Следвайте ни

Oткрит урок по данъчно право изнесоха в съдебна зала

Двама преподаватели по данъчно право от Пловдивски университет представиха пред свои студенти от четвърти курс симулативен процес по Данъчно право на студенти специалност „Право“ в ПУ „Паисий Хилендарски“.

Организатори на процеса бяха проф. д-р Иван Стоянов и докторант Недялка Петрова и двамата преподаватели по данъчно право. Този вид симулативни процеси в реална съдебна обстановка, дават много практически възможности за студентите да разберат логиката на данъчното производство и възможностите за точното приложение на закона – каза след процеса докторант Петрова, която от години работи в данъчната администрация.

В процеса ролите бяха изпълнявани само от студенти, като заради създадения предварителен интерес присъстваха и студенти от други курсове на ЮФ на Пловдивския университет. Казусът представяше съдебна практика по текст от ДОПК, като се търсеха доказателства за произхода на едни реализирани доходи след завършила данъчна ревизия. В симулативния процес роли имаха двама адвокати, две вещи лица, прокурор, съдия, съдебен секретар и въпросния длъжник защитаващ се гражданин.

Процесът приключи с решение да бъде изменен ревизионния акт, заради събраните безспорни доказателства за едни дарени 20 хиляди от родителите на длъжника. По делото беше доказан произхода на тези средства, които са дошли след скорошна продажба на недвижим имот.

Съдия Явор Колев насърчи провеждането на симулативни процеси в реална съдебна обстановка и покани студентите да гостуват в залите на Административен съд Пловдив.

Дисциплината „Данъчно право" е задължителна в специалност „Право“ в ПУ „Паисий Хилендарски“ и се преподава в летен семестър на ІV курс редовно обучение и зимен семестър на V курс задочно обучение.

 

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?