Следвайте ни

От 4 януари малките се връщат в забавачки и клас, родителите раздвоени

viber icon

Новината, че учениците от 1. до 4. клас ще се върнат в клас от 4 януари, като тогава ще заработят отново също детски градини и ясли, предизвика от радост до страх сред родителите.

Както „Марица“ писа, за да удължи периода на учене от къщи, след обявяването на частичния локдаун МОН даде още два дни коледна ваканция -22  и 23 декември, за да се слее тя с времето на затваряне заради мерките.

Решението децата от начален етап да учат присъствено от 4 януари се приема противоречиво. От една страна, е мотивът "за", тъй като за тях обучението в електронна среда е с най-ниска ефективност, най-вредно по отношение на дълго стоене пред екраните и изисква постоянно подкрепа от родител. В тази възраст е най-важно прякото взаимодействие с учителя, а това е и времето за базово ограмотяване. Неколкократно вече министър Красимир Вълчев подчертава, че за най-малките загубите от онлайн формата са най-големи.

Чуват се гласове и срещу това по-големите да продължат да учат онлайн - гимназистите са в този формат още от октомври. Пак се очаква ропот и от собствениците на занимални, школи и езикови центрове, които според новото предложение остават затворени до 31 януари.

От друга страна - за продължаване на мерките е аргументът, че децата не боледуват толкова много, но са преносители на коронавирус, както и опасенията на учителите за безопасността на работната среда в условия на ежедневен контакт с много ученици. Въпреки опасенията за здравето си обаче под 20% от педагозите в областта са готови да се ваксинират. 

По отношение на детските градини последната анкета с родителите в Пловдив показа, че 88% искат отваряне, а само 12% настояват да останат затворени до края на извънредната епидемична обстановка. За 61 на сто от участвалите в допитването 5500 родители от отварянето зависи те да се върнат на работа. 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?