Следвайте ни

Отпечатаха върху старите чинове великите български изобретатели СНИМКИ

Класните стаи в ОУ "Кочо Честеменски" стават „България“, „Пловдив през вековете“, „Слънчевата стая“, „Космос“ „Стаята с хвърчилата“, „Слънчевата гора“

viber icon

Пловдивско училище преобрази старите чинове с ефектно покритие на плотовете, върху които вече са световните БГ изобретения и техните създатели. Така едновременно обзавеждането се обновява, не коства много пари от делегирания бюджет, а резултатът освен приятната визия на стари документи от архивите, има и образователна мисия.

През следващата учебна година учениците от прогимназията в ОУ „Кочо Честеменски“ ще седнат на новите стари чинове, които са неузнаваеми. На плота пред тях ще е електронният часовник, изобретен от Петър Петров, първият транспортен самолет от 1941 г., въздушната възглавница и телефонният секретар на Асен Йорданов, автомобилната скоростна кутия на Румен Антонов, фотокопирната машина на Георги Наджаков.

А също най-отдалечената от Слънцето планета – OGLE-56b, открита през 2003 г. от българина Димитър Съселов, космическата храна на Цветан Цветков, прабългарският календар върху мраморни късове на Асен Ботев. И, разбира се, кирилицата и ликовете на нейните създатели Кирил и Методий, повелителят на атома – д-р Кръстьо Кръстев, и инж. Койчо Митев, постигнал революция в превода. Чиновете всеки ден ще напомнят и за Джон Атанасов, създал първия компютър заедно с Клифърд Бери, за приноса на Юри Марков за антиоръжието и на д-р Стамен Григоров – за киселото мляко.

Цялата класна стая вече ще се казва „БГ откриватели“. През лятото се обновени общо 7 стаи в училището. Вместо да са номерирани, каквато е практиката в много учебни заведения, всяка ще си има персонално име.

Началото било поставено още миналата година със Стая на българските владетели, където по същия начин блгодарение на ново покритие върху старите плотове се появили ликовете на цар Иван Страцимир, цар Иван Шишман, цар Асен, цар Петър, хан Аспарух, хан Кубрат, цар Самуил, княз Борис I Михаил, хан Кардам и хан Омуртаг, хан Крум, цар Симеон Велики.

Идеята се приела много добре от шестокласниците, които и много си пазят преобразените чинове. Покритието позволява лесно почистване.

Още преди 3 г. ОУ „Кочо Честеменски“ направи Приказна стая, в която се работи с децата със специални образователни потребности.   Възникната тогава идея днес вече е доразвита в ясна концепция с визия и послание.

Всяка от новите стаи също е с отделна тема.  Четвъртокласниците например ще са в Слънчевата стая, където жълтите маси са подредени в полукръг, а на стената отзад е изписана дъга.

Всяка промяна в средата прави децата по-ангажирани, казва началната учителка Ивелина Цонева. А в преобразяването участвали и учителите, и родители – цялата общност, за да си направим нашето училище наша вселена, казват от школото.

Третокласници пък ще учат в Стаята на хвърчилата, където над чиновете се „реят“ хвъркати с шарени опашки.

За своите петокласници Кирил Акалски избрал темата „Космос“. Ива Аярова, която преподава български език и литература в прогимназиален етап, се включила в лепенето на 3D тапети с планети заедно с още колеги. В дъното на стаята има космически фототапет, а над дъската помахва астронавт по време на мисия – точно под стария надпис с фразата на Сервантес, че историята е свидетелка на миналото и предупреждение за бъдещето.

Надяваме се децата да се изненадани и впечатлени, казват учителките на път към следващата обновена класна стая.

По коридорите между кътовете за почивка с червени диванчета са коридорните библиотечки с томчета на рафтче на стената, проекти на учениците, както и „двойки“ фотоси – черно-бели от миналото на школото и от живота му днес.

Поглед към миналото отправя и още една обновена класна стая на третокласници – „Пловдив във времето“. Там предстои да се залепи тапет със старинни часовници. Ще бъдат окачени и стари фотоси на Пловдив – на Альоша, гарата, Хисар капия, панорамен изглед на града и Бунарджика. Предоставени са от Ротари клуб, а до тях ще има и кратка история на Пловдив.

