71
Следвайте ни

Оставки на здравния министър и премиера, ако тестовете на учениците не се правят у дома

viber icon

Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" ще поиска оставката на министъра на здравеопазването и на премиера, ако незабавно не бъде внесена промяна в заповедта за тестването на малките деца при връщане към присъствено обучение - то да става от родител у дома, а не в училище.

До това предупреждение се стига след национален съвет с участието на министъра на образованието в петък. Както "Марица" съобщи веднага след онлайн срещата, основното разисквано положение бе да се промени мястото на тестване.

Искането се отправя, след като е взето предвид, че:

• 87,3 % от учителите не са готови да правят тестове на учениците в начален етап;
•  учители и директори не могат да носят отговорност за медицински манипулации, диаметрално различни от длъжностната им характеристика;
• волята на по-голямата част от родителите е те да правят щадящите тестове на своите деца, в противен случай няма да дадат съгласие за присъствено обучение;
• провеждането на тестовете в контролирана среда кореспондира с недоверие към родителите, че те могат да направят тестовете в домашна обстановка и по този начин да гарантират сигурността на собственото си дете;
• Министерството на здравеопазването подмени препоръката на Отрасловия съвет по образование за тестовете тип „близалка“;
• условието на производителя на тестовете е да се правят на гладно и жадно;
• голяма част от децата се придвижват с училищни автобуси и липсата на храна и вода до 9 часа би нарушила грубо здравословния им режим/от което следва да се осигури време след теста за закуска на тези ученици/;
• смесването в училищна среда преди теста е предпоставка за зараза и карантиниране на цялата паралелка;
•  тестването на учениците в училище два пъти седмично в рамките на 30 минути в началото на учебния ден въобще не е възможно да бъде изпълнено, и то от един или двама учители.За тестването на 20 - 25 деца са нужни не по-малко от 4 - 5 възрастни, за да бъде изпълнено в този срок;
• присъствието на външни лица в училище в подобна ситуация подлага на риск опазването на конфиденциална информация за учениците;
• практически няма да бъде възможно спазването на противоепидемичните мерки по отношение на дистанцията от 1,5 м.;
• в много училища има подготвителни групи, за които тестване не се предвижда, а те учат в съседни стаи;
•  учителите, като тестващи, се превръщат на служители, работещи на първа линия;

В тази връзка националната позиция на Синдикат "Образование" е щадящите тестове за децата от начален курс да се правят от родителите в домашни условия, придружени от декларация на родителя, че тестът е негативен. По този начин отговорността ще е на семейството, а на учителя няма да се вменяват несвойствени за професията функции и отговорности.
Профсъюзът настоява още участието в процесите на тестване на учениците в начален етап да се извършва единствено на доброволен принцип, при декларирано съгласие на педагогическите и непедагогически специалисти в образователните институции.
Към учителите и служителите, които не желаят да се включват в процеса на тестване на ученици, да не се налага административен натиск, защото това ще доведе до организация на протестни и стачни действия от синдиката.
Възстановяването на редовния учебен процес да се случи, след като са изпълнени всички условия в заповедта на министъра на образованието и науката акад. Денков и това в никакъв случай да не се обвързва задължително с датата 10 ноември, иска още синдикатът.

Уважаеми г-н министър на здравеопазването, Вие приложихте образователен локдаун, което доведе до сериозни негативни последствия за българските деца. Ние, българските учители, Ви молим да се вслушате в нашия глас и да промените Вашата заповед, като дадете възможност родителите да правят тестовете на своите деца, каквато е практиката в някои европейски страни,

пишат от профсъюза.

Позицията на Синдиката на българските учители към КНСБ също е, че тестването трябва да се прави от родителите у дома - за да не се товарят учителите с още несвойствени за професията задължения и отговорности.

