Следвайте ни

При прием с матура: Тотален отлив от изпитите в Пловдивския университет

За изпита по български се записаха 595 кандидат-студенти при 892 миналата година, след като останаха само 7 специалности, в които не се зачита ДЗИ

viber icon

Общо 595 кандидат-студенти ще се явят на изпита по български език, с който утре започва редовната приемна кампания на Пловдивския университет. Това е най-масовият изпит във вуза, но този път в залите ще влязат значително по-малко младежи спрямо миналата година, когато бяха 829-ма. При това заради пандемията този път нямаше предварителна кампания.

Причината за отлива е, че от 102 специалности във вуза останаха само 7, за които задължително трябва да се държи приемен изпит, а за балообразуването в останалите може да се ползва оценка от матура.

Както „Марица“ писа, тази година това важи дори за специалност „Право“, за която  в предишни години се държаха изпити по български и по история. Сега обаче първо Софийският университет се отказа от тях, а после бе гласувана промяна в държавните образователни изисквания за специалността, която направи невъзможно провеждането на приемни изпити за нея, дори университетите да държат на тях.

Има промяна и в продължителността на изпита по български, който ще е 3 часа вместо 4. Остава форматът – две задачи, в които даден текст трябва да се препише, като се отстранят грешките, и трета, в която се пише есе по дадена тема.

На 29 юни са насрочени три изпита.  По история на България се очакват само 23-ма кандидат-студенти след промените в условията за прием в „Право“. За английски са се записали 245, а за химия – 29. 

На 30 юни ще се проведат изпитите по психо­ло­гия, ма­те­ма­ти­ка и теология, на 1 юли – инфор­ма­ти­ка, тест със събеседване по физика,  нем­ски език,  испански език, френ­ски език. Изпитът по изо­бра­зи­тел­но из­ку­ство ще се проведе на 1 и 2 юли. За последния ден от кампанията – 2 юли, са предвидени и изпитите по география на България, биология, музика и ком­плек­сният из­пит по фи­зи­че­ско въз­пи­та­ние. Изпитите за специалност „Актьорство за драматичен театър“ традиционно ще се проведат през септември в три кръга в три последователни дни: 7, 8 и 9 септември.

Началото на изпитите е  в 9 часа, на кандидат-студентите трябва да се явят половин час по-рано с документ за самоличност и компютърната разпечатка с входящия номер за явяване на изпити.

Изпитът за проверка на говорните и комуникативните способности се провежда от 12 юни до 2 юли в Спортната зала на университета на бул. „България“ № 236 и онлайн. За дистанционното му провеждане кандидатите се регистрират в е-портала на ПУ „Паисий Хилендарски”, откъдето след регистрацията получават подробни инструкции.

В сряда изтече предварително обявеният срок за подаване на документи от желаещи да държат приемни изпити. Закъснели, които все пак имат желание да го направят, могат да го деклалират до датата на изпита.

До 1 юли, включително в събота и неделя, в Спортната зала продължава записването  за тези, които ще кандидатстват само с оценки от държавните зрелостни изпити.

В близо 40 специалности в Пловдивския университет приетите тази година първокурсници ще се обучават, без за плащат такса през целия период на следването. Разноските поема държавата, а специалностите са от списъка на професионалните направления с най-голям очакван недостиг на пазара на труда. В ПУ "Паисий Хилендарски" това са: Педагогика на обучението по..., религия и теология, мтематика, физически науки, химически науки.

 

 

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?