Компютърният кабинет пък пренася в бъдещето – с по-модерна и технологична визия, в синьо и сиво.

А стаята „Морско дъно“ направо потапя в океана с „фриз“ от текстил с риби и октоподи.

Проектите са уточнени за още 3 класни стаи. На 4. Б ще се казва „България“. Ще бъде с цокъл с изгледи от Рилските езера. Вече са поръчани и новите покрития за чиновете. Те ще са като в стаите с владетелите и БГ откритията, но ще изобразяват исторически и природни забележителности.

Стая на къщичките пък с различни малки конструкции на къщи в интериора ще напомня, че от нас зависи всяко пространство, които обитаваме, да стане дом.

А в стаята "Слънчевата гора" предстои да бъде поставен тапет с дървета, през чиито клони се прокрадват лъчите.

Часовете по биология - пред акваруима

Учениците на ОУ „Кочо Честеменски“ ще усетят промяната, още преди да стигнат до класните стаи. Във фоайето ги чакат нови „съученици“ от водния свят – в голям аквариум.

Освен, че вдъхва нов живот на училищната среда, е чудесно средство за нагледно обучение, казва учителката по „Човекът и природата“ Екатерина Кръстева. В 7. клас тя преподава за водните обитатели и живота във водна среда. Защо учениците да гледат структурата на снимки в учебниците и да търсят в интернет видеа за начина на живот, като могат да го наблюдават на живо и съвсем истински?

В семейството сладководни в школския аквариум махат перки 5 вида хубавици, сред които тернеция, скалария, данио. Почти незабележим сред тая прелест от оранжево, синьо и розово остават малките сомчета. Но тяхната роля е особено важна – да почистват аквариума по биологичен начин.

Децата винаги чакат нещо ново и го приемат с огромен интерес, казва Екатерина Кръстева. За колегите й в западните държави даже е обичайна практика да има жив организъм в учебната среда. Така децата се учат да полагат грижи, а обучението върви заедно с ековъзпитанието, възприемат света в неговото многообразие и осъзнават нуждата от поддържане на равновесието. Освен всичко останало, така излизаме от сивото и от рамката, което прави живота в училище по-интересен, обобщава учителката по биология.

Снимки: Наташа Манева

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (8)

Родител

Родител

30.07.2021 | 15:51

Страхотна идея , че децата ще учат в "Стаята с хвърчилата" ,"Слънчевата система" ,ще се радват на рибките в аквариума.Какво променя всичко това качеството на образованието в училището? То си остава същото. ОУ"Кочо Честеменски" дори не е в топ 5 на елитните училища в Пловдив. Тези водещи училища се ръководят от истински професионалисти.

Отговори
5 6
Колега

Колега

04.08.2021 | 06:03

Колежката от училище- ТОП ПОД НУЛАТА, да не злобее!

Отговори
1 0
Котарак

Котарак

29.07.2021 | 09:25

Кибаров при такива хубавици и аз бих се завърнал в клас

Отговори
0 0
Родител

Родител

29.07.2021 | 00:55

Браво!Чудесна обстановка за учениците!

Отговори
5 0
Калоян

Калоян

28.07.2021 | 16:17

Само матрриалната база не е достатъчна , учителите трябва да са на ниво! Лиляната и Александър първи са номер едно и без такава база !

Отговори
7 11
Svetanka Risova

Svetanka Risova

28.07.2021 | 15:43

Някой пак се е нагушил по европейски програми обаче интересно кой от възпитаниците първи ще боядиса брадата на Аспарух в розово или ще лепне някой неприличен надпис на челото му.

Отговори
7 10
Кибаров

Кибаров

28.07.2021 | 15:21

тия мацки манекенки ли са или даскалки, искам да се върна в клас

Отговори
2 2
КОЛЕГА

КОЛЕГА

28.07.2021 | 11:50

СТРАХОТНА РАБОТА СТЕ СВЪРШИЛИ КОЛЕГИ !!!! РЪКОВОДСТВО И ПРЕПОДАВАТЕЛСКИ ЕКИП- ПОЗДРАВЛЕНИЯ !!!!

Отговори
12 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?