Следвайте ни

От Епархийското училище до Търговската гимназия

viber icon

Ако се опитаме да проследим възникването и развитието на емблематичните марки на Пловдив, трябва да обобщим един период от поне 170 години. Началото е още по времето, когато българите в града се пробуждат и започват борба за отстояване на своята идентичност. През 30-те години на XIX век възрожденските дейци чертаят планове за създаване на едно централно училище, което да превърне Пловдив в център на новобългарската просвета. Така през 1850 г. се появява Пловдивското епархийско училище, което още преди Освобождението прераства в гимназия, а след 1880 г. е най-авторитетната просветна институция в Южна България. Много от преподавателите впоследствие стават професори в Софийския университет, а един от тях е сред създателите на Художествената академия. Днес наследник на това емблематично учебно заведение е Хуманитарна гимназия. 

С появата на училището „Св. Андрей” през 1863 г. започва развитието на Пловдив като център на езиковото обучение у нас. Връхна точка е Френският мъжки колеж „Св. Августин”, който в началното десетилетие на ХХ в. се утвърждава като балкански център на френската култура. По това време колежът има два филиала - колежите „Св. Василий” в Одрин и „Св. Михаил” във Варна. През 1883 г. се създава Италианското училище, което по-късно прераства в гимназия „Виторио Алфиери”, а от 1901 г. започва дейността на Немското училище. 

Благодарение на усилията на Пловдивската търговско-индустриална камара възниква една от емблемите на професионалното образование у нас - Търговската гимназия. Настаняването  в нова сграда през 1928 г. дава възможност на учебното заведение да се развие и утвърди своя авторитет. Така започват първите страници от историята на днешната Национална търговска гимназия.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?