Следвайте ни

Откриха нарушения в ДГ „Мир” след жалбата за наказвано дете

Вероятно ще има санкции, но по-важно е да стане ясно, че унижението не дава резултат, казва зам.-кметът Стефан Стоянов

viber icon

Проверка на Община Пловдив е открила пропуски в работата на педагога, помощник-възпитателя и директора на ДГ  „Мир”, като констатациите на вътрешната комисия са описани в обстоен доклад.  Въз основа на тях  са изискани писмени обяснения, каза пред „Марица” зам.-кметът по образованието Стефан Стоянов. Той добави, че е много вероятно да се наложат административни наказания. На въпроса какви, Стефан Стоянов обясни, че при липса на тежки нарушения и предхождащи санкции законът предвижда забележка. 

Както „Марица” писа, до проверката в ДГ „Мир” се стигна след конфликт в детското заведение. Той пламна от жалба на родители на 5-годишно момче, че системно е наказвано да седи на столче, да не закусва и да мие тоалетните заради отказ да спи на обяд. Директорката Светлана Джаникян изиска писмени обяснения от педагога и помощник-възпитателката в подготвителната група. На родителска среща се стигна до размяна на обидни думи и закани между Джаникян и персонала в присъствието на родителите. Последваха още жалби до общината, включително и подписка от  семействата с искане за отстраняване на директорката.

„Не са открити фрапантни нарушения в никакъв случай”, направи уговорка Стефан Стоянов. Запитан дали проверката е установила дали детето наистина е било наказвано по описания в сигналите начин, той отвърна: ”Има данни, че е наказвано. Според официалната информация, която идва и от учителите, нещата са на ръба на приемливото. Не е имало крайни наказания в никакъв случай. Но в тази ситуация е по-важно да се извърши превенция – да се обясни ясно на педагозите, че в 21 век не можем да наказваме децата. Не защото  сме в друг век, а защото образованието и възпитанието  се случват по друг начин. Унижението  само по себе си не води до резултат. Пробвали сме последните  150-200 г., не става. Друг тип познания са нужни на децата. В никакъв случай унижение и страх”.

Зам.-кметът  обясни, че децата са различни – има по-буйни, по-свити, по-комуникативни. Затова има нужда от индивидуален подход.

„Когато си  в публичния сектор обаче, когато има повече деца и повече регулации, понякога е трудно – призна той. - Педагозите са по 8-10 часа с деца и трябва да влезем в техните обувки. Но има неща, от които не трябва да се отстъпва, базовите права и свободи трябва да се спазват. Независимо дали е Монтесори детската градина или не, нямаме право да унижаваме детето. Доказано е, написано е, влязло е в различни наредби и закони. Това е важно”.

Стефан Стоянов допълни, че всички в системата трябва да си дадат сметка за още нещо –  превръщането на образованието в приоритет, заделянето на повече държавни средства за сектора и повишаването на учителските заплати, включително и от догодина,  води и до по-големи очаквания на родителите. „И с това тепърва ще се сблъскваме. А ние знаем всички, че образователният сектор има дефицити, които да наваксва”, каза Стоянов.

Той потвърди констатациите и на експертите от Държавната агенция за закрила на детето, че в ДГ „Мир” има видеонаблюдение, но ги няма кадрите.

„Има камери, няма записи, което е неприятно. Неприятно е, че част от документацията също не е водена добре. Това са публични институции и трябва те да са отворени към хората. Дали има  камери или не - не е толкова важно. Важно е родителите да са спокойни какво се случва вътре. Когато има нарушена комуникация в един толкова голям колектив – между учители, директори, родители, това е базов проблем – категоричен е Стоянов. -  Той невинаги е описан в закон. Но има общочовешки принципи. Уважението към останалите и умението да имаш добра комуникация – това е по-сложният проблем, който трябва да решим. Той не е описан в наредбите, но реално тук говорим за лошо управление на общуването”.

Кога ще има окончателно становище на общината и разпореждане на кмета относно казуса в ДГ „Мир” зависи от това кога ще се върне на работа директорката, която е в продължителен болничен още от възникването на скандала. Засега последният представен  болничен лист  изтича на 9 декември. 

Междувременно е оказана подкрепа на учителите, които остават на терен и се срещат с родителите, увери зам.-кметът. В първите две седмици е имало допълнително ресурсни учители,  в градината е влязъл и Монтесори педагог. Намесили са се и експертите от ДАЗД. Според Стоянов обаче не бива да се търси решаване на проблема изцяло отвън, тъй като  в екипа на ДГ „Мир” има и старши учители, и временно изпълняващ длъжността директор. „Колективът е голям, има достатъчно опитни хора. Надявам се с общи усилия и с взаимни отстъпки и разбирателство да се справим със ситуацията, която е много неприятна. За съжаление, случва се. Понякога този тип конфликти ескалират.  Надяваме се да се справим с инструментите, които имаме, но кметът не е всесилен”, предупреди Стефан Стоянов.

Той добави, че комуникацията е един от основните дефицити в образователната система. „Ние не учим децата да се презентират и комуникират. Нямаме достатъчно такива часове. Случва се да завършват гимназия и университет и  пак не могат. Приключваш един 12-годишен цикъл и нямаш елементарни социални умения – не можеш да се презентираш, да си напишеш CV. Да работиш в отбор, в екип – това са важни умения. Когато имаме по-крайна ситуация, стигаме до по-крайни резултати. Имаме педагози, които също се дипломират без такива умения. А тези учители трябва после да учат децата. Може би има нужда от по-голяма подкрепа за тях – как да имат социални умения”, смята зам.-кметът по образованието.

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?