Следвайте ни

Освобождават ученици от присъствена форма и при диабет и хипертония на родител

Доста по-тежки са диагнозите в списъка със заболяванията на децата, който постоянно ще се актуализира

viber icon

Ако друг член на семейството има диабет, хипертония, белодробно, онко или тежко хронично заболяване, може да се мисли за преминаване на детето към форма на обучение, различна от присъствената дневна. 

Това предвиждат насоките от МОН, които вече са разпратени на школските директори. Възможността е дадена, защото децата често прекарват коронавирус безсимптомно или леко, но могат да занесат заразата у дома  и тя да е фатална за роднина от рискова група.

Ако превключване от присъствена форма се иска заради близък на ученика, трябва да има препоръка  за това от лекуващия лекар на възрастния и тя да касае определен срок.

Доста по-тежки са болестите в списъка със заболявания на учениците, при които ще се допуска алтернативна от присъствената форма на обучение. Той ще се актуализира постоянно с натрупване на нова информация в хода на пандемията.

Решение за провеждане на форма на обучение, различна от дневната, при деца с хронични заболявания ще се взима индивидуално за всеки казус - от наблюдаващия лекар, а при нужда и след консултация с психолог. За целта в учебното заведение се представя етапна епикриза от проследяващия лекар за доказване на заболяването и текущия му статус с определяне риска от присъствено обучение и препоръка как да се провежда.

Потенциално застрашени от тежко протичане на COVID-19 са децата с компрометиран имунитет (с вроден или придобит имунен дефицит; с онкологични заболявания, особено след химио- и лъчетерапия; тези на лечение със системни кортикостероиди и цитостатици и т.н.). Вниманието трябва да е насочено и към деца със системни заболявания на съединителната тъкан, които са извън ремисия. Понеже при хлапетата симптомите включват температура, кашлица, диария и повръщане, рискове за евентуални усложнения крият и  болести на дихателната и на гастроинтестиналната система. Важна е и групата на всички деца с хронични заболявания в тежка форма и декомпенсирано състояние, като те могат да обхващат различни органи и системи.

По преценка на лекуващ или проследяващ лекар форма на обучение, различна от дневната, може да се препоръча и за деца с други заболявания, които не са в списъка.

Той съдържа имунни дефицити, които са над 200 вида. Упоменати са сърдечни болести и онкозаболяванията, както и хронични неврологични заболявания, свързани с парези, дискоординационен синдром, ДЦП. Диагнозите от детската ревматология влизат в списъка според видовете и дозата на ползваните лекарства. Има и ендокринни и метаболични.

 Превключване на друг режим на обучение може да се поиска за пациенти на детските нефрологии и при  хемодиализа, както и в случаи на някои гастро заболявания – например Болест на Крон, улцерозен колит, автоимунен хепатит.

 От присъствени занятия могат да бъдат освободени също ученици с туберкулоза, както и претърпели  операции. 

Първоначалният списък е достъпен в сайта на МОН и в него се припомнят и базовите мерки -  хигиена на ръцете, почистване и дезинфекция на повърхности и предмети, редовно проветряване, физическа дистанция, защитни маски. Те трябва да се прилагат както в училище, така и от останалите членове на домакинството в тяхната среда, за да не се допусне заразяване и предаване на инфекцията от и към лицата от най-рисковите групи - възрастните и хората с 31 придружаващи заболявания.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Mаq

Mаq

31.08.2020 | 00:07

МОР!

Отговори
1 0
Питане

Питане

30.08.2020 | 20:53

А как ще се промени градския транспорт, то е тъпчене сутрин, то е чудо, всички мерки са излишни ако не се предприеме нещо в тази насока.

Отговори
4 0
Учителчица

Учителчица

28.08.2020 | 14:03

Ти пък, че кой ще мисли за учителите? На амбразурата и няма мърдане, на синдикатите само пълним джобчетата. 4 месеца не помислих за учителя, за здравето му, за семейството му, за децата му. Срам, да нямат Такева и Юлиянчо едничко предложение в полза на всички. Срам!!!

Отговори
7 0
А учителите

А учителите

28.08.2020 | 12:43

Какво да правят учителите с диабет и хипертония, прекарани инсулт и метаболитен синдром. Никой не коментира, а може би на самите тях не им пука щом голям процент искат да започнат присъствено, както сочи анкетата на синдикат Подкрепа. А дали е така?

Отговори
9 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?