Следвайте ни

От 15 септември: Всяко училище - с изолатор за COVID-19

Ученик или учител трябва да се отделят от класа, дори и при само един симптом - например хрема или необичайна умора

viber icon

Свързани новини

Всяко учебно заведение трябва да предвиди помещение за изолиране на ученици или персонал със симптоми на заболяване. Това е записано в насоките на МОН за организацията през предстоящата учебна година.

Няма да се мери температура на входа, но медицински филтър трябва да има в първия час на всяка смяна.

Дори и при само един симптом на коронавирус – кашлица, хрема, задух, болки в гърлото, необичайна умора, мускулни болки, гадене, повръщане, разстройство, трябва да се пристъпва към изолиране на ученика или възрастния. Това ще става в предварително подготвеното помещение, като веднага трябва да се постави маска.

Ако става въпрос за ученик, следващата стъпка е да се направи връзка с родител, който да си го прибере, по възможност с личен транспорт, не с градски рейс. Нататък е негов ангажиментът да се свърже с личния лекар и да осигури детето да няма контакти с други хора, докато се изясни положението. Щом то напусне школото, следва дезинфекция на изолатора. Допускането обратно става само с медицинска бележка, че ученикът или възрастният е здрав.

В случай на положителен PCR тест родителят трябва незабавно да информира директора, а  той – РЗИ, като представи и списък на контактните ученици и учители.

Може да се затвори клас или цялото училище, като лицата под задължителна карантина ще определя РЗИ. В този случай паралелката ще преминава към обучение в електронна среда от къщи.

Ако е карантинирано контактно дете на заразен ученик, родителят трябва да го наблюдава за евентуална проява на симптоми. Може да се карантинира и учителят от начален етап, както и други контактни учители и ученици, които са били на по-малко от 2 м от заразения повече от 15 минути. Освен това контактът трябва да е бил от 2 дни преди положителния тест до 14 дни след това.

При карантиниране на дете семейството трябва също да се самонаблюдава в продължение на 14 дни от началото на карантината и още 14 след изтичането й, пише в инструкциите на МОН, разработени заедно с МЗ.

След отстраняване от учебния процес на дете с потвърдена диагноза, ще се пристъпва към пълна дезинфекция на помещенията, които класът му е ползвал в последните 48 часа.

Когато се касае са учител или друг възрастен от персонала, стъпките са почти същите, като отново се уведомяват родителите на децата. Препоръчва се и оказване на психологическа подкрепа на педагога.

Свързани новини

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Ани

Ани

31.08.2020 | 00:43

Това са деца не плъхове.А тези с братя и сестри,ако едното дете има болен и другото ли ще излиза карантина.Жива мъка.

Отговори
3 0
Nama kovid

Nama kovid

30.08.2020 | 23:58

Kolko ste glupavi igraqt si s naroda ....

Отговори
3 0
Геро

Геро

30.08.2020 | 18:42

Тая с присъствено то обучение е като рулетка.

Отговори
2 2
Тц тц тц

Тц тц тц

30.08.2020 | 18:30

Още някоя простотия няма ли да измислите

Отговори
11 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?