Следвайте ни

Отпада приемният изпит по български език в ПУ

И в най-желаните специалности вече може да се влезе само с матура и оценки от дипломата

viber icon

Пловдивският университет се отказа от приемния изпит по български език в кандидатстудентската си кампания тази година. До момента той бе вход за повечето специалности и на него се явяваха най-много кандидати – и на предварителна,  и на редовна дата.

Това е известно  облекчаване на приема, след като още преди години започна признаването на матурите, които първоначално имаха по-малка тежест от явяването на приемни изпити, а в последните години в масовия случай са равностойни.

Според балообразуването сега младежите ще трябва да държат задължително кандидатстудентски изпит само в 4 специалности, като той е по изобразително изкуство, по физическо възпитание или по актьорско майсторство. Във всички останали може да се участва в класирането и само с оценки от матури и от дипломата, макар че има и опции за явяване по желание на приемен изпит по друг предмет, освен български.

Облекчените правила касаят дори най-желаните специалности, в които битката е най-оспорвана. Сред тях по традиция е „Маркетинг“, където сега има две възможности за прием. Едната е с шесторната оценка от кандидатстудентски изпит – по математика, история или география. Има обаче и втора формула за балообразуване, при която се взима 6 пъти резултатът от матурата – по български, математика или география.

Изпитът по български не е нужен дори за бъдещите учители в педагогическите специалности, в които също има голям наплив в последните години след чувствителното повишаване на заплатите в сектора и политиките за навлизане на млади хора в професията. В „Начална педагогика“ например  балът може да се образува с шесторната оценка от приемен изпит по математика, история или английски. Същата тежест обаче има и сборът от петорната бележка от матурата по български, математика, история или английски, като се добави и средният успех от дипломата.

В специалност „Право“ още миналата година бяха отменени приемните изпити по български и история. И приемът там пак ще става само с оценка от първата задължителна матура – по български език и литература, и оценката по история от дипломата. И двете ще имат еднаква тежест, като се умножат по 3. Ако в дипломата за средно образование има и оценка от ДЗИ по история, ще се взима бележката от зрелостния изпит.

За друга желана специалност – психология, се добавя още един вариант за балообразуване, като стават общо 3. Ако кандидатът иска да държи приемен изпит, може да избере между история, математика, биология, английски, немски, френски или испански. В този случай бележката ще се умножи по 6. Друг вариант е към удвоената оценка от матурата по български да се прибави учетворената от втория зрелостен изпит – по философия, история, математика, биология или чужд език. Третият вариант е удвоена оценка от матурата по български и четворната бележка по съответния предмет от дипломата.

В някои случаи матурата по български език и литература има по-малка тежест от приемен изпит, но пък по математика е равностойна. Така е в "Софтуерни технологии и дизайн". Желаещите там могат да се явят на изпит по математика или информатика, като резултатът ще се удвои. Вместо това обаче могат да ползват удвоената оценка от матура по математика, а ако предпочетат по български, тя ще се умножи по коефициент 0,8. Останалите балообразуващи бележки са от дипломата.

По английски остава само тест със затворени въпроси

Значително облекчен тази година ще е приемният изпит по английски в ПУ „Паисий Хилендарски“. От него отпадат диктовката и писменото задание. Остава само тестовата част, в която всички въпроси ще са с избираем отговор от 4 възможни. Продължителността се съкращава на 2 часа.

В новата ситуация вероятно ще срине драстично интереса към явяване на приемни изпити. Предварителни изобщо няма да има. Вузът е определил 28 юни за датата по история, английски и химия. На следващия ден е ред на математика, изобразително изкуство, устния по теология. На 30 юни са изпитите по информатика, немски, испански, френски и устното събеседване по физика. На 29 и 30 юни е изпитът по физическо и на 1 юли маратонът  приключва с география и биология.

За 13, 14 и 15 септември по традиция остават само трите тура по актьорско майсторство.

Минимален бал - 18

Пловдивският университет фиксира минимален бал 18, което хипотетично прави възможно да се стане първокурсник и с умножена по 6 тройка от матура. Това обаче би било възможно, само ако няма конкуренция в  дадена специалност, а опитът от последните години показва, че се задържа интересът на кандидат-студентите.

В същото време обаче правилата за прием облекчават и другите вузове, което поддържа конкуренцията помежду им за всеки студент. Софийският университет например  първи премахна приемните изпити за "Право", още преди да са узаконени промените в наредбата, с което принуди и останалите да вървят в тази посока, за да не се изправят срещу отлив на кандидати.

За някои специалности в ПУ пак ще се ползва бележка от олимпиади на МОН, национални и регионални състезания, които се признават от съответния факултет. Така е например за „Българска филология“, където отличниците от такива надпревари могат да ползват бележката си, умножена по 6. Друг вариант е да станат студенти с матурата по български. За тази специалност изобщо няма вариант с полагане на приемен изпит.

Само в 4 специалности не може без приемен изпит

Единствено желаещите да учат актьорско майсторство и кандидат-студентите, за които балообразуващи са физическото възпитание и изобразителното изкуство, ще трябва да се явят задължително на приемен изпит в ПУ.

За специалностите „Графичен дизайн с реклама“ и „Педагогика на обучението по изобразително изкуство“ ще им трябват удвоените оценки от първия и втория кръг на приемен изпит по рисуване, към които ще се добавят матурата и средният успех от дипломата. В „Педагогика на обучението по физическо възпитание“ пък ще се става студент с бележката от изпита по спорт, умножена по 5 и прибавена към успеха от дипломата.

Защо се прави промяната в правилата на кандидатстудентската кампания - очаквайте интервю със зам.-ректора по учебната дейност доц. д-р Мария Стоянова

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (10)

намръщенЪ

намръщенЪ

14.04.2021 | 17:18

Журналисти в националните медии масово "Ме"-кат при глаголи от първо и второ спрежение и как всеобщо звучи "Ъ-ъ-ъ" между думи или фрази се чудя как тия въобще са минавали изпитите си

Отговори
2 0
Илия

Илия

14.04.2021 | 15:11

ПУ съвсем си стъпкват авторитета на ВУ!Жалки са!

Отговори
4 0
Читанка

Читанка

14.04.2021 | 13:36

ПУ явно са принтеснени, че ако има изпит по български език, студентите им ще са твърде малко на брой. Застрашени са заплатките...Е, неграмотността ни налазва.Бягайте,братя!

Отговори
9 2
Ана Ерменчева

Ана Ерменчева

14.04.2021 | 12:57

А които нямат матури по нито един от предметите,как ще се процедира?

Отговори
5 0
Елица Кандева

Елица Кандева

14.04.2021 | 13:17

Могат да се явят на приемните изпити по другите предмети. Те ще се проведат. Вижте в линка какво обяснява зам.-ректорът.

Отговори
1 0
Хаха

Хаха

14.04.2021 | 13:18

Ми направо си влизаш. Миналата година приема а с двойки на приемен изпит. Това място е вече толкова изпаднало, че не виждам кой ученик, завършил нещо различно от сградо или "гимназия" в маалата би искал да ходи там.

Отговори
6 1
Пловдив

Пловдив

14.04.2021 | 12:19

Представям си какви неграмотници и илитерати ще излязат от университе!

Отговори
11 1
Хаха

Хаха

14.04.2021 | 13:19

Не можеш и да си представиш дори.

Отговори
6 0
Dekan Todorov

Dekan Todorov

14.04.2021 | 11:51

Le Le Le Le Le Le male male male male

Отговори
6 0
намръщенЪ

намръщенЪ

14.04.2021 | 17:14

Вероятно използваната латиница е подбъзикване...

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?