Следвайте ни

В нови 4 училища: Таблет заменя учебниците и тетрадките

viber icon

Паралелки в още 4 пловдивски основни училища от тази есен въвеждат системата 1:1, при която всеки ученик е с персонално устройство, което замества тетрадките и учебниците. Обучението се води във виртуални класни стаи по различни предмети, има опция за групов чат и работа по проекти у дома, като средата е защитена и училището контролира до какво съдържание да имат достъп класовете. Новото попълнение в отбора 1:1 под тепетата са ОУ „Христо Г. Данов”, ОУ „Димитър Талев”, ОУ „Алеко Константинов” и ОУ "Кочо Честеменски". Така училищата стават  9.

Това, че хартията няма да е водеща, няма да пречи, технологията ще добави нови елементи и ще предизвика още интерес,

 коментира зам.-кметът Стефан Стоянов. Психолози вече биха тревога, че има нужда от сериозно преосмисляне как се прилага системата 1:1, защото може да има и негативен ефект по отношение на социалните умения на учениците. След  онлайн обучението по време на извънредното положение пък МОН отчете, че в електронна среда то не е ефективно за начален курс. На въпрос доколко е уместно при това положение тотална дигитализация в малките класове, Стефан Стоянов отвърна, че всяко училище прави преценката, децата от ранна възраст вече имат дигитални умения и при всички случаи трябва да се търси балансът.

Всяка система сработва в най-много 60% от общността, а ние имаме вече 60% разбиращи и ползващи облачните технологии учители и директори, добави Стоянов. И подчерта: „Технологията е само средството. 

Масова заблуда е, че Скайп и Месинджър са дистанционно обучение

Вече не е проблем да се свържем с 20 деца, а да направим съдържание и да има какво да качим в платформите. Истинското дистанционно обучение са уроците и ресурсите, които се споделят във виртуалната класна стая”. Лесно е да се овладее работата с хардуера и софтуера, но с това работата още не е свършена, призна зам.-кметът по образованието и насочи вниманието към нужда от фокусиране върху създаване на подходящи ресурси и проектно базирано обучение в дигитална среда. 

Стефан Стоянов вметна, че когато преди 4 г. стартира общинската програма за дигитализация, 

никой не е очаквал пандемия и електронно обучение от разстояние,

 а само допреди година все още разговорите за дигитализация били в бъдеще време. „Ако не беше възникнала кризата, дори и в следващите 2 г. нямаше да достигнем 30 000 акаунта и 8000 виртуални класни стаи. Направихте много бързо ресурси, които да се ползват от всички. Така се прави и това е истинският учител ​- прави нещо добро и го споделя”, обърна се той към преподаватели от Гугъл Едикейтър Груп - Пловдив. И ги увери, че това е помогнало на стотици учители да повярват, че има смисъл да се подготвят за онлайн работа с децата. В същото време предупреди нищо да не се прави самоцелно, а по умния начин. И изрази надежда наесен  Пловдив да има готови модели, които да помогнат на гилдията в цялата страна. 

 

Мобилизация в извънредното положение:  Гугъл общността с канал в Ютуб, 80 000 гледали видеата

В месеците на дистанционно обучение Гугъл Едикеътър Груп в Пловдив мобилизира своите сертифицирани учители и трейнъри, разказа Елена Вързилова. Преподавателката от ЕГ „Иван Вазов” е сред тези с най-голям опит в използването на облачните технологии в училище и на свой ред обучава колеги, след като е сертифицирана за това от Гугъл.  

От март досега GEG е създала насоки за ползване на облачните технологии от всички учители, включително необучените. Към момента сертифицираните са около 900.

 Записани са и обучителни видеа за работа с инструментите на платформата на Гугъл за образование G-Suite.

Стартира и канал в Ютуб в подкрепа на учителите, които използват активно облачната платформа. Над 80 000 имат видеата, създадени само за една седмица от трейнърите.

Стотици учители и директори се включили и уебинарите,  организирани в партньорство с Община Пловдив и Центъра за творческо обучение. Заради ограниченията колко участници може да има в жива връзка, над 1000 желаещи получили след това запис от онлайн тренинга. Над 80 участници събрал уебинар за чуждоезиково обучение чрез облачните технологии, проведени са и уъркшопове за създаване на учебно съдържание. 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Ерхан

Ерхан

09.07.2020 | 15:24

Напомням на Елица Кнадева-идиоткова, че Христо Груев ДАНОВ е средно училище к. такава, а не основно.. Аз за това чета Пловдив 24 а не вас, защото там такива т. и репортери Няма

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?