правителството и министъра на образованието за нуждата от "физическо" завършване на учебната година за зрелостниците. Молим за повече разяснение, какво означава това? - написа той до "Марица". - Искрено се надяваме, че не планират да върнат учениците в клас, защото по-сигурен начин за разпространение на опасния COVID19 вирус едва ли има от "наблъскването" на гъсто в класните стаи на хиляди ученици. Разбираме нуждата от зрелостни изпити, и ако те се проведат правилно, с прилагане на всички мерки, като децата да са на поне 2 метра един от друг, всички - и квестори и ученици, да са с маски (правилно носени, не с носа навън, което ги обезсмисля и на практика е фарс), помещения и повърхности да се дезинфекцират напълно преди изпита и т.н. се предполага, че това е приемлив риск.   Но за еднократно събитие - само и единствено за матурата!

Категорично сме против събирането на големи групи от младежи на гъсто в класните стаи за провеждане на учебни часове. На всички е ясно колко абсурдно звучи това на фона на другите мерки.

Смея да твърдя, че изразявам мнение на значителна група от хора, които обсъждаме това в мрежата от няколко дни.  Доколкото имаме наблюдения, учебният процес, макар и по-трудно, върви добре дистанционно -  както знаете, зрелостниците нямат много предмети и учебният процес не е прекъснат. Особено при наличието на съвременните методи за комуникация и обучение, всеки зрелостник има интернет и устройство - компютър, таблет или смартфон. Никой не е изолиран, стига да иска да учи. Тези които не желаят да учат, не го правят от къщи, няма да го правят и в клас. Тези които желаят, не са спрели да учат и сега, и няма никаква причина да се излага здравето на децата, като се съберат  на големи групи в класните стаи.   Освен САМО веднъж за матурата".

Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“  също е изпратил аргументирана позиция против физическото връщане на ученици в клас.

Какви са доводите и предложенията на профсъюзите – очаквайте подробности

 

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

...

...

28.04.2020 | 22:25

    Другите държави вече са го решили- Румъния, Италия,Франция затвориха училища и университети до септември 2020. Пуснат ли се децата "физически", дори на дните за изпити, има голям риск за деца, учители, цели семейства, баби, дядовци. Мнението и становището на медици-специалисти трябва да е решаващо.

Отговори
2 0
И В 7 КЛАС

И В 7 КЛАС

28.04.2020 | 15:29

И в 7 клас НВО да се отмени!.НЯКОИ СРЕДНИ УЧИЛИЩА ,АКО ИСКАТ ДА СИ НАПРАВЯТ ЕДИН ТЕСТ ОНЛАЙН, КАТО ПРИЕМЕН ИЗПИТ,ПО ЕДИН ПРЕДМЕТ ИЛИ ОБЩООБРАЗОВАТЕЛЕН, ЗАВИСИ ОТ ПРОФИЛА ИМ.

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?