49

Отличникът на випуск 2023: Лекарят първо трябва да е човек

358 млади медици положиха Хипократова клетва, завършват със среден успех 4,93

За да си лекар, първо трябва да си човек. С тези думи се обърна към колегите си абсолвенти по медицина първенецът на випуск 2023 в МУ-Пловдив Константин Баталов. Отличникът е от лекарска фамилия, която запалила любовта му към професията. Днес младият доктор, който иска да специализира ревматология, положи Хипократовата клетва заедно със своите колеги,  които встъпват в професията.

С наградата „Златен Хипократ“ в ръце Константин Баталов погледна  назад в годините на следването. Най-трудно било да се учи хибридно по време на ковид пандемията. А като най-ценни ще запомни подкрепата на родителите и преподавателите. Освен как да е добър лекар, научил от тях и важни житейски уроци – за човечност и емпатия.

Отправи поглед и напред – след 5 или 10 години. „Искам да бъда прогресиращ, успешен лекар, който работи в България и помага на хората“, каза отличникът.

Випуск 73  на Медицинския факултет завършва със среден успех 4,71 от следването и 4,93 от държавните изпити. От всички 358 абсолвенти 146 са се обучавали на български език, а 212 – на английски. Чужденците са от 16 държави, сред които Великобритания, Германия, Италия, Ирландия, Гърция, Израел, Норвегия, Сейшели.

С успех над 5,50 се дипломират 38 абсолвенти, от които българите са 32-ма. Първенец сред чужденците е Зейн Ул Абдийн Амин.

„Малко са професиите , които не позволяват грешка, и нашата е една от тях – защото често лекарите са на границата между живота  и смъртта – обърна се към младото попълнение в гилдията ректорът на МУ-Пловдив проф. д-р Ангел Учиков. – Пътят ще е труден, но вървете смело напред!“.

Той добави, че за младите са характерни ентусиазмът и вярата, че могат да променят света. А задължение на опитните е да ги подкрепят, както са сторили всеотдайните им преподаватели през годините. „Аз съм от взискателните професори – вметна проф. д-р Учиков. – Всички положихме усилия да ви предадем знания и опит“.

Той посъветва младите лекари да бъдат мотивирани, упорити и търсещи. Цитира думите на Хипократ: „Животът е кратък, за да се изучи една професия“. И насърчи бъдещите доктори да не спират да напредват.

„Преодолените трудности са спечели възможности - каза им промоутърът на випуска проф. д-р Николай Бояджиев. – От утре ще носите жезъла на Хипократ, денонощно ще воювате със страданията, поемайки несравнимата с нищо отговорност на лекаря.

Направихме ви по-знаещи  и мъдри. А мъдростта  е присъствие в живота, отношение към живота и смъртта. Ако сме създали това отношение, сме изпълнили своята мисия.

Като мислил с какви думи да се обърне към абсолвентите, проф. д-р Бояджиев се спрял на клетвата на св. Лука.  С неговите напътствия проф. Бояджиев посъветва дипломантите да гледат на пациентите като на страдащи, а не като на случаи от медицинската практика. Да не отказват помощ. Да се опитват да извадят хората и от психическите им травми. Да се борят не само с болестите на тялото, но и с нравствените недъзи. „Не бъдете безсърдечни към човешката душа, но и не търпете хора, безсърдечни към вашата“, каза още промоутърът на випуск 73. И предупреди младите си колеги, че дългото надбягване по пътя им накрая ще се окаже със самите тях. Но в надпреварата за съвършенството финална линия няма.

Предупреди ги също, че ще срещат трудности. „Няма успели, които не са се препъвали. Но са имали невидимо рамо. Научете се как да искате помощ и с достойнство да я приемате. Не гледайте на Хипократовата клетва като на символичен акт, а я носете в сърцето“, посъветва още проф. д-р Бояджиев.

Не скри от младите си колеги, че често лицето на професията е грозно и брутално – на болката и страданието. „Но бъдете горди, че й принадлежите - закле ги той. – Дори в роботизираната медицина не може без морал и той е над изкушенията на материалното“.

Оцени новината

Оцени новината
4/5 от 4 оценки
4/5 от 4 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Напатил се родител

Напатил се родител

10.12.2023 | 14:52

Не ходете при Баракова от МГ-то на уроци по химия. Провали ми детето 2 години подред. Добре, че все още има кадърни учители по химия, та влезна накрая медицина. Некадърница е тази и е много алчна!!! Вместо да обучава децата си говори по телефона с любовника и след това им казва "дай 70 лева". Уж уроците бяха индивидуални, а ги събира по 10 човека на урок!!! Нагла, безцеремонна мошеничка!!!

Отговори
1 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?