71

От черната дъска до хромбука: 5 филма разказват 50 г. школска история СНИМКИ

Ученици от СУ "Св. св. Кирил и Методий" ги създадоха за юбилея, като прелистиха школския архив

Пет кратки филма разказват 50-те години история на пловдивското СУ  “Св. св. Кирил и Методий”, което напролет ще чества юбилея си.  За изработването на всеки са използвани снимки, видео материали и автентични текстове от архивите на училището, така че да бъдат отразени духът и стилът на всяко десетилетие.

"Основна задача при изготвянето на филма бе голяма част от настоящите ученици да се включат в изследването на архивните документи, за да осъзнаят, че настоящето е обосновано от миналото и действията ни днес определят бъдещето", казват от школото. Така историята му била свързана с историята на страната, политическия строй, промените в обществото. Видеата показват още как са се променяли правилата,  училището и изискванията към него.

Излъчването стартира днес с първата част - "От черната дъска до хромбука", а филмчетата ще се завъртят в следващите 5 месеца последователно на Фейсбук-страниците на СУ “Св. св. Кирил и Методий”, на Професия "Дизайнер", СУ "Св. св. Кирил и Методий" Пловдив и на Професия "Танцьор", СУ "Св. св. Кирил и Методий" Пловдив, както и в YouTube канала и в сайта на училището https://ecoschoolplovdiv.bg.

Целият филм за историята на училището ще бъде излъчен на 11 май в Драматичния театър на тържествен спектакъл.

Създаването на филма е плод на усилията на целия екип. Идеята, режисурата, заснемането, техническото и художественото изпълнение са на Марин Вулджев - учител по практика в  специалност “Рекламна графика”, Боян Алексиев  - учител по практика в специалност “Български танци”, и директора Таня Николова.

СУ “Св. св. Кирил и Методий” е иновативно и Референтно Гугъл училище. Част от поралелките в начален етап са по метода Монтесори. В прогимназиален етап от V до VII клас училището залага на проектно базирано обучение, разширена подготовка по математика, български език и литература, хореография и изобразително изкуство. В гимназиален етап се е специализирало в професионалното обучение от направление "Изкуства" с утвърдили се вече две професии: професия “Дизайнер” - специалност “Рекламна графика” , и професия “Танцьор” - специалност “Български танци”.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?