46

Откриха Буда пеща на изпита по български език в ПУ, суверенът стана сувенир

Допускат пo 61 грешки в текст от 21 реда, няма нито една работа с поне една изцяло вярна задача

Печални резултати от кандидатстудентския изпит по български език в ПУ „Паисий Хилендарски“ потвърдиха това, което се видя и от средния резултат на матурата 3,93 – непознаване на основни норми и ниска езикова култура на випуск 2023.

От 957 явили се кандидати повече от половината – 55,4%, не успяват или пък едва стигат тройката. Скъсаните са 278, което прави 29,05 на сто. За първи път тази година проверяващите почти не са писали шестици. Отличен имат само 8 човека и нито един не е с 6.00. Знания за добър 4 са показали 143-ма, което е 14,94 на сто. Най-масовата оценка е четворката – 287 кандидат-студенти имат толкова, това е почти 30 на сто.

Няма нито една работа, в която да има поне една задача без грешка. А рекордьорите са с по 61 грешки в текст от 21 реда.

„Коментарите на излизане от приемния изпит бяха, че е по-лесен от матурата, но и той се оказа непреодолим за огромна част от кандидатите.

Не е, защото са го подценили, а понеже нямат дори базови знания,

категорична е доц. Теофана Гайдарова.

Кандидат-студентите масово са се препънали още в първата задача, която изисква да препишат текст, като отстранят правописните грешки. „Червеният химикал на проверяващите е повече от синия на кандидатите. Не е нужно дори да се коментира, фактите сами говорят“, казва доц. Гайдарова. Вместо думата отново в изпитните работи пише УДново,  правилното географско е поправено на геограВско.

Палачите са станали палячи, а цитаделатацитедрала.

Не се познават думите. Пълна лексикална немощ. Речниковото богатство е сведено до минимум,

обобщава председателят на изпитната комисия. И дава още примери. Метрополиите са станали митрополити и метрополиси, а суверенът – суеверен, суверин и дори сувенир. Блатистите острови са изписани като блатисТТи и балтисти.

Текстът бе свързан с историята на Будапеща, но явно голяма част от явилите се на изпита не са чували за този град. Написали са името на унгарската столица по всевъзможни начини: Буда пеща, БудапеШТа, БудапеЩТа и Будапещ.

Династията на хабсбургите пък са превърнали в династия на хабсбургерите.

Всички тези грешки говорят, че няма познания не само по български език, а също по география и история, прави извод доц. Теофана Гайдарова.

В срамните летописи на кандидатстудентските бисери тазгодишната кампания добавя и още един – „унервиситет“, което би трябвало да е университет.

И втората задача не е изпълнена безгрешно от нито един кандидат-студент. В нея се искаше да се препише текст, като се отстранят пунктуационните грешки. Масово се пропускат затварящите запетаи в сложното съставно изречение. Тази година има нов куриоз – запетаята да се поставя в началото на реда, а не в края на горния. При пренасяне на думи пък тире се пише и на двата реда.

Тази година проверяващите не са открили нито един текст, който може да бъде публикуван като отлична работа в университетския вестник, каквато е традицията във всяка приемна кампания. Кандидат-студентите трябваше да съставят текст в рамките на две страници на тема „Очакванията могат да убият и най-силния човек“.

Убили са ги, обобщава доц. Теофана Гайдарова. Съчиненията издават, че кандидатите не мога да построят изречения и логически завършен текст. Всеки е направил опит да тълкува по свой начин заданието. Споменава се често страхът от разочарование. Притеснително е, че в много от текстовете е застъпена позицията да се живее без очаквания и по течението, за да няма огорчения. Няма препратки нито към литературата, нито към политиката и съвременния живот. Авторите се въртят основно около темите за любовта и приятелството, където очакват всеотдайност, а „получават нож в гърба“. Среща се неправилна употреба на думи и отново много беден език, на места дори неуместен.

Шокирани сме от резултатите и представянето на кандидатите и то е факт при доста либерална скала на оценяване, в която двойка се пише за 22 грешки в една задача

посочи доц. Гайдарова. - Въпреки тези критерии и макар че текстовете не бяха особено трудни, имаме провал на повечето кандидати.

Налице е и липса на обща култура – не може да си завършил българско училище и да не си чувал за Дунав и Будапеща – световен град недалеч от нас. Сигурно тези деца имат своите силни страни, но образованието им не е една от тях, а имат претенции да станат висшисти“.

