Следвайте ни

Аграрният ще признава знания от гимназията от догодина

Разработва система за кредити, по която ще освобождава от някои изпити ученици от селскостопански училища

viber icon

Още от следващата академична година Аграрният университет ще започне да зачита знания от селскостопанска гимназия, без да се налага младежите да учат пак същото. В момента вузът разработва схемата, по която да се въведе практиката за признаване на кредити. Регламентът ще е ясен до края на 2019-а, каза ръководителят на проекта проф. Тоня Георгиева.

Трудността в изработването му идва от това, че професионалните гимназии прилагат системата ЕКВЕТ, базирана на обем знания. А във вузовете методиките са според брой часове. Проблемът е как единият подход да се съотнесе към другия и да се създаде обща „мерна единица”. В другите държави не се налага такова стиковане, тъй като средното и висшето образование ползват едни и същи методики. Затова там системата се прилага широко.

У нас са възможни два варианта. Единият предвижда първокурсниците, които идват от селскостопански гимназии, да полагат тест, който да покаже какви знания са придобили, като след това те им се зачетат. Другият начин е събеседване с преподавател, който да прави преценка и да признава кредита. Това може да доведе до освобождаване от изпит или спестяване на подготовката по част от конспекта, обясни проф. Георгиева. Би могло също студентът да отсъства от някои упражнения, тъй като вече има базова подготовка от професионалната гимназия. Докато колегите му я трупат, той може да напредва в друга материя. Така няма да тъпче на едно място, а ще продължи от ниво, което вече е постигнал.

Новата практика ще стъпи върху принципна договореност, която АУ е постигнал с десетина селскостопански гимназии в страната.

Въвеждането й няма да се отрази на приема. Както и сега, учениците от такива учебни заведения ще могат да ползват като вход бележката от държавния си изпит по специалността, независимо дали са избрали той да се зачита като втора матура по избираем предмет. Преди години вузът имаше квоти за възпитаници на професионални гимназии.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?