Ето и личната позиция учителката Даниела Ганчева който изригна в социалните мрежи:

Много съм "запалила"!
Имам 23 деца в ПЪРВИ клас, които ще се върнат и 30 минути няма да ми стигнат да ги тествам и при най-добрата организация от моя страна, след като гледах "обучителните" клипчета с по две деца в стая.
В най-добрия случай по 2 минути на дете прави 46 минути. По-вероятно е да стане час.
Докато тествам всички, ще има припаднали от глад и/или жажда.
Какво правя тогава, ако съм сама с тези деца?
Ще ми бъде ли гарантирано, че ще има кой да ми помага, за да стане по-бързо? Ами ако някой тест бъде изпуснат от дете и замърсен? Резервни предвидени ли са?
Децата, които вече са тествани, ще искат да се хранят, а другите ще ги гледат, така ли??? И ще стоят мирно на чиновете???
Понеделник и четвъртък ги отписвам като учебни часове?! Но ще ги "взимам" формално-документално, за да върви системата...
Пиша тук, защото моите притеснения касаят всички колеги, но и родители, и смятам, че ние също сме подведени с липса на навременна информация и алгоритъм.
В случая аз се съгласявам да тествам децата, за да са в клас, но при какви условия ще се случва, не е ясно и няма да бъде, докато не се върнем и не започне неизбежният хаос.
Тогава аз ще съм поела ангажимент, който не ми е по силите.
Какво правим?
Задавам въпроси, чакам отговори, в противен случай, ще откажа да участвам в този фарс с каквото и да е административно наказание за това.
Аз съм отговорен човек, а това "тестване" е "сдъвкано и изплюто", без изобщо никой да се замисли, че в нашите училища организацията куца по принцип, да не говорим при екстремни условия...
Тези "отгоре" поднасят някаква декларация, с която за пореден път да си измият ръцете от отговорност, ако нещо не се случи по план, какъвто всъщност няма.
Тогава отново ще бъдем противопоставени учители срещу родители и вместо да бъдем в полза на децата, ние ще водим безсмислена "война" , в която ще има само "победени" от системата.

Директорите пък роптаят срещу начина, по-който са оформени разпорежданията на министъра на образованието - писмо от петък след обяд, а не заповед с разписан точен алторитъм, каквато е била уговорката на Отраслов съвет.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (11)

Кокошарник

Кокошарник

07.11.2021 | 16:52

Взе да става комично, дано накрая не завърши трагично. Всички са мниго умни и затова решението е никакво. Всеки хвърля вината на другия. Трагедия по български.

Отговори
3 0
Оставка Радев и Кацаров

Оставка Радев и Кацаров

07.11.2021 | 16:07

Всички родители трябва да излезем навън и да помогнем на децата си. Нека раздадат тестовете вкъщи, не може чужди хора да бъркат децата ни. Оставка на кацата и фатмака. Миналата година децата от 1 до 4 клас ходеха на училище без проблеми. Да спасим децата си!

Отговори
5 1
Лора

Лора

07.11.2021 | 15:55

От управляващи Червени О лигофрени какво друго да очакваш освен ХАОС?

Отговори
6 0
до учителя

до учителя

07.11.2021 | 15:47

много ви е лесно от вкъщи да си взимате заплатите!!!айде поработете малко, започвайки с тестовете!

Отговори
2 8
Хххх

Хххх

07.11.2021 | 13:56

Чудно как същите тези родители, които съвсем съзнателно си изпращат децата болни и не им пука за другите, ще си тестват децата в къщи обективно и ще ги задържат, ако са полижителни. Просто няма начин, не може да се размита на добросъвестност от родителите.

Отговори
9 4
Гербаджии

Гербаджии

07.11.2021 | 11:23

Въпросният синдикат е гарбаджийска структура, която изпълнява политическа поръчка. Като не искат тестове както във всички европейски страни, ще продължават с онлайн обучението.

Отговори
5 14
Лора

Лора

07.11.2021 | 15:54

На психичноболните като теб само ГЕРБ им е в акъла.

Отговори
5 0
колкото

колкото

07.11.2021 | 11:08

са по-прости, толкова са с по-големи претенции. Всички тези, които искат оставки да отидат да поживеят извън БГ, където не могат да си разиграват коня.

Отговори
8 10
мхм

мхм

07.11.2021 | 10:37

Като цяло, за справянето със ситуацията Ковид се иска участие на всички. Дотук виждаме само хора от всевъзможни прослойки, които единствено гледат себе си, дори учителите са абдикирали от учениците си. за които трябва да са пример! С години ще се влачим, с години!

Отговори
10 15
хахаха

хахаха

07.11.2021 | 10:24

Учителите категорично не желаят да научат нещо. Родителите пък забраняват пюенето в плювалник, иначе да се заплюват - може :D

Отговори
15 7
Учител

Учител

07.11.2021 | 10:07

Господин министъра да дойде да бърка в плюмките.

Отговори
20 11

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?