Следвайте ни

От геймър до гейм разработчик

viber icon

Запознайте се с Дилян Неделчев и Мартин Кюлханджиев от Пловдив. И двамата вече имат повече от 10 години опит като любители геймъри. И докато за близките им видео игрите са просто загуба на време, за двете момчета те се оказват именно първата крачка към професионалното им развитие. Как? Нека чуем от самите тях:

- Кога разбра, че искаш да се занимаваш с разработването на игри?

Дилян:  Винаги съм имал интерес към създаването на истории и светове, съответно когато разбрах, че това може да бъде предадено чрез видео игрите се насочих към тях.

- Как видео игрите те развиват в професионален план?

Дилян: Изучаването на чужди проекти като видео игрите обогатяват изключително много нашата библиотека, гледни точки и решаване на проблеми по всевъзможен начин. Анализирайки завършения продукт на хората с десетилетия повече опит от теб самия, е най-бързия и лесен начин да започнеш своето развитие.

Мартин: Видеоигрите предлагат преживяване – емоционално и визуално, което по много начини може да те накара да се замислиш какво за теб е  важно, било то в игра, във филм, в музиката или в каквото и да е свързано с изкуството. Дават ти нови идеи, неща, върху които да се замислиш. Това от своя страна може да допринесе голяма доза развитие.

- Какво е да учиш в ARC Academy?

Дилян: Академията представя на човек свободата да следва собствената си воля и желание към създаването на изкуство с помощта на силната подкрепа на опитните лектори. Ако човек би искал да се занимава с изкуство. 3D или гейм дизайн във видеоигрите - това е единственото правилно място! 

Мартин: В ARC Academy се създаде една много приятна работна атмосфера, която ме подтикна да бъда продуктивен и да се докажа пред останалите – да бъда най-доброто от себе си. Това от своя страна е изключително важно за едно място, чиято цел е да те развива. Лекторите, бидейки професионалисти, може би бяха една от основните мотиватори, докато разработвах домашните си. Тяхната критика беше много горещо очаквана и изключително ценна.

- Какво отличава ARC Academy от останалите образователни институции?

Дилян: Целият план за обучение е на база практически опит, поддържан с адекватен материал за учене. Според мен този метод е на най-високото ниво на образование и ефективност в България.

Мартин: Краткият отговор: Всичко. Дългият отговор – ARC Academy претендира да бъде академия за разработване на игри и точно това и дава. Материал, който не заобикаля около целта, точна критика, задачи, които те подготвят за работна среда в индустрията, запознанства с хора, които са изпитали средата, към която си се насочил, модерно преподаване, актуална програма, софтуер и хардуер. Всичко, от което има нужда човек, му се предоставя.

- Има ли гр.Пловдив потенциал да се развие като място, където човек може да работи в гейм индустрията?

Дилян: Естествено, че бъдеще за този вид бизнес има навсякъде. Като пример за това в Пловдив е студиото The Sixth Hammer с играта си Moo Lander.

Мартин: Не съм разглеждал какво се случва с гейм индустрията в Пловдив, но определено атмосферата на този град би била изключително благодатна за такива авантюри. Като започнем със самите хора, които обитават града – изключително интересни личности, настроени позитивно, и продължим с изключителните гледки и места за размисъл – всеки артист, който има нужда от усамотяване, за да разгадае поредния дизайнерски проблем, ще бъде благодарен на средата, която е избрал.Смятам, че Пловдив има много какво да предостави на хората и на индустрията и се надявам един ден да се развие и той като среда за правене на видео игри.

За някои решението на Дилян и Мартин да се насочат към областта разработчик на видео игри може да е изненадващо, но истината е, че през последните години гейм индустрията е една от най-бързоразвиващите се и доходоносни в света. Приходите от световния пазар за компютърни игри през 2020 година е почти 37 милиарда долара, а за мобилни игри – 77 милиарда долара. За същата година потребителите във Великобритания са похарчили повече пари за игри, отколкото за сериали и филми взети заедно. Нещо повече – пандемията от коронавирус не просто не забави, а дори ускори развитието на гейм индустрията. 49% от геймърите са заявили, че по време на локдауна са увеличили времето, прекарано в игра. Друг любопитен факт е, че средната възраст на самите геймъри е 32-35 години.

Всички тези данни доказват, че гейм индустрията е не просто забавление за децата, а може би една от най-перспективните индустрии в световен мащаб.
Добрата новина е, че България не изостава от световните тенденции. Освен немалкото признати в чужбина независими български студиа като Haemimont Games и XS Software все повече големи международни компании, като Gameloft, Ubisoft и Creative Assembly, отварят офиси в страната.

Още по-добрата новина е, че много от специалистите, работещи в изброените студиа, са и преподаватели в ARC Academy. За последните няколко години Академията успя да се утвърди като водещо място за обучение на бъдещи таланти в гейм индустрията. Основното ѝ преимущество е именно нейната практическа насоченост благодарение на факта, че преподавателите са професионалисти в своята област, а не професионални преподаватели. По този начин студентите черпят знания от опита на хора, които ежедневно участват в разработката на видео игри на световно ниво.

Основната програма в ARC Academy се нарича „Game Dev”, а студентите имат на разположение 4 семестъра, за да се запознаят с всеки аспект от разработването на една видео игра.

Първите 2 семестъра са въвеждащи като основната им цел е да представят основни понятия и ключовите направления като гейм дизайн, изграждане на светове и персонажи, 3D моделиране и продуциране на игри. През следващите 2 семестъра студентите не просто надграждат натрупаните знания, но и имат възможност да се специализират в един от трите основни профила – Game Design, 2D Concept Art и 3D Art. Всеки от трите профила отговаря на реални позиции в гейм студиата, като по този начин студентите трупат безценен опит на избраната позиция, а обучението им започва да се отплаща още преди да са го завършили.

Що се отнася до цената на обучението ARC Academy и Фондация „Америка за България“ предлагат интересна и иновативна възможност за финансиране на студентите. За всяка година, през която завършилите Академията студенти изберат да останат и работят в България, фондацията ще покрива 20% от студентския им заем. По този начин само в рамките на 5 години Фондация „Америка за България“ ще покрие целия размер на финансираната такса, а за студентите ще остане да платят единствено лихвите по заема си. 
Пълната информация за условията на финансирането и сроковете за ранно записване в програмата „Game Dev“ е достъпна на сайта на академията – arc.academy.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?