Следвайте ни

От днес: ДКЦ-тата раздават антигенните тестове за учителите

Школските медсестри ще докладват пак там резултатите

viber icon

От днес след обяд започва раздаването на антигенните тестове, с които ще бъдат тествани учителите в Пловдив. Школските медсестри трябва да се явят да ги получат в ДКЦ-то, в чийто район попада съответното училище.

Организацията е направена от Община Пловдив, тъй като медицинските лица в учебните заведения са на нейно подчинение. Директорите пък изготвят графиците как ще става по места тестването, за да няма струпване. Учителите, които преподават онлайн, също ще трябва да отидат в медицинските кабинети.

ДКЦ-тата са получили още в петък от РЗИ нужните количества за Пловдив. След като приключи изследването в един колектив, резултатите ще се докладват пак в ДКЦ-то, където служител ще ги въвежда в база-данни, обясни началникът на общинския отдел по образование Донка Щилянова.

Очаква се процесът да приключи във всички училища в Пловдив до края на тази седмица. Засега тестовете се правят само на педагогическия персонал, без непедагогическия. Не са включени детските градини, но днес се провеждат инструктажи и на медицинските сестри от тях. В държавните училища тестването пак ще се извършва от медицинския персонал, но организацията там се прави от РЗИ. Медсестри има във всички учебни заведения в Пловдив.

В случай на положителен антигенен тест информацията ще се подава здравната инспекция, откъдето ще дават инструкции дали следва да се направи и PCR.

В общинските училища в Пловдив педагозите са общо около 2900. Тестването е безплатно и доброволно, но препоръчително, обясни Донка Щилянова. 

За разлика от ваксинирането, идеята за масово тестване се приема по-радушно в гилдията. Повечето учители са склонни да се изследват, за да имат представа за статуса си, особено преди евентуалното връщане в клас през февруари.

Повече трудности има в малките общини в областта. Училището в Караджово например няма медицинска сестра, въпреки че директорката е направила постъпки общината да й осигури подходящо помещение и персонал. В школото работят 18 педагози. Медсестра няма и в учебните заведения в Кочево и Моминско.

Там ще бъде командировано медицинско лице от училище, което има, обясниха от община Садово. Още в петък там получили около 200 антигенни теста, които днес школските медсестри се явяват да си вземат от голямата община. Те трябвало да се явят утре на инструктаж в РЗИ, който после бил отменен. Това създава известно напрежение как ще се правят медицински манипулации, без персоналът да е обучен.  За антигенните тестове се изисква взимане на материал от носа, който се смесва със серум по опроделен начин, получената проба се капва в прозорче  на принципа на тестовете за бременност, като резултатът е ясен за минути.

Още в петък на инструктаж в РЗИ са били медсестрите от всички учебни заведения в община „Родопи“, казаха оттам. Заедно с техническите указания били дадени и антигенните тестове. В ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в село Марково например вече е направен графикът и тестването започва утре, като за два дни ще минат всички 25 педагози в школото. В ОУ "Петър Бонев" в Перущица пък поставили началото още днес - сутринта с педагозите от начален курс, който учи присъствено, след обяд ще се направят тестовете на педагозите от занималнята. Утре е ред на преподаватели, които са онлайн, като до сряда трябва да минат всички. Засега никой не е отказал, няма и положителен тест, каза директорът Бойко Иванов.

Другаде обаче все още чакат указания. Последната инструкция беше да имаме готовност, каза главният експерт по образованието в община Брезово Антония Стоянова. Там има 4 училища – по едно начално, основно и средно, както и професионална гимназия.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?