Следвайте ни

Отпада тестът в 5. клас вместо отменената малка матура в 4.

Пропуските ще се засекат по резултатите от входното ниво, ще се наваксват няколко години, каза зам.-министърът на образованието Таня Михайлова при обиколка на 4 училища в Пловдивско

viber icon

Отмененото миналата година национално външно оценяване в 4. клас няма да се проведе в представителна извадка от настоящите петокласници.  Това стана ясно по време на посещението на зам.-министъра на образованието Таня Михайлова днес в Пловдив.

Първоначално МОН обяви такова намерение, когато се отказа миналата пролет от НВО в 4. и 10. клас заради пандемията. Резултатите от него не са решаващи за четвъртокласниците, но са важни, защото дават информация за постижения и трудности, като това ги прави ориентир за политиките в системата.

„Сега от доста време петокласниците пак са онлайн и не е толкова необходимо да провеждаме подобен изпит. Помолихме обаче навсякъде да направят входно ниво, за да се види какво е усвоено и какво не“, обясни Михалойва. Все още данните не са обработени и обобщени. 

„Има дефицити, които ще се отработват – призна обаче зам.-министърът.  - Това ще е въпрос не за една учебна година, ще трябва да се работи целенасочено  няколко години, защото вече се събират две срока, почти цяла учебна година. Но пропуските не са непреодолими, това е важно. Важна ще е  също активността на тези ученици“.

Таня Михайлова увери, че МОН има готовност да проведе в представителна извадка националното външно оценяване в 4. клас, преди то да се направи за целия випуск. Така ще се апробират новите моменти, например диктовката с аудиофайл, вместо учител, който чете текста по време на изпита в класната стая. Такава апробация ще помогне на четвъртокласниците да не се притесняват, добави Таня Михайлова.

Засега МОН има намерение да проведе НВО в 4. и 10 клас, както и матурите, макар че вече тръгнаха електронни петиции против някои от тестовете. „Но се изказваме изключително предпазливо, защото не се знае как ще се развие ситуацията“, направи уговорка Михайлова.

„Не бива да се притесняваме от външно оценяване и изпити – категорична бе тя. - Тепърва децата ще ги имат в живота. Те са важни за самите  ученици - да видят докъде са,  и за учителите. Не са изипит, който няма да ти позволи да завършиш. Но пък дават ориентир. Важно е да си научим учениците на саморефлексия – те самите да знаят кои са им по-слабите и по-силните страни, защото няма да са цял живот до тях учителите и родителите. Време е да се насочим и към дейности за повече самостоятелност“.

Таня Михайлова посети 3 пловдивски училища и едно в областта, за да види организацията в условия на пандемия.

След визитата си в НУ „Христо Ботев“ тя заяви, че и тук, и в посетените миналата седмица училища из страната, се спазват противоепидемичните мерки за дезинфекция и отстояние.

„Много се изговори за и против маските. Те не са панацея, но са естествена бариера срещу вируса. Всички очакваха, че за малките ученици ще е тежко. Но в часовете, в които аз бях, децата бяха с маски  по решение на учителите със съгласието на родителите, и приемат това като нещо естествено. Не го усещат като правило, въведено насила, което ги задължава и им пречи. В това отношение аз лично съм изненадана, защото ние също очаквахме, че при по-малките правилата по-трудно ще се спазват. Напротив, сега виждам изключително отговорно отношение от тяхна страна. Това се дължи и на родители, и на учители. Ако имаме урок от тази пандемия, той е, че отговорността се възпитава от най-малка възраст“, каза зам.-министърът на образованието.

Тя разговаря за кратко с учителите и влезе в час при децата от няколко класа.  Всички се оказаха доволни от организацията на обучението в електронна среда, макар да предпочитат да са в училище. И учителите, и учениците имат устройства. „ Това е резултат от инициатива на самото училище. Което означава, че един бюджет винаги може да се насочи разумно според нуждите към момента“, заключи Михайлова.

На въпроса й къде е по-добре да се учи, всички класове  в НУ "Христо Ботев" отговориха вкупом, че в училище. „Не, че не се справят. Но това, което най-много им липсва, са приятелите и учителят на живо. Това също е знак. Да, дигитализацията върви, нашата система се справи шоково и показа, че може. И това е средството, това е бъдещето  в образователния процес, но фигурата на учителя остава изключително важна и той не може да бъде заменен. Това е професия, която винаги ще съществува“, каза Михайлова.

Тя посети също СУ „Христо Г. Данов“ и Професионалната гимназия по транспорт и строителни технологии „Гоце Делчев“, която от тази година е слята с бившата ПГСТ „Пеньо Пенев“. Там ситуацията е много подобрена по отношение на посещаемостта, вече се ползва система за влизане с карти, която отчита присъствието, каза началникът на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова.

Последна спирка в обиколката е Професионалната гимназия по лозарство и винарство в Перущица. При предишни посещения в областта Таня Михайлова е била и в двете професионални училища. Днес там се провеждат държавни изпити по теория за професионална квалификация. Това е по-малката сесия, в която се записват неуспелите през юни и септември. На нея се явяват по-малко младежи, но тези, които са осъзнали, че трябва да валидират знанията и уменията си с документ за завършено образование, каза Михайлова.

По отношение на механизма за обхващане и задържане на децата в училище в момента  се работи по-трудно, не скри тя. При сегашните условия обаче се видя колко е важна ролята на медиаторите и на директора, който при спрени обходи по адреси създава училищните политики така, че да се стигне до всяко дете в риск от отпадане, подчерта Таня Михайлова.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Койчо

Койчо

21.01.2021 | 15:43

Тая е ТП.

Отговори
1 0
Една майка

Една майка

21.01.2021 | 14:30

Като махате матури за едни класове махате за всички.

Отговори
11 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?