Следвайте ни

От догодина: Държавният изпит по професия става задължителна втора матура

viber icon

Тази учебна  година е последната, в която учениците по свое желание могат да заменят втория държавен зрелостен изпит с два -  по теория и по практика на професията и специалността. От следващата това ще бъде задължително за зрелостниците от професионални паралелки и изпитът ще бъде един, обединяващ двата сегашни.

В Пловдивска област тази година 951 зрелостници от професионални паралелки избраха  държавният изпит по специалността да им се признае като втора задължителна матура, а още 10 подадоха заявление да идат и на трета по желание - пак по професията.

В цялата страна в  394 училища днес имаше държавен изпит по теория на професията и специалността за придобиване на професионална квалификация. Той се провежда в професионалните гимназии, в средни училища и профилирани гимназии за ученици, успешно завършили XII клас. 13 306 ученици от паралелки за професионално образование са подали предварително заявление. 

Държавният изпит по теория е писмена разработка по изпитна тема и продължава 4 астрономически часа. Темата се тегли във всяко училище и по нея пишат всички ученици в него, които се обучават за една и съща професия и специалност. Изпитните билети се подготвят от комисия по оценяване.

Оценяването се извършва от комисията в съответствие с критериите, определени във всяка национална изпитна програма за съответната професия и специалност. Всеки член на комисията оценява писмената работа, като вписва оценката си в индивидуален протокол. За всяка писмена работа се изготвя рецензия. Обучаваните ще могат да се запознаят с рецензията в училището, в което са положили изпита.

Оценката от държавния изпит по теория за всяка писмена работа се формира като средноаритметична от индивидуалните оценки на членовете на комисията с точност до 0,01.

Държавният изпит по практика включва изпълнение на практическо задание и е с продължителност не повече от 3 дни и не повече от 6 астрономически часа дневно. Всеки, който полага държавния изпит по практика, получава индивидуално или групово практическо задание, в което се формулират критерии за оценяване в съответствие с утвърдените в националните изпитни програми. 

Датите за провеждане на тези изпити и сроковете за подаване на заявленията за всяка сесия се определят в началото на учебната година от директора на училището. Всеки държавен изпит се смята за успешно положен при постигане на половината от максималния брой точки, определени в националната изпитна програма.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?