Следвайте ни

От 12 до 165 деца от едно школо на почивка без пари

Педагогическите съвети ще решават кой да пътува, директорът ще праща по 3 оферти на туроператори по електронен път в МОН

viber icon

Часове, след като синдикат "Образование" предупреди, че може  да се стигне до голямо напрежение около едноседмичните ученически лагери за сметка на държавата, МОН публикува  за обществено обсъждане рамката на новата програма "Отново заедно". 

Тя потвърждава първоначалната информация, че Педагогическите съвети в училищата ще определят кои деца да отидат на безплатна за семействата почивка. Въвежда обаче нови ориентири за броя на малките курортисти според големината на учебното заведение. Първоначално информацията бе за до 70 деца от училище.

Сега е разписано училища с над 150 ученици да могат да кандидатстват с до 7% от общия брой, но не повече от 165 участници. По-малките ще пращат до 12 курортисти.

Срокът за кандидатстване ще  е от одобряването на програмата от МС до 1 септември или до изчерпване на средствата.

Ще се представят 3 оферти от туроператори, като документите ще се пращат електронно в МОН с копие до РУО. Максималната сума за едно школо е 82 500 лв. при 6-дневен пакет на стойност 500 лв. на човек. 70% от заявената сума ще се превежда при одобрението, останалата част след сключен договор с туроператор.

Програмата "Отново заедно" се инициира от МОН и ще се изпълнява съвместно с министерствата на финансите и на туризма, след като през последните две учебни години учениците в по-голяма част от учебното време се обучаваха неприсъствено, поради въведената извънредната епидемична обстановка в страната.  В резултат на това е дестабилизирано емоционалното и физическото състояние на учениците. Шестдневните ученически туристически пътувания целят  преодоляване на последствията от COVID-19, в т.ч. липсата на активен социален живот. Програмата предвижда и занимания в областта на науките, изкуствата, технологиите и спорта.


Срокът на изпълнение ще е до 14 септември 2021 г,  а бюджетът  15 000 000 лв. Програмата ще обезпечи едноседмичен отдих на 30 000 деца.

Тя обхваща държавни и общински училища, като  е предназначена за ученици от I клас до XI клас ( разпределени в групи от 10 до 15 ученици) през учебната 2020/2021 г., включително ръководители на групите - учители и други педагогически специалисти, възпитатели, психолози, педагогически съветници и медицински специалисти.

Освен туристическия пакет, дейностите включват организиране на посещения на културно-исторически забележителности, занаятчийски работилници, спортни изяви, театри, кина и други, спорт, дискусии и образователни игри в различни области, срещи  с изявени личности.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

А стига де!

А стига де!

01.06.2021 | 18:31

Хохохо, че кой учител ще се съгласи да обгрижва 24 часа дечицата? Кой учител ще играе ролята на слуга и аниматор? За много прости смятате бг учителите, ей, хахаха. 10 месеца не ви ли стигат по цял ден да ги гледа друг, друг да носи отговорност за възпитание, социализация, обучение, а сега и море.....

Отговори
6 1
4596

4596

06.06.2021 | 12:12

много показателно - явно учителите са крепостни на директор и министерство и никой не се интересува от мнението им

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?