Следвайте ни

Отиде си проф. Димитър Димитров – основател и президент на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите

viber icon

След кратко боледуване е починал основателят и президент на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите проф. Димитър Димитров. Тъжната новина е съобщена на сайта на учебното заведение.

„Отиде си една ярка личност, която блестеше с безброй таланти, неуморим дух, цветен език и силен смях. Житейските мъдрости, до които беше достигнал през собствения си нелесен път от Тръстеник, Русенско, до Пловдив той искаше да разкаже на всички.

И остави тази мъдрост за нас, за да помним, че животът трябва да се живее всеки ден, ден, в който си направил поне едно добро нещо за някого. Ние, неговите колеги, студенти, приятели и близки знаем, че Професорът ще остане във всеки от нас да живее със спомен за подарен безценен съвет. Знаем, че някъде там горе той ще продължи да разказва притчи за живота, ще събира небесните спътници на матинета и литературни четения. И там той няма да е сам, с него ще са всички духовни люде, които си отидоха без време, и които имаха честта да се нарекат негови приятели“.

Проф. д-р инж. Димитър Димитров е роден на 15.02.1952 г. в с. Тръстеник, област Русе. Завършва УАСГ в София, магистър по земеустройствено инженерство (1977). Дипломира се в ИУ във Варна (1983). Доктор (1987), доцент (1997), професор (2013), академик (2015). Девет години преподава в АУ в Пловдив. Зам.-министър на земеделието (1997-1999). Той е известен преподавател и учен, автор на проекта и учредител на Висше училище по агробизнес и развитие на регионите, което е създадено през 1992 г. Има повече от 20-годишен опит в ръководни органи на институции за висше образование.

Научната му продукция в областта на управление на висшето образование, управление на проекти, управление на агробизнеса е значителна. Работил е като ректор и директор на висше училище, първи заместник-министър на земеделието, председател на Национална борса за интелектуални продукти, учредител и председател на Националната федерация на кредитните кооперации, учредител и председател на Български кооперативен съюз. Специализирал е в САЩ и Западна Европа в областта на университетския мениджмънт. Изнасял е лекции в Полша, Гърция, Турция и други страни. Носител на медали и отличия за принос към науката, образованието и културата, доктор хонорис кауза.

Проф. Димитров бе приятел и съмишленик на в. "Марица". Редакцията изказва своите съболезнования на близките му!

Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите обявява 8 декември за Ден на траур. Поклонениието пред проф. Димитров ще бъде в аудитория 7 на ВУАРР (бул. „Дунав“ 78) на 8 декември 2020 година от 9 до 16 часа.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Студент

Студент

07.12.2020 | 21:25

Поклон Професоре

Отговори
3 0
roditel

roditel

07.12.2020 | 21:23

ogromna zaguba za vsi4ci ni . poclon pred svetlata mu pamet. iscreni saboleznovania na semeistvoto mu. viarvam sega e na po dobro miasto.

Отговори
2 0
Студент

Студент

07.12.2020 | 13:25

Бог да го прости.Съболезнования на близките му.Поклон, професоре.

Отговори
6 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?