49

Откриха Паисий, Вазов и Ботев, но чак за поправката на матурата

Двойката миналия път ми е урок, че няма резултат без труд, сподели на влизане ученичка от гимназията по туризъм

Съвсем не било лошо да четеш български класици. Това откри дванайсетокласничка от пловдивската професионална гимназия по туризъм. Но чак, след като завърши училище, оказа се скъсана на матурата по български език и литература и за едно лято, на един дъх, изчете цялата задължителна литература по учебната програма. 

„Миналия път не успях, защото не бях учила. Мислех си, че може да се мине ей така. Сега е различно и ще успея. А двойката ми е урок, че  трябва да положа усилия, за да има резултат“, каза Ралица Попова на влизане на поправката на държавния зрелостен изпит тази сутрин.

Той започна в  8,30 часа, а заявка да се яват на него подадоха 616 човека от Пловдивска област. Допуснати са 600. Част от тях са завършили предишни години, но по някаква причина още не са взели изпита. Други пък не дойдоха в изпитните зали.

Тази година организацията е различна – докато преди само няколко училища поемаха поправителната сесия, този път са ангажирани 52 в цялата област, зрелостниците са разпределени в 68 зали.

В ПГТСТ „Гоце Делчев“ чакаха от рано 12 души. Ралица дойде навреме, за да няма втори гаф. С нетърпение ще чака да излязат резултатите, за да потърси веднага останали свободни места в университет. В гимназията е учила „Организация на хотелиерството“ и й се иска да продължи в тази област. Ако специалностите в това направление вече са попълнени, ще изчака кампанията догодина.

Минутки преди 8 часа, когато зрелостниците трябваше да са заели местата си, в Автото бяха влезли само половината от допуснатите. Комисия от 7 човека за разпечатване на материалите и още 7 квестори обезпечава там провеждането на матурата по български език и литература от поправителната сесия, каза директорката Бойка Борисова. Първия път нямало проблеми, освен че момиче дошло без лична карта. Обяснило, че е загубена, и носело свидетелство за раждане. С него обаче не може да се удостовери самоличността и не е била допусната на изпита. 

В близката ПГ по туризъм днес са разпределени 10 зрелостници. В последния момент се оказало, че един от тях не е допуснат. А на поправката се явиха 8.

Началникът на Регионалното управление на образованието Антоанета Пакова е в Карлово, където след наводняването на гимназията по жп транспорт се наложи зрелостниците да бъдат пренасочени в други две училища за поправките на държавните зрелостни изпити днес и утре. Всички са уведомени и им са раздадени нови служебни бележки, каза Пакова.

Изпитът е с продължителност 4 часа. Максималният брой точки е 100, като се счита да успешно положен при минимум 30 точки. След промените, които са в сила от тази година за матурата по български език и литература, успешно справяне само с въпросите с избираем отговор вече не стига за тройка, а отворените са повече от преди.

Общият брой на въпросите остава 41. С избираем отговор са само 22 от тях – с 8 по-малко от миналата година. 16 са задачите с кратък свободен отговор. Други две са за създаване на текст в рамките на четири-пет изречения. 

Другата новост тази година е, че зрелостниците избират между две различни теми в зависимост от това дали ще пишат есе или интерпретативно съчинение на последната задача. Съчинението е по проблем от една или няколко творби на изучавани автори. Формулировката за есе касае  житейски проблем, залегнал в едно или в няколко литературни произведения, или такъв, който не е обвързан с художествен текст. 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
dimitar

dimitar

25.08.2022 | 16:29

Бърза и надеждна услуга за предлагане на заем за всички Нашата финансова институция има за цел да подпомага финансово фермерите, като им предоставя финансиране. офертите са налични от 10 000 евро до сума от 5 000 000 евро с възможност за връщане с лихвен процент от 2,5% годишно за период на изплащане до 30 години. За контакт: [email protected]

Отговори
0 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?