Следвайте ни

Освободиха от такси две специалности в УХТ и още 6 в цялата страна

viber icon

Първокурсниците, които учат „Машини и апарати за хранително-вкусовата и биотехнологичната промишленост“ и „Машини и апарати за хранително-вкусовата промишленост“ в УХТ вече ще бъдат освободени от такси за целия период на следването си. Без пари ще учат и студентите от професионално направление "Здравни грижи" в Медицинския.

Това става факт, след като правителството добави 8 нови специалности  в Списъка на защитените, а професионалното направление „Здравни грижи“ - в Списъка на приоритетните професионални направления.

Сред другите нови защитени специалности са „Африканистика“, „Класическа филология“ и „Ядрена техника и ядрена енергетика“, които се изучават в Софийския университет.Защитени стават още специалностите „Топло- и ядрена енергетика“ и „Ядрена енергетика“ в ТУ - София, „Металургия“ в Химико-технологичния и металургичен университет - София, „Корабостроене и морска техника“ в ТУ- Варна, както и „Технология на дървесината и мебелите“ в Лесотехническия университет.

Новите 8 защитени специалности се добавят и към Списъка на професионални направления и защитени специалности, които са освободени от заплащане на такси за обучение. По този начин обучението на първокурсниците през академичната 2020/2021 г. в тях ще бъде за сметка на държавния бюджет. Освобождаването от такси става поетапно  - всяка академична година ще влиза по още един курс на обучение от съответната защитена специалност или професионално направление.

През юни от заплащане бяха освободени първокурсниците от 8 професионални направления и 8 защитени специалности. Целта е да се насърчи обучението в тези области и това да помогне за подготовката на висококвалифицирани специалисти в сфери с най-висок очакван дефицит. 

За покриване на разходите за обучение за първия семестър МОН ще предостави на висшите училища 37 145 лв. от бюджета. За догодина  средствата ще бъдат планирани по бюджетите на съответните висши училища.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?