49

Осмокласници направиха от стиропор вируса ХИВ

Ученици направиха от стиропор вируса ХИВ. Превърнаха в интерактивна игра опознаването на строежа му. И събраха връстници в зала 1 на музикалния корпус на пловдивското СУ „Любен Каравелов“, за да им разкажат какви са симптомите на СПИН и как да се предпазят. Интерактивният урок е по повод днешния 1 декември, когато се отбелязва Световният ден за борба със СПИН.

Залата събра на едно място осмокласници и десетокласници, а да послушат и научат нещо полезно влязоха и по-малки ученици. За да представят интересно информацията, осмокласниците направили презентация – директно в новата платформа „Дигитална раница“, която позволява създаване на електронни ресурси и която дори учителите все още разучават. Други рисували постери, а най-сръчните изработили триизмерен макет на вируса.

Сами разпределиха задачите и ги изпълниха, а ние само ги подкрепяхме и помагахме със съвети, разказа преподавателят по природни науки Станислав Джапаров.

Неколцина осмокласници се редуваха да разкажат пред аудиторията, че сиптомите на болестта СПИН са треска, потене, подути жлези и слабост. Болестта уврежда клетъчния имунитет. Предава се по полов път, при преливане на кръв, при ползване на общи спринцовки от наркомани, от майка на бебе. При появата на оплаквания трябва да се потърси лекар.

След като проучили как се развива заболяването, осмокласниците обясниха още, че в първата фаза човек е серопозитивен, заразява, но няма симптоми. В активната фаза вече е болен и тогава организъмт толкова отслабва, че обикновен вирус може да го убие.

Учениците показаха на екран и с 3D макет какво представлява вирусът и къде е генетичният материал в него. А после „изпитаха“ аудиторията с интерактивна игра, в която публиката трябваше да отговаря на въпроси и да попълва липсващи думи в текст.

Осмокласниците се бяха постарали да направят и графики със статистически данни. Подготвайки интерактивния урок, узнали, че само през 2020 г. над 200 човека са получили положителен резултат като носители на ХИВ, а оттогава до днес са починали над 400 души.

Разказаха и историята на Андрей – младеж, чието име сменили. Преди години той си направил тест, който се оказал положителен. Започнал да звъни на бивши партньори, разтревожен, че може да ги е заразил. Оказало се, че не е предал вируса. След като изживял емоционален срив, младият мъж решил, че ще остане сам и няма да има деца, за да не застрашава никого. Посветил се на каузата да подкрепя ХИВ позитивните, да им помага да се справят и да бори предразсъдъците по отношение на тях в обществото.

Десетокласници път засегнаха проблема със стерилитета. В презентация 10. А разказа за причините, които водят до безплодие, а 10. Б – за генетичните отклонения. Накрая прочетоха и есета със своя позиция по моралния въпрос – ако при пренатален тест се установи, че плодът е с генетично отклонение, да се задържи ли детето или да се направи аборт.

Младежи от БЧК също участваха в интерактивния урок и раздадоха информационни материали и презервативи. Гости бяха и четвъртокурсници опо педагогика от ПУ „Паисий Хилендарски“, които са на практика в СУ „Любен Каравелов“.

Събираме ученици от различни класове с идеята да се подкрепят взаимно, обясни Станислав Джапаров. Миналата година деветокласниците били ментори на осмокласниците по темата за СПИН, а ученици от 11. Клас – на по-малките по въпросите за стерилитета. Сега подкрепяваните тогава на свой ред стават ментори. Целта е наставничество между децата, овластяване за развиване на лидерски качества и трениране на умения за работа в екип, обобщи Станислав Джапаров. 

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
tyuyt

tyuyt

01.12.2023 | 16:51

Най-продаваното лекарство за отслабване в света е вече и в България. Бързи резултати, подходящи за всеки, абсолютно безопасни, ще отслабнете без диета и спорт, резултатът е гарантиран, eто oфициaлния caйт:------- http://gg.gg/ketobg

Отговори
0 2
Интерактивно

Интерактивно

01.12.2023 | 16:06

Проактивно

Отговори
1 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?