Оцени новината

Оцени новината
4.3/5 от 14 оценки
4.3/5 от 14 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
13 коментара
пловдивчанин

пловдивчанин

06.07.2023 | 16:59

Трагедията е пълна! Това са децата на тези, които се караха с учителите защо правятзабележка на децата им. Това са децата на тези, коита повтаряха, че нещо щом не е забранено, значи е разрешено...

Отговори
3 0
jiji

jiji

05.07.2023 | 09:34

това говори много за учителите ни

Отговори
4 1
Георгиева

Георгиева

05.07.2023 | 01:57

*вишист , няма дума висшист Май някой оценен по "либерална скала" я е писал тази статия :D срам и позор

Отговори
5 1
Нима?

Нима?

04.07.2023 | 06:07

А преди броени дни (на 19 май) кандидатите са си взели матурата по български език и литература :)

Отговори
6 0
Защо

Защо

04.07.2023 | 00:03

Се учудвате? Тези неграмотни със завършено образование ги срещаме навсякъде около нас: министри, народни представители, учители, редактори и кореспонденти на Марица… Простотията цари надлъж и нашир в тази миризлива кочина.

Отговори
17 1
Учител по математика

Учител по математика

03.07.2023 | 23:31

Тези, които сега приемате в ПУ са бъдещите учители на нашите деца. Те щом за 12 години не са научили българския език, няма да го научат. Ако искате ми вярвайте, но видях с очите си, как колега завършил през 2021 г. географи, я показваше на картата, че на юг България граничи с Черно море, а учениците пишат "иук" вместо "юг".

Отговори
14 1
Учител по математика

Учител по математика

03.07.2023 | 23:18

Заменете НВО 4 клас с изпит, проверяващ дали завършващите начално образование могат да четат и пишат и дали знаят таблично смятане, но не с "тотаджийски" тестове и ако не могат да правят това нямат място в прогимназията. Идват в 5 клас без да могат да умножават и делят, някои не могат и да събират и изваждат и от теб се очакват чудеса да ги научиш на материал предвиден за 5 години за една. Е няма как да стане. Тези ученици, заради прословутата наредба за приобщаващо образование се бутат от клас в клас и накрая с "тотаджийските" тестове в 7,10 и 12 клас - това постигат. Тотална неграмотност. Трябва да има различни училища, в които да влизат според техните възможности. На кого е нужно всички да учат до 12 клас. Единственото нещо, на което се събират всички е абитуриентския им бал. Затова резултатите са плачевни и все по-плачевни ще стават. Масово учениците не разбират текста на задачите, които имат, а какво остава да ги решат.

Отговори
26 2
Бате Гого

Бате Гого

03.07.2023 | 21:10

И по зле ще става !

Отговори
23 0
Хванах се за главата,какво извисяване-морално,духовно и реално отгледа

Хванах се за главата,какво извисяване-морално,духовно и реално отгледа

03.07.2023 | 20:36

Отгледаха “добрите сили”,жълтопаветния “умнокрасивитет” на България в последните 2-3 години.Отгледаха едни невежи,посредствени ,неамбициозни и мързеливи деца,които дори и си нямат представа реално за незнанието им,но за сметка на това личната им самооценка на възможностите им е надута до краен предел,като вирнатия нос на Кок’орчо и пламъкът в опулените му очи.(Тоя трябва да е болен от Базедова болест,как иначе да е тая изцъкленност ).Но пък искат да влезнат в “унерВИСИТЕТ”!Ех,тоя “умнокрасивитет”бе,сами се изядоха,но и нас довършиха!

Отговори
14 4
Вътьо

Вътьо

04.07.2023 | 04:36

Ти май си завършил същия университет. Не можеш да пишеш.

Отговори
7 2
Децата не са по-тъпи от родителите си, ако и да не ви се вярва

Децата не са по-тъпи от родителите си, ако и да не ви се вярва

03.07.2023 | 17:52

Просто едно време екрани имаха само телевизорите, пък те имаха само две програми, хвани едната, та удари другата. Затова някога се четеше. А сега се гледа, маже се с пръст и се клика. Дори учените пишат дисертации, копирайки и пействайки с помощта на мишка. Скоро и мишката ще стане излишна, както и остатъците от интелект, успешно заменени от изкуствен такъв.

Отговори
28 2
Реалист

Реалист

03.07.2023 | 18:05

От теб може и да не са, ама от мен със сигурност са по-тъпи!

Отговори
9 2
Личи си

Личи си

03.07.2023 | 18:20

Отдалеч. Ха-ха-ха-ха-ха.

Отговори
4 1

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?

Към анкетата